Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

25
Οκτ

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας της φοιτήτριας Παπαπολυκάρπου Ζωής, Σχολής Μηχ.Ο.Π.
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας   ΜΗΧΟΠ  
ΤοποθεσίαΜ3 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Μ3.108
Ώρα25/10/2018 12:00 - 13:00

Περιγραφή:

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εξεταζόμενη φοιτήτρια: ΠΑΠΑΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΖΩΗ

Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:

ΚΑΘ. ΒΑΜΒΟΥΚΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ (επιβλέπουσα)
ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘ. ΑΛΕΒΙΖΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΕΠΙΚ. ΚΑΘ. ΠΕΝΤΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: Μελέτη εκχύλισης βαρέων και τοξικών μετάλλων σε καλλιεργούμενα εδάφη της Κρήτης από ιπτάμενες τέφρες αγροτικών αποβλήτων.

Περίληψη

Η διαθεσιμότητα των ενεργειακά αναξιοποίητων γεωργικών και αγροτικών υπολειμμάτων στις μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα, είναι μεγάλη. Η θερμική τους επεξεργασία  θα μπορούσε να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στον ενεργειακό τομέα, σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο, τα ποσοστά της εκλυόμενης τέφρας κατά την καύση τους, πιθανόν να είχαν επιβλαβείς προεκτάσεις για το περιβάλλον, κατά την απόθεσή τους σε καλλιεργούμενα εδάφη.  

Το αντικείμενο μελέτης της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η κινητικότητα των βαρέων και τοξικών μετάλλων κατά την έκπλυσή τους από ιπτάμενες τέφρες αγροτικών αποβλήτων, έπειτα από καύση τους σε ρευστοποιημένη κλίνη. Στόχος ήταν να μελετηθεί η υδρογεωχημική συμπεριφορά των στοιχείων της ιπτάμενης τέφρας που εκλύεται ύστερα από θερμική επεξεργασία των αγροτικών αποβλήτων, κατά την απόθεσή της σε καλλιεργούμενα εδάφη μέσω της έκπλυσης από βρόχινο νερό.

Tα εδάφη που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονταν από τις περιοχές Αγιάς και Κανδάνου του νομού Χανιών. Τα καύσιμα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πυρηνόξυλο της Εταιρείας Μύλοι Κρήτης και κλαδέματα ελιάς, μίγμα κρεατάλευρου με πυρηνόξυλο και λυματολάσπη χοιροστασίου. 

Για τον χαρακτηρισμό των δειγμάτων των εδαφών και των ιπτάμενων τεφρών πραγματοποιήθηκαν ορυκτολογικές και χημικές αναλύσεις, και ακολούθησε η εκχύλισή τους σε στήλες με απιονισμένο νερό ποσότητας που αντιστοιχεί στη μέση ετήσια ποσότητα βροχόπτωσης στην περιοχή της Κρήτης. Η αναλογία που χρησιμοποιήθηκε για τα δείγματα εδάφους- ιπτάμενης τέφρας ήταν 95:5. Στα υδατικά εκπλύματα που προέκυψαν υπολογίστηκαν το pH, καθώς και οι συγκεντρώσεις κάποιων κύριων οξειδίων (Νa, Mg, P, Ca, K, Al, Fe) και ιχνοστοιχείων (Cr, Sr, Mn, Cu, Zn, Ni, As, Co, Cd, Hg, Ti) που προέκυψαν κατά τις εκπλύσεις.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων των υδατικών εκπλυμάτων του εδάφους-ιπτάμενων τεφρών έδειξαν ότι τα στοιχεία που εκπλύθηκαν σε μεγαλύτερες ποσότητες ήταν τα Cr, Zn, Sr και Cu. Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις των τοξικών μετάλλων που εκπλύθηκαν ήταν κατώτερες από τα όρια τοξικότητας που προβλέπουν οι περιβαλλοντικές νομοθεσίες για τα υδατικά εκχυλίσματα. Η διατήρηση της εκπλυσιμότητας των τοξικών μετάλλων σε χαμηλά επίπεδα αποδόθηκε σε εξάρτηση από παράγοντες, όπως το pH, η ικανότητα ιονανταλλαγής, η υδατοπερατότητα του εδάφους, καθώς και η χημική και ορυκτολογική σύσταση του.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012