Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

07
Νοε

Παρουσίαση Ερευνητικής Εργασίας Μουγκάση Ελένης και Μπόλου Ευαγγελίας - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: ΑΡΜΗΧ   Παρουσίαση Ερευνητικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΓ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
Ώρα07/11/2018 18:00 - 19:00

Περιγραφή:

 

Ονοματεπώνυμο: Μουγκάση Ελένη, Μπόλου Ευαγγελία

Τίτλος: STYLE MATTERS | To μοντέρνο ένδυμα ως Tableau Vivant στο χώρο

Title: STYLE MATTERS | Μodern garment as tableau vivant in space

Τετάρτη 07 Νοεμβρίου 2018, 6 μ.μ.
Σχεδιαστήριο 4ου έτους Πολυτεχνειούπολη

Εξεταστική Επιτροπή

 Αναπλ.καθ. Αμαλία Κωτσάκη (επιβλέπουσα)
 Επίκ. Καθ.  Σωκράτης Γιαννούδης
Αναπλ. Καθ. Θανάσης Μουτσόπουλος


Περίληψη

 Αντικείμενο της εργασίας αποτελούν τα γυναικεία ενδύματα, από την αρχή του 19ου αιώνα έως και τα μινιμαλιστικά ενδύματα της δεκαετίας του 1970.  Οι κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές συνθήκες στην απαρχή του 20ου αιώνα καθιέρωσαν την μόδα ως ένα καθολικό κοινωνικό φαινόμενο, και είχαν ως αποτέλεσμα την διάχυσή της  σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας, συµπεριλαµβανοµένων της αρχιτεκτονικής και του ενδύματος. Σκοπός της εργασίας είναι  η διερεύνηση της εξέλιξης του ενδύματος στο πλαίσιο  του μοντερνισμού, και ο εντοπισμός των αναλογιών νοήματος και µορφών στα ενδύµατα ως αρχιτεκτονικά δάνεια.
 Η λέξη tableau ορίζεται ως εικόνα, ως μια γραφική περιγραφή ενώ η λέξη vivant προέρχεται από τη λατινική λέξη που σημαίνει διαβίωση. Συγγενική λέξη του vivant είναι το vivarium, που αναφέρεται σε έναν τόπο ο οποίος χρησιμοποιείται για επιστημονική έρευνα. Θα ήταν ενδιαφέρον να εννοηθεί μια συσχέτιση αυτών των δύο εννοιών και στην παρούσα εργασία, το tableau vivant, δηλαδή το στιγμιότυπο σε μια ταινία να λειτουργήσει ως ένα είδος ζωντανής μελέτης.

 

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012