Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

13
Νοε

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας της φοιτήτριας Τετράδη Παναγιώτας, Σχολής Μηχ.Ο.Π.
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας   ΜΗΧΟΠ  
ΤοποθεσίαΜ3 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Μ3.108
Ώρα13/11/2018 14:00 - 15:00

Περιγραφή:

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εξεταζόμενη φοιτήτρια: ΤΕΤΡΑΔΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:

ΚΑΘ. ΒΑΦΕΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (επιβλέπων)
ΑΝ. ΚΑΘ. ΠΑΡΤΣΙΝΕΒΕΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Δρ. ΚΡΗΤΙΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΕΔΙΠ)

Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: Σεισμική απεικόνιση πυροκλαστικών ροών και αστοχίας των σε πρανή ΒΑ της Σαντορίνης

Περίληψη

Το υποθαλάσιο ηφαίστειο Κολούμπο βρίσκεται ΒΑ  της Σαντορίνης και είναι ο μαγλύτερος κρατήρας μεταξύ μιας σειράς κρατήρων οι οποίοι είναι ευθυγραμισμένοι στη διεύθυνση ΝΑ-ΒΔ. Η κυριότερη δραστηριότητα του Κολούμπο χρονολογείται απο το 1649-1650 μ.Χ. Ο κρατήρας του έχει διάμετρο περίπου 3 χιλιομέτρων και βάθος 512 μέτρων. Σε μεγάλη έκταση γύρω από το ηφαίστειο έχουν εντοπιστεί υδροθερμικά φρέατα από τα οποία αναβλύζει καυτό νερό, έως και 220°C, με διαλυμένα μεταλλικά στοιχεία και τα οποία φιλοξενούν ένα σπάνιο οικοσύστημα από νηματοειδή βακτήρια.

Θαλάσια σεισμική διασκόπηση πραγματοποιήθηκε απο το ΕΛΚΕΘΕ τις δεκαετίες 1986 και 1992 στην ευρύτερη περιοχή γύρω απο το Κολούμπο. Στη παρούσα διπλωματική πραγματοποιήθηκε επεξεργασία και ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων, σε επιλεγμένες γραμμές μελέτης. Απεικονίστηκαν μια σειρά απο ανακλαστήρες και ερμηνεύτηκαν τα αντίστοιχα στρώματα με βάση των σεισμικό χαρακτήρα των ανακλάσεων. Πιο συγκεκριμέννα τα παρακάτω σεισμικά στρώματα αποδόθηκαν σε εναποθέσεις πυροκλαστικών ροών :

  • Το στρώμα S1 το οποίο είναι οριοθετημένο προς τον κρατήρα, αποδίδεται σε πιθανή προϋπάρχουσα δομή  παχύρρευστων πυροκλαστικών αποθέσεων οι οποίες χρονολογούνται στο 1650 μ.Χ.
  • Το στρώμα S2 αντιπροσωπεύει τη μινωική πυροκλαστική ροή. Εμφανίζει χαοτικές εσωτερικές ανακλάσεις, ενώ βρίσκεται στο κάτω μέρος του κρατήρα. Η πάχος του κυμαίνεται από 0,03 έως 0,06 ms.
  • Το στρώμα  S3 είναι το στρώμα των νεότερων πυροκλαστικών  εναποθέσεων  που καταλήγει στο ρηχότερο τοίχωμα του Κολούμπο που μπορεί να αποδοθεί σε ελαφρόπετρα, ηφαιστειακές εκβολές, αποθέσεις ηφαιστειακών μάζων, αλλά και σε ρεύματα λάβας και αναχώματα. Τα ρεύματα λάβας και αναχώματα μπορεί να αντιπροσωπεύουν τις ζώνες ανοίγματος των τελευταίων εκρήξεων .
  • Το στρώμα Κ χαρακτηρίζεται ως μια ακολουθία πολύ στρωματοποιημένων πυροκλαστικών αποθέσεων που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια της έκρηξης του 1650 μ .Χ.
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012