Μοιράσου μαζί μας τη διαδρομή σου

Βαγγέλης Παπαλεξάκης, απόφοιτος ΗΜΜΥ

Ο Βαγγέλης Παπαλεξάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ρίβερσάιντ (UC Riverside). Απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Επιστήμη Υπολογιστών από το πανεπιστήμιο Carnegie Mellon το 2016, και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης και προπτυχιακό δίπλωμα από το τμήμα ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης το 2010 και 2011 αντίστοιχα.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Δρ. Παπαλεξάκη καλύπτουν ευρεώς τις περιοχές Επιστήμης Δεδομένων (Data Science), Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning), και Επεξεργασίας Σήματος (Signal Processing) με έμφαση στην Επιστήμη Δεδομένων. Σε γενικές γραμμές, η έρευνά του επικεντρώνεται στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αποδοτικών αλγορίθμων για την επεξεργασία και ανάλυση πολυμορφικών δεδομένων μεγάλης κλίμακας, με έμφαση στις μεθόδους διάσπασης τανυστών (Tensor Decompositions/Factorizations), και την εφαρμογή αυτών σε μια ευρεία γκάμα πρακτικών προβλημάτων, με παραδείγματα τηςν ανάλυση κοινωνικών δικτύων και την ανίχνευση ψευδών ειδήσεων.

Η έρευνά του έχει δημοσιευθεί σε κορυφαία διεθνή συνέδρια και περιοδικά όπως ACM KDD, IEEE ICDM, SIAM SDM, ECML-PKDD, WWW, PAKDD, IEEE ICDE, IEEE ICASSP, IEEE Transactions of Signal Processing, και ACM TKDD. Η έρευνά του έχει αποκομίσει μια σειρά από βραβεία. Ενδεικτικά, οι εργασίες του στα συνέδρια PAKDD’14 και SDM’16 βραβεύθηκαν ως “best student paper” και η διδακτορική του διατριβή βραβεύθηκε με το βραβείο 2017 SIGKDD Doctoral Dissertation Award (runner up).

Πέραν της ακαδημαΐκής του εμπειρίας, ο Δρ. Παπαλεξάκης έχει εργαστεί στο ερευνητικό εργαστήριο της Microsoft (Microsoft Research) τα καλοκαίρια του 2013 και 2014, και στο ερευνητικό εργαστήριο της Google (Google Research) το καλοκαίρι του 2015. Ως Επίκουρος Καθηγητης στο UC Riverside, ο Δρ. Παπαλεξάκης διατηρεί στενές σχέσεις συνεργασίες με εταιρείες της Silicon Valley, έχοντας ενεργή ακαδημαΐκή συνεργασία με την Adobe και τη Snapchat.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Βαγγέλη Παπαλεξάκη μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του: www.cs.ucr.edu/~epapalex/

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012