Διοργάνωση εκδηλώσεων της Δ.Α.ΣΤΑ.

 

«Εμπειρίες   Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης  από τις υπηρεσίες  του Γραφείου Διασύνδεσης &  Σταδιοδρομίας, της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης»

 

Δεύτερη ενημερωτική εκδήλωση Δομής Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας

 

Στις 26/5/2015 έλαβε χώρα η δεύτερη ημερίδα  ενημέρωσης φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης στην οποία παρουσιάσθηκε το έργο των ΔΑΣΤΑ, Γραφείου Διασύνδεσης & Σταδιοδρομίας (ΓΔΣ), Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΚΕ) και Γραφείου Πρακτικής Άσκησης (ΓΠΑ). Μετά την παρουσίαση των δράσεων κάθε χρηματοδοτούμενου προγράμματος, φοιτητές του Ιδρύματος παρουσίασαν τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους στις δράσεις αυτές.

Την εκδήλωση άνοιξε απευθύνοντας χαιρετισμό η Αναπληρώτρια Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Έρευνας, καθηγήτρια Έλια Ψυλλάκη.

Στη συνέχεια ο επιστημονικός υπεύθυνος της ΔΑΣΤΑ, καθηγητής Βασίλειος Κουϊκόγλου έκανε μία περιγραφή του ρόλου της ΔΑΣΤΑ στο συντονισμό, αξιολόγηση και υποστήριξη των επί μέρους δομών απασχόλησης του ιδρύματος.

Σχετική παρουσίαση

Η παρουσίαση του Γραφείου Διασύνδεσης & Σταδιοδρομίας έγινε από την προϊσταμένη του γραφείου Βασιλική Πάγγειου στην ομιλία της με τίτλο «Υπηρεσίες και δράσεις του Γραφείου Διασύνδεσης του Πολυτεχνείου Κρήτης».

Σχετική παρουσίαση

Ακολούθως δύο φοιτήτριες κι ένας φοιτητής παρουσίασαν τις εμπειρίες τους από τις υπηρεσίες του ΓΔΣ.

Η Ναταλία Βολάνη, τελειόφοιτη της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, μίλησε για την αναζήτηση μεταπτυχιακών, υποτροφιών και τη συμμετοχή της σε σεμινάρια του ΓΔΣ.  

Σχετική παρουσίαση

Η Ξανθίππη Λεμοντζόγλου, επίσης τελειόφοιτη της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, μίλησε για την σωστή προετοιμασία στην αναζήτηση εργασίας.

Σχετική παρουσίαση

Ο Χαράλαμπος Τοκατλίδης, πρωτοετής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, περιέγραψε την καθοδήγηση που είχε στην σύνταξη βιογραφικού και την συνέντευξη για την εύρεση εργασίας.

 

Η παρουσίαση του Κεντρικού Γραφείου Πρακτικής Άσκησης έγινε από την Μαρίνα Καραμπάτσα, συνεργάτιδα του ΓΠΑ, στην ομιλία της με τίτλο «Η πρακτική άσκηση στο Πολυτεχνείο Κρήτης».

Σχετική παρουσίαση

Στη συνέχεια τέσσερεις φοιτήτριες κι ένας φοιτητής μίλησαν για τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους στην πρακτική άσκηση.

Η Αλεξάνδρα Σιάτου από τη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος μίλησε για την απασχόλησή της στη δημοτική επιχείρηση διαχείρισης αποβλήτων της πόλη Fellbach στη Γερμανία και στο Τμήμα Περιβάλλοντος & Πρασίνου του Δήμου Χανίων.

Η Διονυσία Γκίνα από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών μίλησε για την απασχόλησή της στο αρχιτεκτονικό γραφείο του μηχανικού Μιχάλη Γιαννακάκη.

Η Ευαγγελία Βατούγιου από η Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος μίλησε για την απασχόλησή της στην Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ) Χανιών.

Η Ευτυχία Λεδάκη από τη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος  μίλησε για την απασχόλησή της επίσης στη ΔΕΔΙΣΑ Χανιών.

Ο Στέλιος Στεφανάκης από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών μίλησε για την πρακτική του άσκηση στο Γραφείο Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου.

Η παρουσίαση της Μονάδας Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας έγινε από τον επιστημονικό της υπεύθυνο, Αναπληρωτή Καθηγητή Ευάγγελο Γρηγορούδη, στην ομιλία που έκανε με τίτλο «Δραστηριότητες της ΜΚΕ του Πολυτεχνείου Κρήτης», όπου έγινε μια συνοπτική ανασκόπηση των σημαντικότερων δράσεων που υλοποίησε η ΜΚΕ τα τελευταία έτη. Οι δράσεις αυτές, εκτός από το μάθημα Επιχειρηματικότητας, περιλαμβάνουν εκπαιδευτικές πλατφόρμες σε θέματα επιχειρηματικότητας, ανοιχτά σεμινάρια, εκπαιδευτικές εκδρομές, καθοδήγηση φοιτητών, αλλά και τη δράση του Φυτωρίου Ιδεών. Επίσης παρουσιάστηκαν οι τρέχουσες δράσεις της ΜΚΕ, δίνοντας έμφαση στην υποστήριξη και την ενημέρωση των φοιτητών για θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Σχετική παρουσίαση

Ακολούθησε η παρουσίαση καινοτομικών ιδεών από τρεις αποφοίτους οι οποίοι είχαν ωφεληθεί από την υποστήριξη που τους παρέσχε η ΜΚΕ μέσω του Φυτωρίου Ιδεών.

Ο Θανάσης Παράσχος από τη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων παρουσίασε την «Ιπτάμενη πλατφόρμα Daedalus» η οποία δραστηριοποιείται σε χαμηλό υψόμετρο και αποτελείται από συμβατικά υλικά που είναι εμπορικά διαθέσιμα στον μέσο καταναλωτή. Οι βασικοί τομείς εμπορικής αξιοποίησης της ιπτάμενης πλατφόρμας είναι η οπτική επίβλεψη, η διεξαγωγή μετρήσεων, οι προωθητικές δράσεις (διαφήμιση) και η μεταγωγή δεδομένων.

Σχετική παρουσίαση

Ο Ιάσωνας Πατεράκης από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών παρουσίασε το “AirPOTition” και μίλησε γενικά για την καινοτομία και εφευρετικότητα ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας αλλά και τρόπο ζωής και συνεχούς βελτίωσης. Πιο συγκεκριμένα, το AirPOTition είναι μια κατασκευή που εκμεταλλεύεται τις εξωτερικές μονάδες των air-condition και προτείνει μια εναλλακτική χρήση αυτών αξιοποιώντας την ηλιακή ή/και κινητική ενέργεια και χρησιμοποιώντας το νερό που αποβάλλει το air-condition για να αναπτυχθούν κάθετοι κήποι στις όψεις των κτηρίων. Στόχος είναι η σταδιακή ανάπτυξη πράσινων πυρήνων στις πόλεις και ειδικότερα στα κέντρα των μεγάλων, αστικών πόλεων που πάσχουν ιδιαίτερα από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σχετική παρουσίαση

Ο Σαράντης Κυρίτσης από τη Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών παρουσίασε την εφαρμογή «Συνεργασία σμήνους UAVs». Ο στόχος της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι η υλοποίηση καινοτόμων προσεγγίσεων σχετικών με την επικοινωνία και αυτονομία πρωτότυπων, χαμηλού κόστους, μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων (UAV) με σκοπό την ελαχιστοποίηση της εξάρτησής τους από το χρήστη.

Σχετική παρουσίαση

Την ημερίδα έκλεισε ο καθηγητής Βασίλειος Κουϊκόγλου ο οποίος; ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες που συμμετείχαν στα προγράμματα των δομών απασχόλησης.

 

Δείτε το αφιέρωμα απο τον τοπικό τύπο σχετικά με τις καινοτόμες δράσεις των φοιτητών στα πλαίσια της δομής Μονάδας Καινοτομίας Επιχειρηματικότητας. 

 

 

ΕΠΕΕΔΒΜ
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012