Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Ομιλία για τον επιστημονικό προβληματισμό του Einstein: Τhe Old One does not throw dice



Oμιλία ανοικτή στο ευρύ κοινό δόθηκε στις 25/8/2015 από τον καθηγητή Thomas Naumann (Σύγχροτρο DESY, Βερολίνο) στο Αμφιθέατρο του Κτιρίου Επιστημών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Αντικείμενο της ομιλίας ήταν ο προβληματισμός γύρω από τη γνωστή φράση του Αϊνστάιν “Ο θεός δεν παίζει ζάρια” ("Τhe Old One does not throw dice"). Ο Καθηγητής Naumann αναφέρθηκε σε θεμελιώδη ερωτήματα των φυσικών επιστημών γύρω από τον τρόπο λειτουργίας της φύσης και του σύμπαντος. Επίσης μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο ο Albert Einstein αντιμετώπιζε την επιστημονική έρευνα, τις αξιωματικές παραδοχές της και τον Θεό.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου “Νέοι Ορίζοντες στη Φυσική” (24 έως 30 Αυγούστου 2015, στην  Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Κισάμου). Στόχος του Συνεδρίου είναι η ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων και η ανάπτυξη νέων ιδεών, με ιδιαίτερη έμφαση στη διεπιστημονικότητα. Στο πλαίσιο αυτό συγκεντρώνονται στα Χανιά εκατοντάδες επιφανείς και νέοι επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο που εργάζονται σε πειραματικές ή και θεωρητικές πτυχές της σύγχρονης Φυσικής, της κοσμολογίας (σε συνδυασμό και με τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις στο CERN), αλλά και επιστήμονες διαφόρων κλάδων, όπως τα μαθηματικά, η χημεία, η βιολογία κ.λπ.

Το συνέδριο συμπίπτει με τα 100 χρόνια από τη διατύπωση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Αϊνστάιν και με το διεθνές έτος του φωτός (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών).

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012