Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Η Ellen Katja Jaeckel στα Μαθήματα Γερμανικών του Γλωσσικού Κέντρου

Η Ellen Katja Jaeckel, συγγραφέας και πρώην διευθύντρια της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) στην Αθήνα, θα είναι καλεσμένη εξ αποστάσεως στα μαθήματα Γερμανικών του Γλωσσικού Κέντρου την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021 στις 16:30 και την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021 στις 15:30. 

Περίληψη Ομιλίας

Από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο, από το Παρίσι στο Όσλο: Η αποκαλούμενη «gentrification», η διαδικασία, δηλαδή, ανάπλασης των αστικών περιοχών με υφέρπουσα μεταβολή των χαρακτηριστικών της πληθυσμιακής δομής τους, έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο. Οι συνέπειες είναι εναλλαγή στην ιδιοκτησία, μεταβολές και αναπροσαρμογές στην εμφάνιση και χρήση των κτισμάτων, εκτόπιση των ενοικιαστών και (συχνά σημαντική) αύξηση των τιμών μίσθωσης και αγοράς των ακινήτων. Το θέμα είναι πολύ επίκαιρο και επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία.

Ποια είναι η κατάσταση στο Βερολίνο σχετικά με το φαινόμενο αυτό; Η διάλεξη θα επισημάνει πρώτα ορισμένους ιστορικούς παράγοντες που είναι σημαντικοί για την κατανόηση της τρέχουσας κατάστασης στέγασης του πληθυσμού στο Βερολίνο: η δυσανάλογα γρήγορη εξέλιξη σε βιομηχανική πόλη κατά τον 19ο αιώνα, η καταστροφή μεγάλου μέρους των κτισμάτων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η συνακόλουθη πολιτική απομόνωση κατά τη διάρκεια της διαίρεσης και η ραγδαία ανάπτυξη μετά την πτώση του Τείχους.

Στη συνέχεια, η διάλεξη επικεντρώνεται  στη τρέχουσα συζήτηση στην πόλη: Στο Βερολίνο, η διαδικασία αυτής της «gentrification» ξεκίνησε μεν σχετικά αργά, προσέλαβε εντούτοις δυσανάλογα γρήγορη δυναμική.

Η ομιλία πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Σύντομο Βιογραφικό 

Η Ellen Katja Jaeckel είναι συγγραφέας και ξεναγεί εδώ και 30 χρόνια σε διάφορους ευρωπαϊκούς αστικούς χώρους, τα δε τελευταία οκτώ χρόνια και εκ μέρους του Ινστιτούτου Goethe στο Βερολίνο. Από το 2004 και έως το 2011 υπήρξε διευθύντρια της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών - DAAD στην Αθήνα. Από το 2001 και έως το 2003 εργάστηκε στη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών - DAAD στη Βόννη. Διετέλεσε υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Συνόδου Πρυτάνεων των Γερμανικών Πανεπιστημίων από το 1998 και έως το 2001. Έχει σπουδάσει Συγκριτική Λογοτεχνία, Γαλλική και Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία στα Πανεπιστήμια Freiburg, Tours, Wien, Bonn, και Tübingen.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012