Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α'

Αναγόρευση Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α’ σε Επίτιμο Διδάκτορα & Απονομή Χρυσού Μεταλλίου του Πολυτεχνείου Κρήτης

Το Πολυτεχνείο Κρήτης είχε την τιμή να αναγορεύσει Επίτιμο Διδάκτορα του Ιδρύματος τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α, τιμώντας το πολυσχιδές κοινωνικό, ανθρωπιστικό, περιβαλλοντικό και πνευματικό του έργο.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012 & ώρα 12 το μεσημέρι στο Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

 

Στην προσφώνησή του ο Πρύτανης Γιάννης Α. Φίλης ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας με στροφή σε στοιχειώδεις αλλά θεμελιώδεις πνευματικές αξίες, σεβασμό του συνανθρώπου και της διαφορετικότητας, υπογραφή ειρήνης με το περιβάλλον ανθρώπινο, φυσικό, βιολογικό. Αυτές τις αρχές ενστερνίζεται και γι’ αυτές εργάζεται εν πολλοίς ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Όταν τα λόγια τούτα θα έχουν ξεχαστεί, όταν και αυτή η τελετή θα έχει ξεχαστεί ένα πράγμα θα μένει αμετάβλητο και θα φωτίζει: το έργο ενός ανθρώπου αφιερωμένο στον άνθρωπο για το οποίο σήμερα του απονέμουμε τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα. Το πώς θα ζήσουμε τη ζωή μας είναι σε ικανό βαθμό δική μας επιλογή. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει κάνει τις δικές του επιλογές και γνωρίζουμε ότι συχνά αυτές οι επιλογές είναι δύσκολες, πολύ δύσκολες. Είναι αυτή η μοίρα των ανθρώπων που συντηρούν την ελπίδα στην κοινωνία και δείχνουν τον δρόμο στους πολλούς."

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο της προσφώνησης του Πρύτανη Γιάννη Α. Φίλη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε το έργο του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ παράλληλα τόνισε τη σημαντικότητα της προστασίας του περιβάλλοντος.
 
Αναλυτικότερα, στην ομιλία του ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταβάλλει για την προστασία του Περιβάλλοντος και επισήμανε την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και της επιστήμης, χωρίς ωστόσο να παραβιάζονται οι νόμοι του Θεού και της φύσης. 
 
«Ο νόμος του Θεού δεν έρχεται σε αντίθεση με την τεχνολογική γνώση και ανάπτυξη, αλλά με την ανήθικο χρήση αυτής», τόνισε. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ακόμα την ανάγκη να γενικευτούν οι προσπάθειες για ένα καλύτερο περιβάλλον.«Ελπίζουμε ο πόθος για καλύτερο περιβάλλον θα γενικευτεί και θα μετατραπεί σε επιστημονική πρόταση και σε νομοθετική εντολή. Ασφαλώς η διαπάλη αυτή, θα έχει ως συνέπεια τον περιορισμό ορισμένων υπερβολών της βαθειάς οικολογίας εις τρόπον ώστε το αίτημα της προστασίας του περιβάλλοντος να έχει εύλογα και πρακτικώς εφαρμόσιμα όρια, να μην γίνεται, δηλαδή, εμπόδιο στην αναγκαία για την επί γης ζωή του ανθρώπου, η επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον».

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄.

Αφίσα εκδήλωσης 

Πρόσκληση

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Βίντεο εκδήλωσης

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012