Βραβείο Αριστείας

Βραβείο Αριστείας 2019

Το Βραβείο Αριστείας 2019 απονεμήθηκε στον Καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων κ. Στυλιανό Μερτίκα σε αναγνώριση του ερευνητικού του έργου στον τομέα της Γεωδαισίας, της Τηλεπισκόπησης, των Παγκόσμιων Δορυφορικών Συστημάτων Πλοήγησης και της Δορυφορικής Υψομετρίας (αλτιμετρίας), καθώς και για το γεγονός ότι «... τοποθέτησε το Πολυτεχνείο Κρήτης στον διεθνή χάρτη της διαστημικής επιστήμης». Η απονομή του Βραβείου Αριστείας 2019 πραγματοποιήθηκε κατά την Τελετή Απονομής Διδακτορικών Διπλωμάτων και Διπλωμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών στις 6 Δεκεμβρίου 2019, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Ο τιμώμενος εκφώνησε την κεντρική ομιλία και παρουσίασε σχετικό βίντεο κατά την Τελετή Απονομής. Το Βραβείο Αριστείας απονεμήθηκε, για έβδομη συνεχή χρονιά, σε Καθηγητή του Ιδρύματος για τα ερευνητικά επιτεύγματά του.

Βραβείο Αριστείας 2018

Το Βραβείο Αριστείας 2018 απονεμήθηκε στον Καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελο Γιδαράκο σε αναγνώριση του ερευνητικού του έργου στον τομέα της Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικινδύνων Αποβλήτων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Ο τιμώμενος με το Βραβείο Αριστείας 2018, εκφώνησε την κεντρική ομιλία κατά την Τελετή Απονομής Διδακτορικών Διπλωμάτων και Διπλωμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών. Το Βραβείο Αριστείας απονεμήθηκε για έκτη συνεχή χρονιά σε Καθηγητή του Ιδρύματος για τα ερευνητικά επιτεύγματά του.

Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του κ. Γιδαράκου:
Ο κ. Ευάγγελος Γιδαράκος είναι Καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης. Είναι απόφοιτος της Σχολής Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Από το ίδιο πανεπιστήμιο έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα με εξειδίκευση στην Τεχνολογία Υλικών και Περιβάλλοντος. Μετά τη λήψη του διδακτορικού του διπλώματος εργάστηκε στη Γερμανία ως ερευνητής, αρχικά στο Ερευνητικό Κέντρο GKSS-Forschungszentrum Geesthacht και κατόπιν στο Ινστιτούτο Battelle, όπου έφθασε να καταλάβει την θέση του Διευθυντή.

Το 2002 ο κ. Γιδαράκος εξελέγη ως μέλος του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος. Έκτοτε, έχει συμπληρώσει μια επιτυχή πορεία 17 ετών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, με ερευνητικές δραστηριότητες που εστιάζονται στην επεξεργασία και διάθεση τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων. Για την ακρίβεια, έχει αναπτύξει ένα από τα καλύτερα εργαστήρια διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων στην Ελλάδα. Έχει επιβλέψει 10 διδακτορικές διατριβές, 46 μεταπτυχιακές διατριβές και σχεδόν 100 προπτυχιακές διπλωματικές εργασίες. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Scopus, κατά το διάστημα παραμονής του στο Πολυτεχνείο Κρήτης έχει καταγεγραμμένες 67 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 1770 ετερο-αναφορές (h-index 25), και σύμφωνα με το Google Scholar 2622 ετεροαναφορές (h-index 28). Επίσης έχει συγγράψει 4 βιβλία. 

Από το 2008 και κάθε 2 χρόνια διοργανώνει στα Χανιά, στην έδρα του ιδρύματός μας, το διεθνές επιστημονικό συνέδριο “Crete – Industrial and Hazardous Waste Management”, με τη συμμετοχή  350 - 400 επιστημόνων από 40-50 χώρες.  Για πολλά έτη συμμετέχει ενεργά στις δράσεις του International Waste Working Group (IWWG), έχει επιτελέσει μέλος του διοικητικού του συμβουλίου, υπεύθυνος των ομάδων εργασίας του, ενώ πρόσφατα εξελέγη Αντιπρόεδρός του για τα έτη 2019-2020 και Πρόεδρος για τα έτη 2021-2022.

Στον ερευνητικό τομέα, έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος σε 49 ερευνητικά έργα στο Πολυτεχνείο Κρήτης συνολικού προϋπολογισμού 10,7 εκατομμυρίων ευρώ. Η πλειοψηφία των εν λόγω έργων αφορά στη μελέτη και διερεύνηση λύσεων για σημαντικότατα υφιστάμενα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου ναυαγίου του SEA DIAMOND στη Σαντορίνη, των εγκαταλελειμμένων ορυχείων αμιάντου της εταιρίας ΜΑΒΕ, των ενεργών βιομηχανικών εγκαταστάσεων Ασπροπύργου και Ελευσίνας των Ελληνικών Πετρελαίων, καθώς επίσης και ΧΥΤΑ και νοσοκομειακών μονάδων της Περιφέρειας Κρήτης. Μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων έχει καταφέρει να θέσει το ίδρυμά μας στη διάθεση δημοσίων φορέων, που καλούνται να διαχειριστούν σημαντικότατα προβλήματα επικίνδυνων αποβλήτων, χωρίς όμως τα κατάλληλα μέσα (σε ανθρώπινο δυναμικό, τεχνογνωσία κλπ.), προς όφελος φυσικά της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Παράλληλα, έχει δώσει τη δυνατότητα σε πλήθος φοιτητών να ασχοληθούν με την αντιμετώπιση και επίλυση πραγματικών, πλήρους κλίμακας προβλημάτων, αποκτώντας σπάνια εμπειρία και γνώση, πολυτιμότατη για την καριέρα τους ως μηχανικοί περιβάλλοντος.  

Τέλος, έχει αναλάβει καίριες θέσεις για την ανάπτυξη του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ τώρα είναι μέλος της Επιτροπής Ερευνών, καθώς και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Βραβείο Αριστείας 2017

Το Βραβείο Αριστείας 2017 απονεμήθηκε στον Καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος κ. Νικόλαο Καλογεράκη σε αναγνώριση του ερευνητικού του έργου στον τομέα της Περιβαλλοντικής Βιοτεχνολογίας κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017. Ο τιμώμενος με το Βραβείο Αριστείας 2017, εκφώνησε την κεντρική ομιλία κατά την Τελετή Απονομής. Το Βραβείο Αριστείας απονεμήθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά, σε Καθηγητή του Ιδρύματος για τα ερευνητικά επιτεύγματά του.

Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του κ. Καλογεράκη:
Ο κ. Νικόλαος Καλογεράκης είναι Καθηγητής Βιοχημικής Μηχανικής στην Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης. Πριν επαναπατριστεί ήταν καθηγητής στο University of Calgary (Καναδάς) όπου ξεκίνησε ως Assistant Professor και σε 7 χρόνια έγινε τακτικός καθηγητής. Εν συνεχεία υπηρέτησε στο State University of New Yorκ (SUNY-Buffalo, ΗΠΑ) ως καθηγητής Βιοχημικής Μηχανικής προτού έρθει με την οικογένεια του στα Χανιά. Είναι διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός από το ΕΜΠ με Masters από το McGill University (Μόντρεαλ, Καναδάς) και διδακτορικό από το University of Τορόντο. Είναι ένας εκ των δύο πρώτων καθηγητών του τμήματος ΜΗΠΕΡ που ξεκίνησαν το τμήμα ΜΗΠΕΡ. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του ΜΗΠΕΡ για δύο θητείες και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οι ερευνητικές του δραστηριότητες εστιάζονται στην ανάπτυξη περιβαλλοντικών διεργασιών με έμφαση:

1) στις τεχνολογίες βιοεξυγίανσης και φυτοεξυγίανσης για την αποκατάσταση ρυπασμένων εδαφών και υπογείων υδάτων,
2) στην προστασία και αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος (από πετρελαιοειδή και πλαστικά),
3) σε νέα συστήματα οξυγόνωσης και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, καθώς και στη μαθηματική μοντελοποίηση περιβαλλοντικών διεργασιών.

Επί του παρόντος, η ομάδα του συμμετέχει σε 3 ερευνητικά έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ (Horizon2020) και ήταν συντονιστής του μεγάλου FP-7 έργου KILL*SPILL που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Έχει εξαιρετική εμπειρία στην διαχείριση ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών (FP5, FP6, FP7, H2020, LIFE, LIFE+, Interreg] καθώς και εθνικών έργων. Το ερευνητικό έργο του καθηγητή Ν. Καλογεράκη περιλαμβάνει πέντε διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ένα βιβλίο, 187 δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές και περισσότερες από 170 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. Με βάση το Scopus έχει περισσότερες από 6800 αναφορές με H-index 43 (ενώ με βάση το Google Scholar έχει >9900 αναφορές και H-index 50). Είναι στο Editorial Board 5 επιστημονικών περιοδικών και Guest Editor σε 11 special journal issues. Έχει διατελέσει ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ως Sherpa, στο High Level Group on Key Enabling Technologies (2013-2015), μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την δημιουργία 3 μεγάλων βραβείων για την περισυλλογή των πλαστικών από την θάλασσα, και τέλος μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Περιβαλλοντική Βιοτεχνολογία που επισκέφθηκε την Κίνα για την δημιουργία κοινών ερευνητικών προγραμμάτων μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα είναι μέλος της πλατφόρμας Περιβάλλοντος της ΓΓΕΤ, και μέλος του ΕΛΙΔΕΚ στον τομέα Περιβάλλοντος.

Βραβείο Αριστείας 2016

Το Βραβείο Αριστείας 2016 απονεμήθηκε στον Καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης κ. Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη σε αναγνώριση του ερευνητικού του έργου στον τομέα της πολυκριτήριας ανάλυσης αποφάσεων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. Το Βραβείο Αριστείας απονεμήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά σε Καθηγητή του Ιδρύματος για τα ερευνητικά επιτεύγματα του. Ο τιμώμενος με το Βραβείο Αριστείας 2016, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, εκφώνησε την κεντρική ομιλία κατά την Τελετή Απονομής.

Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του κ. Ζοπουνίδη:

Ο Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης είναι Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης της Σχολής  Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Είναι Editor in Chief επτά Διεθνών Επιστημονικών Περιοδικών στους τομείς Χρηματοοικονομικής Μηχανικής, Πολυκριτήριας Ανάλυσης Αποφάσεων και Επιχειρησιακής Έρευνας. Είναι Μέλος δύο Ακαδημιών της Ισπανίας και Διακεκριμένος Καθηγητής ΄Έρευνας της Audencia Business School. Στα πλαίσια της ερευνητικής του δραστηριότητας,  του έχουν απονεμηθεί πολλές τιμητικές διακρίσεις μεταξύ των οποίων: (1) Το 2012 τιμήθηκε από την Ecole Superieure de Paris (Londres) για τη μακροχρόνια συνεισφορά του στον τομέα Χρηματοοικονομικής Μηχανικής και Λήψης Αποφάσεων. (2) Το  2013 του απενεμήθη το υψηλού κύρους βραβείο Edgeworth-Pareto από την Διεθνή Εταιρεία Πολυκριτήριας  Ανάλυσης Αποφάσεων. (3)Τα έτη 2015 και 2016 έλαβε τιμητικές διακρίσεις από το Audencia Business School και το ΜΑΙΧ. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο το οποίο μέχρι στιγμής αποτελείται από 90 βιβλία που έχουν εκδοθεί από ελληνικούς και διεθνείς εκδοτικούς οίκους και πάνω από 450 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή έγκυρα περιοδικά. 

Βραβείο Αριστείας 2015

Το Βραβείο Αριστείας 2015 απονεμήθηκε στον Καθηγητή της Σχολής Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών κ. Μίνω Γαροφαλάκη σε αναγνώριση του ερευνητικού του έργου στον τομέα διαχείρισης μεγάλων δεδομένων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. Το Βραβείο Αριστείας απονεμήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στα πλαίσια της τελετής απονομής των Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Διπλωμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης σε Καθηγητή του Ιδρύματος για τα ερευνητικά επιτεύγματα του.Ο τιμώμενος με το Βραβείο Αριστείας 2015, Καθηγητής κ. Μίνως Γαροφαλάκης, εκφώνησε την κεντρική ομιλία κατά την Τελετή Απονομής των Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Διπλωμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του κ. Γαροφαλάκη.

Ο Μίνως Γαροφαλάκης έλαβε το πρώτο πτυχίο του το 1992 από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών (με βαθμό 9.21/10, Πρώτος στην Πολυτεχνική Σχολή του Παν. Πατρών),  και το Masters (MSc) και Διδακτορικό (PhD) δίπλωμα στην Επιστήμη Υπολογιστών από το University of Wisconsin-Madison το 1994 και 1998, αντίστοιχα. Έχει εργαστεί σαν Member of Technical Staff στα Bell Labs (1998-2005), σαν Senior Research Scientist στην Intel Research Berkeley (2005-2007), και σαν Principal Research Scientist στην Yahoo! Research (2007-2008).  Παράλληλα, είχε θέση Adjunct Associate Professor στο EECS Department του University of California, Berkeley (2006-2008). Το Σεπτέμβριο του 2008, επέστρεψε σαν Καθηγητής στη Σχολή ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Λογισμικού και Δικτυακών Εφαρμογών (SoftNet). Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος ΗΜΜΥ για τη διετία 9/2011-9/2013, ενώ την περίοδο 11/2012-3/2015 ήταν Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στην Κοινωνία της Πληροφορίας, Α.Ε. Η ερευνητική του δουλειά εστιάζει στην ευρεία περιοχή της "Αναλυτικής Επεξεργασίας Μεγάλων Δεδομένων" ("Big Data Analytics"), που συμπεριλαμβάνει: επεξεργασία (κεντρικοποιημένων και κατανεμημένων) ροών δεδομένων (data streams), διαχείριση πιθανοτικών δεδομένων, προσεγγιστική επεξεργασία επερωτήσεων, διαχείριση δικτυακών δεδομένων, εξόρυξη δεδομένων (data mining), και βάσεις δεδομένων XML/κειμένου. Είναι Διακεκριμένος Επιστήμονας (Distinguished Scientist) της ACM (2011), Μέλος της IEEE, και έχει λάβει διάφορα βραβεία, όπως τo IEEE ICDE'2009 Best Paper Award, το Bell Labs President's Gold Award (2004), και το Bell Labs Teamwork Award (2003). Το εργαλείο Google Scholar δίνει πάνω από 10.000 αναφορές στη δουλειά του, και τιμή h-index = 54 (Σεπτέμβριος 2015).

Βραβείο Αριστείας 2014

To Βραβείο Αριστείας 2014 απονεμήθηκε στον Καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης κ. Μάρκο Παπαγεωργίου σε αναγνώριση του ερευνητικού του έργου στον τομέα Αυτόματου Ελέγχου, Βελτιστοποίησης και Εφαρμογών  κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014. 

Η απονομή του Βραβείου έγινε από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Διονύσιο Τσιχριτζή την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, στο πλαίσιο της τελετής απονομής μεταπτυχιακών και διδακτορικών διπλωμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο κ. Μάρκος Παπαγεωργίου, ήταν ο κεντρικός ομιλητής της τελετής απονομής. Η ομιλία του κ. Μ. Παπαγεωργίου.

Λίγα λόγια για τον Καθηγητή Μάρκο Παπαγεωργίου.

Ο Μάρκος Παπαγεωργίου έλαβε το Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (Dipl.-Ing) και το Διδακτορικό  Δίπλωμα (με Τιμητική Διάκριση), το 1976 και το 1981 αντίστοιχα, από το Πολυτεχνείο Μονάχου. Εργάστηκε ως Ελεύθερος Συνεργάτης στην εταιρεία Dorsch Consult, στο Μόναχο (1982-1988) και ως Επιστημονικός Σύμβουλος στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Μεταφορών & Ασφάλειας (INRETS) στο Παρίσι (1986-1988). Τα έτη 1988 έως και 1994 διετέλεσε Καθηγητής Αυτοματισμού στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μονάχου. Από το 1994, είναι καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά. Διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου (1982), στην Ecole Nationale des Ponts et Chaussées (1985-1987) και στο MIT, Cambridge (1997, 2000). Επίσης διετέλεσε Επισκέπτης Ερευνητής στο University of California, Berkeley,  τα έτη 1993, 1997, 2001, 2011,  καθώς και σε άλλα Πανεπιστήμια. Ο Καθηγητής Μ. Παπαγεωργίου είναι συγγραφέας ή εκδότης 5 βιβλίων και περισσοτέρων των 400 επιστημονικών δημοσιεύσεων. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στους τομείς Αυτόματος Έλεγχος, Βελτιστοποίηση και Εφαρμογές σε Συστήματα Κυκλοφορίας και Μεταφορών, σε Υδατικά Δίκτυα και άλλους τομείς. Διετέλεσε μέλος εκδοτικών επιτροπών για επιστημονικά περιοδικά και πιο συγκεκριμένα, ως Editor-in-chief για το περιοδικό Transportation Research – Part C (2005-2012) και ως Associate Editor για τα περιοδικά IEEE Control Systems Society – Conference Editorial Board, και IEEE Transactions on Intelligent Transportation Systems, καθώς και για άλλα επιστημονικά περιοδικά. Ο Καθηγητής Μ. Παπαγεωργίου εξελέγη ως IEEE Fellow το 1999 και ως Fellow of IFAC το 2013. Έλαβε πλήρη υποτροφία προπτυχιακών σπουδών από την Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) (1971-1976), το βραβείο Eugen-Hartmann (1983) από την Ένωση Γερμανών Μηχανικών (VDI), καθώς και Βραβείο Fulbright Lecturing/Research Award (1997). Έχει τιμηθεί με τα διεθνή βραβεία Outstanding ITS Research Award της IEEE Intelligent Transportation Systems Society (2007) και Transition to Practice Award της IEEE Control Systems Society (2010). Ανακηρύχθηκε Επισκέπτης Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικής Μεταφορών και Κυκλοφορίας του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, (Σερβία), το 2010. Το Εργαστήριο Δυναμικών Συστημάτων & Προσομοίωσης (το οποίο διευθύνει από το 1994), έλαβε το βραβείο ITS Institutional Lead Award της IEEE Intelligent Transportation Systems Society το 2011. Πολλοί φοιτητές του έχουν επίσης τιμηθεί με διεθνή βραβεία και έχουν επιλεγεί σε ακαδημαϊκές θέσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, Βόρειας και Νότιας Αμερικής, στην Κίνα, Αυστραλία, και Βόρεια Αφρική. Του έχει απονεμηθεί ένα ERC Advanced Investigator Grant για το έργο TRAMAN21 (Traffic Management for the 21st Century) (2013-2017) από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC).

Βραβείο Αριστείας 2013

Το Βραβείο Αριστείας 2013 απονεμήθηκε στον Επίκουρο Καθηγητή της Σχολής Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Άγγελο Μπλέτσα σε αναγνώριση του ερευνητικού του έργου στον τομέα των ασύρματων δικτύων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013.

Η απονομή του Βραβείου έγινε από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Διονύσιο Τσιχριτζή την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, στο πλαίσιο της τελετής απονομής μεταπτυχιακών και διδακτορικών διπλωμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία του ερευνητικού έργου του κ. Μπλέτσα.

Τον κ. Μπλέτσα προλόγισε ο Πρύτανης του Ιδρύματος Βασίλειος Διγαλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο νέο θεσμό του Βραβείου Αριστείας, στη διαδικασία επιλογής καθώς και στην τελική επιλογή του κ. Μπλέτσα. 

Ο κ. Μπλέτσας ήταν ο κεντρικός ομιλητής της τελετής απονομής. Η ομιλία του κ. Μπλέτσα με τίτλο "Πολιτειακό κεφάλαιο και η σημασία του στην έρευνα".

Λίγα λόγια για τον Άγγελο Μπλέτσα

Ο κ. Μπλέτσας αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1998. Οι μεταπτυχιακές σπουδές του περιλαμβάνουν μεταπτυχιακό και διδακτορικό από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), το 2001 και το 2005, αντίστοιχα. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στα Ερευνητικά Εργαστήρια της Mitsubishi Electric στο Κέϊμπριτζ της Μασαχουσέτης και στο Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από τον Ιούνιο του 2009 εργάζεται ως Επίκουρος Καθηγητής στην Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα  εστιάζουν σε ασύρματες επικοινωνίες και δίκτυα με έμφαση σε τεχνολογίες χαμηλού κόστους για την προστασία του περιβάλλοντος. Έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο 2008 IEEE Communications Society G. Marconi Prize Paper Award, διάκριση ερευνητικής εργασίας στο διεθνές συνέδριο IEEE ISWCS 2009 και δεύτερο βραβείο καλύτερης εργασίας φοιτητή στο διεθνές συνέδριο ΙΕΕΕ RFID-TA 2011. Κατά το 2013, οι ετεροαναφορές του ξεπέρασαν τις 3000 αν και η λήψη του διδακτορικού του έγινε σχετικά πρόσφατα (2005). Η προσέλκυση πόρων για την ερευνητική του ομάδα στο Πολυτεχνείο Κρήτης ξεπέρασε το 1.5ΜEuro, ενώ έλαβε ένα Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα και επίσης, είναι επιστημονικός υπεύθυνος σε ένα Εθνικό πρόγραμμα, το οποίο όμως αξιολογήθηκε θετικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας. Διπλωματική εργασία φοιτητή που επέβλεψε έλαβε το 1ο βραβείο καλύτερης διπλωματικής εργασίας σε “Προηγμένα Ασύρματα Συστήματα Επικοινωνιών”, μεταξύ όλων των Ελληνικών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ινστιτούτων, στον σχετικό διαγωνισμό που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Παράρτημα της ΙΕΕΕ VTS/AES. Το βραβείο αυτό το λαμβάνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012