Παραδίνοντας μια πινακίδα σε χρήση

Ερωτήσεις & Απαντήσεις

 

Λύνουμε τις απορίες σας

Για κάθε σχόλιο, ερώτηση, επισήμανση, κλπ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε τη σελίδα επικοινωνίας. Πολλές από τις ερωτήσεις σας ίσως βρουν απάντηση στην παρακάτω λίστα:

  1. Γιατί ο στύλος-ορόσημο του ΠΚ ήταν απαραίτητος / έχει αυτό το σχήμα;
  2. Γιατί νέο σύστημα αρίθμησης;
  3. Τι σημαίνει ο κωδικός πάνω στην πόρτα μου;
  4. Πόσο ακριβείς είναι οι χάρτες;
  5. Πόσο κόστισε το έργο αυτό;
  6. Γιατί δε φαίνεται το ΚεΓΕΠ, το Μηχανογραφικό Κέντρο, τα Δίκτυα, το εργαστήριό μου, κλπ, κλπ, στη σήμανση;
  7. Πώς μπορώ να οδηγήσω έναν επισκέπτη στο χώρο μου;
  8. Τώρα που βγήκε η παλιά πινακίδα από την πόρτα μου και μπήκε η νέα, φαίνονται ατέλειες/ζημιές στην επιφάνεια της πόρτας.
  9. Πού παραβήκατε τους κανόνες τοποθέτησης / συμμετρίας κλπ;
  10. Θα πρέπει να βγάλω την παλιά μου πινακίδα (όποια κι αν είναι, όσα χρήματα κι αν ξοδεύτηκαν τότε);
  11. Δρόμοι ΑΜΕΑ;
  12. Πόσος καιρός χρειάσθηκε για να εκπονηθεί η μελέτη;
  13. Είχατε δυσκολίες κατά την εκπόνηση της μελέτης;
  14. Γιατί "ΜηΧΟΠ" και όχι "Μηχανικοί Ορυκτών Πόρων";
  15. Γιατί επιλέξατε αυτή τη γραμματοσειρά (font);
  16. Ποιός θα γράψει την πινακίδα της πόρτας μου;
  17. Γιατί αυτό το χρώμα στις πινακίδες;
  18. Γιατί δε μπήκαν σήματα ασφαλείας στα εργαστήρια ή σήματα μη καπνίσματος στους χώρους;
  19. Γιατί δε μπήκαν πινακίδες οδοσήμανσης στην πόλη, στο λιμάνι, στο αεροδρόμιο;
  20. Νομίζω οτι θα καταστραφούν τα περισσότερα σήματα από την πρώτη ημέρα.
  21. Πώς θα αποσυναρμολογήσω / συναρμολογήσω την πινακίδα του γραφείου μου για να αλλάξω / γράψω τα ονόματα;
  22. Πώς θα αποσυναρμολογήσω / συναρμολογήσω την πινακίδα ευρετήριο για να αλλάξω / γράψω τα ονόματα και τους χώρους;
  23. Πού βρήκατε τα χρώματα για κάθε Τμήμα;
  24. Εγώ θα συνεχίσω να λέω "στο μεγάλο αμφιθέατρο" ή "στα άσπρα κτίρια"
  25. Πού θα βρω έναν χάρτη της πολυτεχνειούπολης;
  26. Γιατί δεν υπάρχει σήμανση στους Αρχιτέκτονες Μηχανικούς;
  27. Γιατί δεν υπάρχει σήμανση για τη Διοίκηση / Πρυτανεία του Πολυτεχνείου;
  28. Τι γίνεται με τα κτίρια που τώρα κατασκευάζονται ή με τα μελλοντικά κτίρια;
  29. Αλλάζω γραφείο και πηγαίνω σε άλλο. Τι πρέπει να κάνω όσον αφορά στη σήμανση;
Κορυφή σελίδας

 

1. Γιατί ο στύλος-ορόσημο του ΠΚ ήταν απαραίτητος / έχει αυτό το σχήμα;

Το σχήμα, το σχέδιο και η εμφάνιση του πυλώνα θέσης του ιδρύματος επιλέχθηκε έτσι ώστε να μη μοιάζει με οποιοδήποτε προκατασκευασμένο προφίλ ή κατασκευή, από εκείνα που έχουν γίνει κοινός τόπος για τους δρόμους του νομού (τουλάχιστον) αποτελώντας μια σίγουρα πρωτότυπη κατασκευή. Μια διαδρομή με αυτοκίνητο μέσα και γύρω από τα περίχωρα της πόλης των Χανίων θα σας πείσει για τις εκπληκτικές (και κοινότυπες πλέον) ομοιότητες των λεγόμενων μονόλιθων-τοτέμ ταυτότητας.

Το χρώμα επιλέχθηκε σε σχέση με το χρώμα του ουρανού προκειμένου να μην είναι παρεμβατικό για το περιβάλλον λόγω του μεγάλου μεγέθους του. Η τριγωνική του διατομή προσφέρει τη μικρότερη δυνατή ανεμοπίεση και προσφέρει οπτική διαφοροποίηση με τις διαστάσεις που επιλέχθηκαν ως μαθηματική σχέση των τετραγώνων των δύο πρώτων αριθμών (1 και 3, δηλαδή 1:9, σε διατομή ισόπλευρου τριγώνου). Η στατική μελέτη εκπονήθηκε χωριστά και η τοποθέτηση έγινε με ειδικό πέδιλο και αγκύρια. Η ταυτότητα του ιδρύματος, το πνευματικό του εκτόπισμα, η οξύνοια και η δημιουργικότητα του έμψυχου δυναμικού του, απαίτησαν ένα ξεχωριστό ορόσημο που με λιτό και συνάμα στιβαρό τρόπο θα υπογραμμίζει στον επισκέπτη/διερχόμενο αυτές τις ουσιαστικές αξίες, χωρίς να προσβάλει τον περιβάλλοντα χώρο.

Κορυφή σελίδας

 

2. Γιατί νέο σύστημα αρίθμησης;

Το παλαιότερο σύστημα αρίθμησης κτιρίων και χώρων δεν επέτρεπε τη μοναδική ταυτοποίηση νησίδων, κτιριακών συγκροτημάτων, κτιρίων και τελικά χώρων εφόσον δεν ήταν συνεπές (πχ μέσα στην πολυτεχνειούπολη εμφανίζονταν δύο περιοχές με τoν κωδικό Α ή δεν είχαν κωδικοποιηθεί συγκροτήματα όπως το νέο Γενικό τμήμα -τώρα υπό κατασκευή- ή τα κτίρια των Μηχανικών Περιβάλλοντος. Με το νέο σύστημα ταυτοποίησης κάθε χώρος αποκτάει πλέον μοναδική ταυτότητα. Τονίζουμε οτι καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια κρίσιμοι χώροι για το κοινό (όπως πχ οι αίθουσες διδασκαλίας Β) να διατηρήσουν κάτι από την παλαιά τους αρίθμηση. Το πρόβλημα αυτό (μια μορφή "προς τα πίσω συμβατότητας") λύθηκε μόνο για χάρη των παλαιότερων χρηστών ένεκα που για κανένα από τους νέους χρήστες/επισκέπτες δεν τίθεται θέμα απομνημόνευσης παλαιότερων κωδικών.

Κορυφή σελίδας

 

3. Τι σημαίνει ο κωδικός πάνω στην πόρτα μου;

Με το νέο σύστημα ταυτοποίησης κάθε χώρος αποκτάει πλέον μοναδική ταυτότητα. Ο κωδικός που βρίσκεται στις πόρτες των γραφείων και εργαστηρίων δείχνει τα ακόλουθα: [ταυτότητα κτιρίου].[όροφος, μονοψήφιο με -1=υπόγειο, 0=ισόγειο, κλπ][αύξων αριθμός μέσα στο κτίριο, διψήφιο]. Για παράδειγμα, το Κ1.104 είναι το γραφείο υπ αριθμόν 4, πρώτος όροφος, κτίριο Κ1. Το Ε4.015 είναι το γραφείο υπ αριθμόν 15, ισόγειο, κτίριο Ε4. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε δείτε την ενότητα με τις οδηγίες.

Κορυφή σελίδας

 

4. Πόσο ακριβείς είναι οι χάρτες;

Πολύ. Βασίστηκαν σε όλα τα μέχρι τώρα σχέδια της πολυτεχνειούπολης από διάφορες μελέτες, από τα πρωτότυπα σχέδια ριζόχαρτου-σινικής, καθώς και από αντιπαραβολή με αντίστοιχη αεροφωτογραφία της περιοχής. Μπορεί να πει κανείς οτι είναι οι ακριβέστεροι που έχουν αναπαραχθεί μέχρι τώρα για το Πολυτεχνείο, στο μέτρο της επιθυμητής ακρίβειας. Όλους τους χάρτες του έργου σήμανσης του ΠΚ μπορείτε να προμηθευτείτε από εδώ εφόσον τα πνευματικά δικαιώματα χρήσης τους έχουν εκχωρηθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Κορυφή σελίδας

 

5. Πόσο κόστισε το έργο αυτό;

Το έργο κόστισε περί τα 65.000 ευρώ. Για να υπάρχει μια σχέση μεγέθους, πρέπει να γνωρίζετε οτι έργα ανάλογου μεγέθους (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, επιμέρους τμήματα των σχολών τους) έχουν προκηρυχθεί για ποσά άνω των 350.000 ευρώ με αναμενόμενη τιμή κατοχύρωσης περί τα 160-200.000 ευρώ. Αυτή είναι και μια απλή μέθοδος για να κατανοηθεί η μεγάλη προσπάθεια που έγινε προκειμένου να φτιάξουμε μια σήμανση εξαιρετικά οικονομική, κατά το δυνατό πλήρη (σε πρώτη φάση) και επεκτάσιμη. Οι παλαιοί χρήστες θα πρέπει να κατανοήσουν οτι στους μεν χάρτες αποτυπώθηκαν όλες οι βασικές υπηρεσίες και δομές της πολυτεχνειούπολης αλλά στις πινακίδες εξωτερικών χώρων ήταν πρακτικά αδύνατο να αποτυπωθούν όλες οι υπηρεσίες (κάτι που μπορεί κάλλιστα να γίνει σε επόμενη φάση) ή όλοι οι προορισμοί και οι διαδρομές.

Κορυφή σελίδας

 

6. Γιατί δε φαίνεται το ΚεΓΕΠ, το Μηχανογραφικό Κέντρο, τα Δίκτυα, το εργαστήριό μου, κλπ, κλπ, στη σήμανση;

Φαίνονται. Σε όλους τους χάρτες αποτυπώθηκαν όλες οι βασικές υπηρεσίες και δομές της πολυτεχνειούπολης αλλά στις πινακίδες εξωτερικών χώρων -ένεκα περιορισμένου προϋπολογισμού- ήταν πρακτικά αδύνατο να αποτυπωθούν όλες οι υπηρεσίες (κάτι που μπορεί κάλλιστα να γίνει σε επόμενη φάση). Επιλέγοντας να δοθούν στους δρόμους και στα κομβικά σημεία του ιστού μόνο εκείνα στοιχεία που είναι απαραίτητα σε ένα νέο επισκέπτη/τρια, δόθηκαν οδηγίες για την εμφάνιση συγκεκριμένων υπηρεσιών όπως οι αίθουσες διδασκαλίας, οι γραμματείες, τα κυλικεία, τα αμφιθέατρα, οι χώροι στάθμευσης. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με τη σπουδαιότητα, τις παρεχόμενες υπηρεσίες ή το πλήθος του προσωπικού των χώρων. Το μοναδικό κριτήριο για την παρούσα φάση του έργου ήταν η κρισιμότητα της πρώτης επίσκεψης και το κατά πόσο μπορούν να καλυφθούν όλες ανεξαιρέτως οι υπηρεσίες από την παρούσα υλοποίηση. Έτσι, πάντα κάποιος/κάποια δύναται να οδηγήσει έναν επισκέπτη του με τη φράση "από το parking 6, στο Ε3, πρώτος όροφος", κλπ.

Κορυφή σελίδας

 

7. Πώς μπορώ να οδηγήσω έναν επισκέπτη στο χώρο μου;

Με πολλούς τρόπους. Μερικοί προτεινόμενοι είναι μέσω των χώρων στάθμευσης και του κωδικού κτιρίου που αναγράφεται πάνω του, μέσω του Τμήματος (και των εισόδων του) ή και μέσω του κωδικού κτιρίου μόνο, εφόσον όλες οι εξωτερικές πινακίδες, σε ειδικό χώρο με μαύρο φόντο, αναφέρονται στα γράμματα που αντιστοιχούν στα κτίρια (πχ κτίρια Α, Β, Δ, Κ, κλπ). Φυσικά θα πρέπει να δίνετε και τον διψήφιο κωδικό του γραφείου σας (πχ, "γραφείο 4" ή "γραφείο 013") που το χαρακτηρίζει πλέον με μοναδικό τρόπο μέσα σε ολόκληρο το ΠΚ.

Κορυφή σελίδας

 

8. Τώρα που βγήκε η παλιά πινακίδα από την πόρτα μου και μπήκε η νέα, φαίνονται ατέλειες / ζημιές στην επιφάνεια της πόρτας.

Φυσικά και φαίνονται. Καμία πινακίδα από όλες εκείνες που πιθανώς προϋπήρχαν δεν τοποθετήθηκε με ενιαίο κανόνα ή διεθνή προδιαγραφή για όλα τα κτίρια. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα έχει γίνει η σχετική εισήγηση στην Τεχνική υπηρεσία του Πολυτεχνείου για την επισκευή των θυρών, τουλάχιστον στα επίμαχα σημεία. Αριθμητικώς και στατιστικώς θα πρέπει να γνωρίζετε οτι όσες ατέλειες παρέμειναν σε θύρες είναι τόσο πάνω όσο και κάτω από τις νέες επίθυρες πινακίδες. Επίσης οτι υπάρχουν πολλές θύρες χωρίς ατέλειες για τον απλούστατο λόγω οτι οι ατέλειες που προέκυψαν σε αυτές καλύφθηκαν από τη νέα επίθυρη σήμανση.

Κορυφή σελίδας

 

9. Πού παραβήκατε τους κανόνες τοποθέτησης / συμμετρίας κλπ;

Σε ελάχιστα μέρη και μόνο όταν οι συνθήκες του υποστρώματος δεν το επέτρεψαν (καλώδια, τοποθέτηση σε ακμές τοίχων, καταστραμμένες περιοχές, κλπ) ή ήταν απόλυτα προφανές οτι με την πρώτη ευκαιρία η επόμενη αφισοκόλληση θα της εκάλυπτε.

Κορυφή σελίδας

 

10. Θα πρέπει να βγάλω την παλιά μου πινακίδα (όποια κι αν είναι, όσα χρήματα κι αν ξοδεύτηκαν τότε);

Είναι καθαρά προσωπικό θέμα του κάθε διαχειριστή χώρου το αν θελήσει να διατηρήσει τις πινακίδες που τοποθέτησε παλαιότερα σε διάφορα άλλα σημεία περί των χώρων του. Αναγνωρίζουμε οτι μόνο αγαθή προαίρεση υπάρχει πίσω από την ατομική προσπάθεια του καθένα να αντεπεξέλθει με όποια μέσα στο πρόβλημα ανυπαρξίας σήμανσης για τόσα χρόνια. Η επέμβαση της παρούσας νέας σήμανσης περιορίστηκε στα σημεία που ορίζουν οι διεθνείς προδιαγραφές και ελπίζουμε οτι θα αυτοπροσδιορισθεί όχι ως κανονισμός αλλά ως εύχρηστη και εύληπτη μέθοδος προσανατολισμού για όλο το ίδρυμα. Από την άλλη σαφώς πρέπει να διατηρηθούν οι αυτοσχέδιες "πινακίδες" ασφαλείας εφόσον δεν υλοποιήθηκαν σε αυτή τη φάση του έργου.

Κορυφή σελίδας

 

11. Δρόμοι ΑΜΕΑ;

Αυτή είναι μια μεγάλη, δύσκολη ιστορία. Κατά την καταγραφή των χώρων της πολυτεχνειούπολης αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα καταγραφής τουλάχιστον των προσβάσιμων από ΑΜΕΑ WC. Πολύ γρήγορα διαπιστώσαμε (α) οτι υπάρχουν πολλά προβλήματα πρόσβασης που αφορούν ειδικότερα διασταυρώσεις στις ράμπες πρόσβασης και πρόσβαση από σχεδόν όλους τους χώρους στάθμευσης προς τα κτίρια και (β) οτι αρκετά WC για ΑΜΕΑ έχουν μετατραπεί σε άλλες χρήσεις, ειδικά στα παλαιότερα κτίρια. Προσπαθήσαμε να σημειώσουμε τους πλέον προσβάσιμους χώρους αλλά νομίζουμε οτι μέχρι ο αριθμός φοιτούντων ΑΜΕΑ αυξηθεί (οπότε και θα λάβουν χώρα επιτακτικές απαιτήσεις από τα συγκεκριμένα άτομα) η παρούσα σήμανση σέβεται και εξυπηρετεί μόνο τα στοιχειώδη δικαιώματα των ατόμων αυτών. Θυμηθείτε οτι ακόμη και η σήμανση των γραφείων έχει προβλεφθεί να φιλοξενήσει μελλοντικά ανάγλυφη γραφή Braille (στο 2ο συρταρωτό κομμάτι που συνήθως μπαίνει το χρώμα Τμήματος, βλ. και τα μέρη μιας επίθυρης πινακίδας στην ενότητα οδηγίες).

Κορυφή σελίδας

 

12. Πόσος καιρός χρειάσθηκε για να εκπονηθεί η μελέτη;

Αρκετός. Ξεκίνησε το 2003 αλλά η συνολική διάρκειά της ήταν ένας περίπου χρόνος. Μεσολάβησε ένα διάστημα για τις απαραίτητες προκηρύξεις, επιλογή αναδόχου, κλπ. Η υλοποίησή της έγινε μέσα σε 6 μήνες και η τοποθέτηση μέσα σε μισό μήνα.

Κορυφή σελίδας

 

13. Είχατε δυσκολίες κατά την εκπόνηση της μελέτης;

Μια αντικειμενική δυσκολία ήταν η απουσία ηλεκτρονικών αρχείων κατόψεων χώρων για πολλά από τα κτίρια. Αυτό που αναγκαστικά έγινε ήταν η αντιγραφή των αρχιτεκτονικών σχεδίων σινικής μελάνης και η εξαρχής κατασκευή τους ηλεκτρονικά (με απόλυτα ακριβή αποτύπωση των σχεδίων). Κατόπιν μια άλλη χρονοβόρα διαδικασία ήταν ο επιτόπιος έλεγχος και επανασχεδιασμός χώρων που ποτέ δεν κατασκευάστηκαν, που έπρεπε να απαλειφθούν ή που έπρεπε αλλάξουν γιατί δεν ανταποκρίνονταν ακριβώς στην πραγματικότητα. Τονίζουμε οτι η πρόθυμη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων του Πολυτεχνείου Κρήτης έκανε το έργο μας σε κάθε περίπτωση ευκολότερο.

Κορυφή σελίδας

 

14. Γιατί "ΜηΧΟΠ" και όχι "Μηχανικοί Ορυκτών Πόρων";

Εδώ υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση που δεν είναι καν παρεξήγηση. Αποφεύγοντας να στηρίξουμε την άποψη οτι έτσι κι αλλιώς όλοι δεν αναφέρονται στις υπάρχουσες σχολές με τον πλήρη τίτλο τους στην καθομιλουμένη, αρκεί να σημειώσουμε τα ακόλουθα. Καταρχήν όλες ανεξαιρέτως οι σχολές, από το χάρτη εισόδου και μέσα στους χώρους του ΠΚ, έχουν αναγραφεί σε όλους τους τοπογραφικούς χάρτες με τα πλήρη ονόματα και τη συντομογραφία τους. Από την άλλη, μια αναγραφή πχ του τύπου "Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών" είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη "ΗΜΜΥ" και έτσι, τηρώντας τους αυστηρούς κανόνες διάστασης γραμμάτων και αναγνωσιμότητάς τους θα έπρεπε να κατασκευασθούν "περισσότερες" ακριβές πινακίδες (μακρύ ή αναδιπλωμένο κείμενο), μόνο και μόνο για αυτόν τον λόγο. Τελικά, αυτή η στρατηγική υποχώρηση δε θίγει τα παλαιότερα Τμήματα που ήδη στο ευρύ κοινό είναι γνωστά πχ ως ΜηΧΟΠ ή ΜΠΔ, ενώ από την άλλη παραμένει στην ασυνείδητη ταχεία αποτύπωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης του επισκέπτη περισσότερο ως σύμβολο παρά ως πλήρης τίτλος, ακριβώς όπως ένα πικτόγραμμα, βοηθώντας τη μετέπειτα απομνημόνευση του πλήρους τίτλου του Τμήματος με την άφιξη σε αυτό.

Κορυφή σελίδας

 

15. Γιατί επιλέξατε αυτή τη γραμματοσειρά (font);

Η συγκεκριμένη γραμματοσειρά ονομάζεται DIN GREEK και είναι παιδί της παλαιότερης γραμματοσειράς DIN-Mittelschrift, με χρήση διεθνώς στους αυτοκινητόδρομους και τις σημάνσεις χώρων. Θεωρείται ως η "λιγότερο σχεδιασμένη" γραμματοσειρά, απορρίπτοντας όλα τα περιττά στοιχεία και δίνοντας έμφαση στον ευανάγνωστο ισοπαχή χαρακτήρα και την τυπογραφική ποιότητα. Εξελληνίσθηκε πρόσφατα και αμέσως υπήρξε η πρώτη και αδιαμφισβήτητα η μοναδική επιλογή μας για τη σήμανση του ιδρύματος. Τη συγκεκριμένη γραμματοσειρά (font) μπορείτε να προμηθευτείτε από εδώ δωρεάν, εφόσον έχει αγορασθεί από το Πολυτεχνείο Κρήτης για τους χρήστες της σήμανσής του. Αυτό σας περιορίζει στο να την χρησιμοποιείτε μόνο για κείμενα/αναγραφές πινακίδων, ανακοινώσεων, κλπ μέσα στον ευρύτερο χώρο του ιδρύματος.

Κορυφή σελίδας

 

16. Ποιός θα γράψει την πινακίδα της πόρτας μου;

Ευτυχώς, εσείς. Χωρίς να λογαριάσουμε το γεγονός οτι εσείς γνωρίζετε καλύτερα τι πρέπει να γραφτεί χωρίς λάθη ή παραλείψεις, έχετε τη ελευθερία να συμπεριλάβετε πχ όσους εργαζόμενους, περιγραφές ή ιδιότητες επιθυμείτε μέσα στο διαθέσιμο χώρο. Τα fonts μπορείτε να προμηθευτείτε από εδώ δωρεάν, εφόσον έχουν αγορασθεί από το Πολυτεχνείο Κρήτης για τους χρήστες της σήμανσής του. Αυτό σας περιορίζει στο να τα χρησιμοποιείτε μόνο για κείμενα/αναγραφές πινακίδων, ανακοινώσεων, κλπ μέσα στον ευρύτερο χώρο του ιδρύματος. Οδηγίες για τη συναρμολόγηση - αποσυναρμολόγηση παρακαλούμε δείτε στην ενότητα με τις οδηγίες.

Κορυφή σελίδας

 

17. Γιατί αυτό το χρώμα στις πινακίδες;

Η συγκεκριμένη απόχρωση του γκρίζου φόντου επιλέχθηκε συνοπτικά για τους ακόλουθους λόγους: αυξημένη αντίθεση (contrast) με τα λευκά γράμματα και τα πικτογράμματα, "ουδετερότητα" στο χρώμα, ταίριασμα με τις αρκετά διαφορετικές αποχρώσεις στους διάφορους χώρους/κτίρια της πολυτεχνειούπολης (αποχρώσεις από γκρίζο, μπεζ, καφέ, μπλε, λευκό), δε λερώνονται εύκολα και τέλος σύμφωνα με το συνολικό καλαίσθητο αποτέλεσμα. Σημειώστε οτι σε κάθε περίπτωση τα γράμματα σημάνσεων θα μπορούσαν να είναι λευκά ή μαύρα -κανένα άλλο χρώμα.

Κορυφή σελίδας

 

18. Γιατί δε μπήκαν σήματα ασφαλείας στα εργαστήρια ή σήματα μη καπνίσματος στους χώρους;

Γιατί η μελέτη σήμανσης δεν περιλάμβανε σε αυτή τη φάση της τέτοια κατηγορία σημάτων.

Κορυφή σελίδας

 

19. Γιατί δε μπήκαν πινακίδες οδοσήμανσης στην πόλη, στο λιμάνι, στο αεροδρόμιο;

Η συγκεκριμένη μελέτη σήμανσης και τοποθέτησης δεν ασχολείται με σήματα ΚΟΚ που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα υπηρεσιών του Δήμου, της Νομαρχίας ή άλλων φορέων.

Κορυφή σελίδας

 

20. Νομίζω οτι θα καταστραφούν τα περισσότερα σήματα από την πρώτη ημέρα.

Δυστυχώς αυτό είναι περισσότερο θέμα παιδείας παρά προδιαγραφών ή/και αστυνόμευσης. Τα πρόσθετα υλικά προστασίας είναι εξαιρετικά ακριβά με αποτέλεσμα το κόστος αντικατάστασης να είναι πολύ χαμηλότερο. Κατά την επιλογή των υλικών, εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις για τους εξωτερικούς χώρους (πχ, πινακίδες σάντουιτς πλεξιγκλάς με τις εκτυπώσεις στο εσωτερικό τους ή χαρακτές) αλλά το κόστος τους υπερέβαινε κατά πολύ το διαθέσιμο. Επιπλέον καμία επιλογή μας δε θα προστάτευε έτσι κι αλλιώς τις πινακίδες από τα σπρέι, τις αφίσες ή την όποια κακόβουλη φθορά, έτσι κι αλλιώς. Χωρίς να θυσιάσουμε τους εργονομικούς όρους τοποθέτησης και την ποιότητα υλικών κατασκευής, επιλέξαμε φύλλα και προφίλ από αλουμίνιο βαμμένο ηλεκτροστατικά και αναγραφές από το καλύτερο και ανθεκτικότερο βινύλιο. Ελπίζουμε οτι όλοι θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν την υψηλή ποιότητα και θα σεβαστούν κάτι που η ίδια η φύση δε θα μπορέσει να καταστρέψει φυσιολογικά για αρκετά χρόνια από τώρα.

Κορυφή σελίδας

 

21. Πώς θα αποσυναρμολογήσω / συναρμολογήσω την πινακίδα του γραφείου μου για να αλλάξω / γράψω τα ονόματα;

Δίνονται οδηγίες εδώ.

Κορυφή σελίδας

 

22. Πώς θα αποσυναρμολογήσω / συναρμολογήσω την πινακίδα ευρετήριο για να αλλάξω / γράψω τα ονόματα και τους χώρους;

Την ευθύνη για τις εν λόγω αλλαγές φέρουν μόνο οι Γραμματείες των Τμημάτων στα οποία και έχουν τοποθετηθεί σε επιλεχθέντα στρατηγικά σημεία οι πινακίδες αυτές. Δίνονται οδηγίες εδώ.

Κορυφή σελίδας

 

23. Πού βρήκατε τα χρώματα για κάθε Τμήμα;

Τα χρώματα του κάθε Τμήματος επιλέχθηκαν ως τα πλέον συγγενή (από ειδικά χρωματολόγια) με εκείνα που έχουν αποφασισθεί και χρησιμοποιηθεί ως τώρα. Οι προδιαγραφές χρώματος είναι διαθέσιμες από την ενότητα downloads.

Κορυφή σελίδας

 

24. Εγώ θα συνεχίσω να λέω "στο μεγάλο αμφιθέατρο" ή "στα άσπρα κτίρια"

Αυτό εξακολουθεί να είναι λειτουργικό, ειδικά εφόσον υπάρχει ένα μόνο μεγάλο αμφιθέατρο ή κάπως περισσότερα λευκά κτίρια από καφέ, γκρίζα ή κίτρινα, καθώς και εφόσον λειτουργεί ικανοποιητικά με τους παλαιούς χρήστες. Όμως οι νέοι χρήστες της σήμανσης, οι νέοι φοιτητές και οι επισκέπτες σας είναι πολύ πιθανότερο να βοηθηθούν πλέον από περιγραφές όπως "parking 3, κτίριο Ε5" ή "στο Α1" ή έστω με το "ΜΠΔ είσοδος Α, ισόγειο, στο γραφείο 3" παρά με το χρώμα, πλάτος, το μήκος ή άλλες μόνιμες ιδιότητες των κτιρίων.

Κορυφή σελίδας

 

25. Πού θα βρω έναν χάρτη της πολυτεχνειούπολης;

Διαθέσιμους χάρτες μπορείτε να προμηθευτείτε από εδώ.

Κορυφή σελίδας

 

26. Γιατί δεν υπάρχει σήμανση στους Αρχιτέκτονες Μηχανικούς;

Γιατί η μελέτη σήμανσης περιλάμβανε σε αυτή τη φάση της μόνο την περιοχή της πολυτεχνειούπολης στο Ακρωτήρι. Ο κεντρικός χάρτης εισόδου στην πολυτεχνειούπολη περιλαμβάνει στοιχειώδεις οδηγίες για τα δρομολόγια της αστικής συγκοινωνίας και τη μετάβαση από/προς τη Γαλλική σχολή η οποία στεγάζει τη Σχολή (θέση στην περιοχή Χαλέπας Χανίων).

Κορυφή σελίδας

 

27. Γιατί δεν υπάρχει σήμανση για τη Διοίκηση / Πρυτανεία του Πολυτεχνείου;

Γιατί η μελέτη σήμανσης περιλάμβανε σε αυτή τη φάση της μόνο την περιοχή της πολυτεχνειούπολης στο Ακρωτήρι. Ο κεντρικός χάρτης εισόδου στην πολυτεχνειούπολη περιλαμβάνει στοιχειώδεις οδηγίες για τα δρομολόγια της αστικής συγκοινωνίας και τη μετάβαση από/προς τα κτίρια των Παλαιών Φυλακών (θέση στην παλαιά πόλη των Χανίων).

Κορυφή σελίδας

 

28. Τι γίνεται με τα κτίρια που τώρα κατασκευάζονται ή με τα μελλοντικά κτίρια;

Η μελέτη σήμανσης που έχει κατατεθεί καλύπτει πλήρως και με μεγάλη ευκολία όλες τις πιθανές επεκτάσεις κι αλλαγές των κτιρίων. Βάσει της παρούσας μελέτης πρέπε να γίνει τόσο η συντήρηση όσο και οι επόμενες συμπληρωματικές μελέτες για τα επόμενα κτίρια και χώρους.

Κορυφή σελίδας

 

29. Αλλάζω γραφείο και πηγαίνω σε άλλο. Τι πρέπει να κάνω όσον αφορά στη σήμανση;

Πρέπει να γνωρίζετε οτι για κάθε αλλαγή γραφείου υπεύθυνες είναι οι αντίστοιχες γραμματείες. Στη γραμματεία του κάθε Τμήματος υπάρχει ένας συγκεντρωτικός χάρτης και δίπλα ένας πίνακας αναγραφής όλων των χώρων που καταλαμβάνει το Τμήμα (directory). Για να διατηρηθεί η συμφωνία των χώρων θα πρέπει η μετακίνησή σας να γίνει μόνο μετά από προηγούμενη συμφωνία με τη γραμματεία στην οποία ανήκει το παρόν γραφείο σας καθώς και με εκείνη στην οποία ανήκει το μελλοντικό. Ας υποθέσουμε οτι ο χώρος που αφήνετε είναι ο Α και οτι ο νέος χώρος που θα καταλάβετε είναι ο χώρος Β.

Η μαύρη περιοχή της πινακίδας Α ή της Β (αναγραφή της ταυτότητας του χώρου, πρώτη λωρίδα από επάνω) μένει προφανώς πάντα στη θέση της, και στον Α και στον Β.

Η χρωματιστή λωρίδα της πινακίδας Α (αναγραφή του Τμήματος στο οποίο ανήκει το γραφείο, δεύτερη λωρίδα από επάνω) μένει στη θέση της μόνο εφόσον ο χώρος Α που αφήνετε εξακολουθεί να ανήκει στο ίδιο Τμήμα. Σε περίπτωση που το μελλοντικό σας γραφείο ανήκε σε άλλο Τμήμα, θα πρέπει να πάρετε μαζί σας τη λωρίδα Α και να την ανταλλάξετε με τη λωρίδα Β, παραδίδοντας την τελευταία στην αντίστοιχη του Β γραμματεία.

Η αναγραφή των περιεχομένων του χώρου Α (αναγραφή προσωπικού, περιεχομένου του γραφείου, κλπ, τρίτη λωρίδα από επάνω), σας ακολουθει και στο Β.

Οδηγίες για τη συναρμολόγηση - αποσυναρμολόγηση παρακαλούμε δείτε στην ενότητα με τις οδηγίες.

Κορυφή σελίδας