Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

  • Όλες οι κατηγορίες
  • Ενδοπολυτεχνικές Ανακοινώσεις και Συζητήσεις
  • Ακαδημαϊκές Ανακοινώσεις
  • ΑΡΜΗΧ, Εφαρμογή των Μαθηματικών στην Αρχιτεκτονική.

ΑΡΜΗΧ, Εφαρμογή των Μαθηματικών στην Αρχιτεκτονική.

  • Συντάχθηκε 28-02-2022 13:24 από Dimitrios Kandylakis Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: dkandylakis<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: 28-02-2022 13:25

    Ιδιότητα: ΔΕΠ ΑΡΜΗΧ.

    Το μάθημα είναι κατ΄επιλογήν υποχρεωτικό, διδάσκεται κάθε Δευτέρα στι 5 το απόγευμα και απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές παρά το γεγονός ότι στον οδηγό σπουδών εμφανίζεται στο 8ο εξάμηνο.

    Όσοι φοιτητές ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν πρέπει νε έχουν μαζί τους μολύβι, γόμα, χάρακα και διαβήτη που θα χρησιμοποιηθούν για τις γεωμετρικές κατασκευές.

    Η ύλη του μαθήματος περιλαμβάνει τα παρακάτω

     

    Η χρυσή τομή, η χρυσή ακολουθία, η ακολουθία Fibonacci, οι πυραμίδες της Αιγύπτου, το Αιγυπτιακό τρίγωνο, το τρίγωνο του Kepler,  ο Παρθενώνας, Le Corbusier’s Modulor.
    Το τρίγωνο στην τέχνη και την αρχιτεκτονική, το Πυθαγόρειο θεώρημα, συμμετρίες, τα θεωρήματα των Πάππου, Morley και Desargue. Η κατασκευή του αριθμητικού, γεωμετρικού και αρμονικού μέσου.
    Το τετράγωνο και το ρίζα-2 τετράγωνο. Η χρήση τους στην ζωγραφική και  αρχιτεκτονικές κατασκευές βασισμένες σε αυτά και στο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, οι κήποι της Όστια.
    Πολύγωνα. Το πεντάγωνο και η προσεγγιστική κατασκευή του από τον Dürer, η πενταγωνική εκκλησία του Serlio. Το εξάγωνο, το επτάγωνο και η προσεγγιστική κατασκευή του απο τον Dürer.  Το οκτάγωνο, η χρήση του σε εκκλησίες, στο Θόλο του Βράχου, στον Πύργο των Ανέμων. Πλακοστρώσεις, κανονικές, ημικανονικές, περιοδικές, Penrose.   
    O κύκλος την τέχνη και στην Αρχιτεκτονική. Κυκλικές κατασκευές στην Γοτθική Αρχιτεκτονική, κυκλικά παράθυρα και διακοσμητικά. Αψίδες και θόλοι. Κατασκευές με κύκλους και τετράγωνα.
    Η έλλειψη, η προσεγγιστική έλλειψη (oval-Serlio) και οι εφαρμογές τους. Το Κολοσσαίο. Η σπείρα, η Ιωνική σπείρα. Η χρήση της στην τέχνη και την Αρχιτεκτονική. 
    Τα πολύεδρα. Παραλλεπίπεδα, κύβοι, πυραμίδες, κύλινδροι, κώνοι. Τα Πλατωνικά και τα Αρχιμήδεια στερεά. Τα πολύεδρα στην Αναγέννηση. Paccioli, DaVinci.
    Η σφαίρα, ο θόλος και η χρήση τους στην Αρχιτεκτονική.
    Ιστορική εισαγωγή στην προοπτική.


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012