Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Η Elen Katja Jaeckel καλεσμένη στο μάθημα Γερμανικών του Γλωσσικού Κέντρου την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στις 14.00

  • Συντάχθηκε 02-12-2019 13:02 από Anna Vrouvaki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: avrouvaki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΕΠ. Άλλες ιδιότητες: ΕΔΙΠ

    Η Elen Katja Jaeckel καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και πρώην διευθύντρια της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) στην Αθήνα καλεσμένη στο μάθημα Γερμανικών του Γλωσσικού Κέντρου την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 στις 14.00.

     

    Από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο, από το Παρίσι στο Όσλο: Η αποκαλούμενη «gentrification», η διαδικασία, δηλαδή, ανάπλασης των αστικών περιοχών με υφέρπουσα μεταβολή των χαρακτηριστικών της πληθυσμιακής δομής τους, έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο. Οι συνέπειες είναι εναλλαγή στην ιδιοκτησία, μεταβολές και αναπροσαρμογές στην εμφάνιση και χρήση των κτισμάτων, εκτόπιση των ενοικιαστών και (συχνά σημαντική) αύξηση των τιμών μίσθωσης και αγοράς των ακινήτων. Το θέμα είναι πολύ επίκαιρο και επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία.

    Ποια είναι η κατάσταση στο Βερολίνο σχετικά με το φαινόμενο αυτό; Η διάλεξη θα επισημάνει πρώτα ορισμένους ιστορικούς παράγοντες που είναι σημαντικοί για την κατανόηση της τρέχουσας κατάστασης στέγασης του πληθυσμού στο Βερολίνο: η δυσανάλογα γρήγορη εξέλιξη σε βιομηχανική πόλη κατά τον 19ο αιώνα, η καταστροφή μεγάλου μέρους των κτισμάτων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η συνακόλουθη πολιτική απομόνωση κατά τη διάρκεια της διαίρεσης και η ραγδαία ανάπτυξη μετά την πτώση του Τείχους.

    Στη συνέχεια, η διάλεξη επικεντρώνεται  στη τρέχουσα συζήτηση στην πόλη: Στο Βερολίνο, η διαδικασία αυτής της «gentrification» ξεκίνησε μεν σχετικά αργά, προσέλαβε εντούτοις δυσανάλογα γρήγορη δυναμική. Η κυβέρνηση του Βερολίνου πρόσφατα αντέδρασε σ’ αυτή την εξέλιξη προσπαθώντας με διάφορους νόμους να την οριοθετήσει, να την ελέγξει. Ένας από αυτούς, ο νόμος σχετικά με την απαγόρευση της αποξένωσης της χρήσης των κατοικιών από τους σκοπούς στέγασης, εισάγει τώρα πλαφόν στο ύψος των μισθωμάτων που μπορεί να συμφωνηθούν – πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο μοντέλο που δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα αλλού και που σκοπό έχει να συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής σύνθεσης των επιμέρους διαμερισμάτων της πόλης.

    Η Ellen Katja Jaeckel σπούδασε Γερμανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Freiburg. Επί σειρά ετών υπήρξε διευθύντρια της (DAAD) στην Αθήνα. Είναι συγγραφέας και ξεναγεί εδώ και 30 χρόνια σε διάφορους ευρωπαϊκούς αστικούς χώρους, τα δε τελευταία οκτώ χρόνια και σπουδαστές του Ινστιτούτου Goethe στο Βερολίνο.


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012