Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Ημερίδα, έκδοση και έκθεση "Αριστ. Ρωμανός_Ανοικτα παράθυρα στην Πόλη και την Αρχιτεκτονική"_ 25.11.2023

 • Συντάχθηκε 16-11-2023 13:24 Πληροφορίες σύνταξης

  Ενημερώθηκε: -

  Αριστείδης Ρωμανός: ανοικτά παράθυρα στην πόλη και την αρχιτεκτονική.

  Ημερίδα, έκδοση, έκθεση και βίντεο στα Χανιά για το έργο του διακεκριμένου αρχιτέκτονα πολεοδόμου

  Τα Χανιά, η πόλη με την οποία ο διακεκριμένος αρχιτέκτων – πολεοδόμος συνδέθηκε άρρηκτα παίρνει την πρωτοβουλία για το πρώτο αφιέρωμα στο πολυσχιδές έργο του στο πεδίο της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας αλλά  και στην χαρισματική προσωπικότητά του.

  Το αφιέρωμα οργανώνεται από το Εργαστήριο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Πόλης και Πολιτισμού (διευθύντρια Καθηγήτρια Αμαλία Κωτσάκη) του Πολυτεχνείου Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης- Περιφερειακή ενότητα  Χανίων, το ΤΕΕ/ΤΔΚ, τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Χανίων και περιλαμβάνει ημερίδα, έκδοση, έκθεση και βίντεο.

  Η ημερίδα με τίτλο «ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ: Ανοικτά παράθυρα στην πόλη και την  Αρχιτεκτονική» θα πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου 2023 στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος» στα Χανιά. Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθεί Έκθεση με έργα του και ιδιαίτερη αναφορά στην περίφημη μελέτη του για την Προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης των Χανίων  (διάρκεια έως 25 Δεκεμβρίου 2023)  καθώς και με βιβλία του δημιουργού ενώ κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα προβληθεί βίντεο αφιερωμένο σε αυτόν.

  Στην ημερίδα (βλ. Συνημμένο Πρόγραμμα και Πρόσκληση) θα μιλήσουν διακεκριμένοι έλληνες αρχιτέκτονες – πολεοδόμου συνεργάτες και φίλοι του Αριστείδη Ρωμανού, όπως οι καθηγητές/τριες Δημήτρης Φιλιππίδης, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Αλέξανδρος Παπαγεωργίου – Βενετάς Αμαλία Κωτσάκη, Φανή Βαβύλη και Κωνσταντίνα Κάλφα, οι γνωστοί πολεοδόμοι Ήβη Νανοπούλου, Δημήτρης Πούλιος, Γιάννης Πυργιώτης, ερευνητές και σύμβουλοι όπως ο Άρης Ίκκος και Παναγιώτης Δεληβοριάς οι οποίοι θα επιχειρήσουν να αναδείξουν  πλευρές του έργου του, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά  και μια σύνοψη του μεταπολεμικού προβληματισμού για την πόλη στην Ελλάδα και διεθνώς. Καίρια ζητήματα όπως η εκτός σχεδίου δόμηση, η αυτοστέγαση, η προστασία των ιστορικών πόλεων, το ζήτημα της Αθήνας και του Ελληνικού  μέσα από τις απόψεις και μελέτες του Αριστείδη Ρωμανού περιλαμβάνονται στον τόμο ενώ αυτοτελές κείμενο αποτελεί η αναφορά στην Παλιά Πόλη των Χανίων.

  Ιδιαίτερη έμφαση στην ημερίδα θα δοθεί στην μελέτη για την Προστασία και Ανάδειξη της  Παλιάς Πόλης των Χανίων καθότι εκτός από τη σχετική εισήγηση θα ακολουθήσει Στρογγυλό Τραπέζι με συμμετοχή του Δημάρχου Χανίων Π. Σημανδηράκη της Προϊσταμένης ΕΦΑΧ κ. Ελ. Παπαδοπούλου, του Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων κ. Μιχ. Ανδριανάκη, του Προϊσταμένου Γραφείου παλαιάς Πόλης Χανίων κ.Αντ. Μυλώνά και του αρχιτέκτονα Γ. Βερυκάκη. Συντονίζει ο Πρόεδρος του ΣΑΧ κ. Ζαχ. Πιστόπουλος.

  Η έκδοση περιλαμβάνει τις εισηγήσεις των ομιλητών στην ημερίδα ενώ συμπληρώνεται με κείμενα του ιδίου του Ρωμανού, σχέδιά του και ένα συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα. Τον τόμο επιμελήθηκαν οι Αμαλία Κωτσάκη, Ζαχαρίας Πιστόπουλος και Μαρία Ρωμανού  και θα διατίθεται στο χώρο της ημερίδας.

  Την έκθεση σχεδίασε  Δέσποινα Φαρίδη ενώ δημιουργός του βίντεο είναι ο ΜαθιόςΦρατζεσκάκης.

  Σας περιμένουμε!

  Καθηγήτρια Αμαλία Κωτσάκη

   

   


  Συνημμένα:

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012