Απόφαση έκτακτης 628ης συνεδρίασης της Συγκλήτου

Email συντάκτη: dchavre<στο>tuc.gr

Ιδιότητα: υπάλληλος.

Απόφαση 628ης έκτακτης συνεδρίασης της Συγκλήτου

Σε μια δύσκολη περίοδο ως προς την επόμενη ημέρα της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας, κατά την οποία το Πολυτεχνείο Κρήτης βρίσκεται σε συνεχόμενες καταλήψεις και εντάσεις, ενώ χρειάζονται σοβαρές αναλύσεις για τις επικείμενες εκπαιδευτικές και οικονομικές επιπτώσεις, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης συνεδρίασε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024, μέσω τηλεδιάσκεψης. Μετά από διαλογική συζήτηση, η Σύγκλητος ψηφίζει ομόφωνα τα ακόλουθα σημεία:

• Καταδικάζει κάθε μορφή βίας στους χώρους του Πολυτεχνείου Κρήτης, είτε σωματικής είτε λεκτικής. Οι χώροι του Πολυτεχνείου Κρήτης  πρέπει να διαφυλαχθούν ως προς τη δυνατότητα δημοκρατικής έκφρασης σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του.
    • Η κατάληψη του ιδρύματος στρέφεται ενάντια στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο και υπονομεύει το ακαδημαϊκό άσυλο, παρεμποδίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία, τον δημοκρατικό διάλογο και την ελεύθερη πρόσβαση μελών της πολυτεχνικής κοινότητας στους χώρους του. Ζητάμε ανοιχτό και ισχυρό Πολυτεχνείο Κρήτης, πρωτοπόρο στη συζήτηση, στις θέσεις και στις προτάσεις σχετικά με το επερχόμενο νομοσχέδιο. Απαιτούμε τη δυνατότητα έκφρασης όλων των μελών της Πολυτεχνικής κοινότητας.
    • Σε περίπτωση που το ίδρυμα παραμείνει κλειστό από την Τρίτη 30 Ιανουαρίου η εξεταστική περίοδος Ιανουαρίου δεν θα πραγματοποιηθεί για πρακτικούς λόγους (πρακτική άσκηση, ασκήσεις πεδίου και αδυναμία εξασφάλισης μακράς παράτασης του εαρινού εξαμήνου). Όλες οι εκκρεμείς εκπαιδευτικές διαδικασίες προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών του χειμερινού εξαμήνου, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων διπλωματικών, ανακηρύξεων και βεβαιώσεων, αναστέλλονται έως το τέλος της κατάληψης.
    • Η Πολυτεχνική κοινότητα μέσω της Συγκλήτου θα συγκαλέσει συζήτηση για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για να το εξετάσει και να διατυπώσει την άποψή της.