Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Διάλεξη ΠΜΣ Αρχιτεκτόνων_8.3.2024_Ταξ.Καμαρας_Γ.Θωμας_ Αποκατάσταση τεμένους Βαλιδε Τζαμι_Μυτιλήνη

  • Συντάχθηκε 01-03-2024 15:41 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης

    ξεκινά  τη σειρά διαλέξεών του για το  εαρινό εξάμηνο  2023-24

    Πρώτη   διάλεξη

    Παρασκευή 3   Μαρτίου 2024, ώρα 19.00

    Διαδικτυακά  https://tuc-gr.zoom.us/j/98910482569?pwd=UFZGVlBONWgrSzhpenc5SjhzLzJHZz09

    Meeting ID: 989 1048 2569        Password: 242632

    Ταξιάρχης Καμάρας,  Αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ, MSc «Προστασία Μνημείων» ΕΜΠ

    Γεράσιμος Θωμάς,  Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Δρ Αρχιτέκτων ΕΜΠ, MSc «Προστασία Μνημείων» ΕΜΠ, Εικαστικός ΑΣΚΤ.

    "Αποκατάσταση του  τεμένους Βαλιδέ στην Άνω Σκάλα Μυτιλήνης"

     Ένα από τα παλαιότερα τζαμιά της Μυτιλήνης, χαρακτηρισμένο από το 1983 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, είναι το Βαλιδέ Τζαμί στη συνοικία της Επάνω Σκάλας. Πρόκειται για ορθογώνιο, μονώροφο, λιθόκτιστο κτίσμα, με ξύλινη στέγη, γενικών διαστάσεων 11,30 Χ 9,80 μ. Διατηρεί την κλασική διάταξη των οθωμανικών τζαμιών με τον ορθογωνικό χώρο του κυρίως ναού, γυναικωνίτη και ανοιχτό εξωνάρθηκα στηβόρεια πλευρά και μιναρέ στη βορειοδυτική του γωνία. Το τέμενος αρχικά έφερε τετράρριχτη στέγη η οποία κάλυπτε και τον εξωνάρθηκα. Μεταξύ του 1930 και 1950 κατέρρευσε το προστώο του ανοιχτού εξωνάρθηκα και η στέγη μετατράπηκε πρόχειρα σε τρίρριχτη. Ο μιναρές, ύψους 17μ.,δεν επικοινωνεί άμεσα με τον κυρίως ναό. Φέρει εξαγωνική βάση και κυλινδρικό σώμα με ελικοειδή κλίμακα ανόδου, εξώστη και στέγαση από διακοσμημένο ημισφαιρικό θόλο με χαρακτηριστικά οθωμανικού μπαρόκ.

    Σοβαρά δομικά προβλήματα προέκυψαν από το πέρασμα του χρόνου και την έλλειψη συντήρησης.Στη χειρότερη κατάσταση με εκτεταμένες φθορές βρίσκονταν τα ξύλινα δομικά στοιχεία του τεμένους, με μέρος της ξύλινης στέγης και του γυναικωνίτη να έχουν καταπέσει, ενώ το εσωτερικό ξύλινο δάπεδο είχε σχεδόν καταστραφεί εξολοκλήρου. Σημαντικά δομικά προβλήματα παρουσίαζε και ο μιναρές, με το ανώτερο τμήμα του να έχει καταρρεύσει, εμφανίζοντας απόκλιση από την κατακόρυφο και εκτεταμένες φθορές στα λιθοσώματα.

    Βασική επιδίωξη της πρότασης αποκατάστασης ήταν η στερέωση του μνημείου μέσω της αντιμετώπισης όλων των εμφανιζόμενων προβλημάτων και δομικών βλαβών, καθώς και η αποκατάσταση της δομής και της μορφής όλων των οικοδομικών του στοιχείων, με απώτερο στόχο την εγκατάσταση μιας νέας, συμβατής με αυτό χρήσης.

    Η διάλεξη είναι ανοικτή στο κοινό.   Σας περιμένουμε!

    Για την Επιτροπή ΠΜΣ

    Καθηγήτρια Αμαλία Κωτσάκη, Διευθύντρια ΠΜΣ


    Συνημμένα:

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012