Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Διάλεξη ΠΜΣ Αρχιτεκτόνων_Ε.Παγκάλου_Π.Παπαμιχελάκη_ Αποκατάσταση Κήπων Ανακτόρου π. Κτήματος Τατοϊου_29.3.2024_19.00

  • Συντάχθηκε 20-03-2024 17:06 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης

    συνεχίζει  τη σειρά διαλέξεών του για το  εαρινό εξάμηνο  2023-24

    Τρίτη   διάλεξη

    Παρασκευή 29  Μαρτίου 2024, ώρα 19.00

    Διαδικτυακά   https://tuc-gr.zoom.us/j/83139035275?pwd=ZlFJUjg2R3lQUDhaQmlkSGhMaFNiQT09#success

    Έλλη Παγκάλου,   αρχιτέκτων τοπίου, MLA University  of Edinburgh

    Πολυξένη Παπαμιχελάκη,    αρχιτέκτων ΑΠΘ

    "Αποκατάσταση των Κήπων του Ανακτόρου στο π. Βασιλικό κτήμα Τατοΐου"

    Η μελέτη Αποκατάστασης των Κήπων ακολουθεί τις αρχές διατήρησης και αποκατάστασης ιστορικών κήπων (ICOMOS, Florence Charter 1981), με στόχο την ανασύσταση των Κήπων και τη δημιουργία υπαίθριων χώρων, συμπεριληπτικών κι ελεύθερα προσβάσιμων από όλους.

    Με αφετηρία την αποκάλυψη του αναγλύφου, τονίζεται η επικλινής περίμετρος των Κήπων με τη δημιουργία του Άλσους. Η διαχείριση της μετάβασης μεταξύ δάσους και ιστορικού Κήπου, και η αντίληψη του ως περίκλειστου τοπίου, εντείνεται, με την εμβύθιση κατά τη διάρκεια της περιήγησης. Ο επισκέπτης, ακολουθεί τα παλιά μονοπάτια για να ανακαλύψει τα επιμέρους τοπία. Η κεντρική Αλέα αποκαθίσταται με πλατάνια, ενώ εκατέρωθεν αυτής, δημιουργούνται ροδώνες. Ανασυστήνονται, οι Κυπαρισσώνες, ο Οπωρώνας και το Ξέφωτο.

    Δίνεται έμφαση στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του τοπίου, με τη χρήση αειθαλών και φυλλοβόλων ειδών, με χαμηλές υδατικές ανάγκες, αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία. Στην επιλογή των φυτών, βασική παράμετρος είναι η αντοχή στην φωτιά και η επιβράδυνσής της. Τα δένδρα -πλατάνια, κυπαρίσσια, αριές, φτελιές, καστανιές-, αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία του ιστορικού τοπίου, και είναι ιδιαίτερα σημαντικά στην συνολική σύνθεση και διαχείριση του φυτικού πλούτου.

    Το έργο έχει οικολογικό πρόσημο με την δημιουργία υδατοπερατών επιφανειών, που επιτρέπουν τη διήθηση του νερού και την ενίσχυση του υδρολογικού κύκλου, σε μια ολιστική προσέγγιση για την θωράκιση στην κλιματική αλλαγή. Η επιλογή των φυτικών ειδών συμβάλλει στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας και τη δημιουργία ανθεκτικών οικοσυστημάτων με έμφαση στην εποχικότητα, και την δημιουργία συνδέσμων μεταξύ επικονιαστών, πτηνών και άγριων

    Η διάλεξη είναι ανοικτή στο κοινό.

    Σας περιμένουμε!

     

    Για την Επιτροπή ΠΜΣ

    Καθηγήτρια Αμαλία Κωτσάκη, Διευθύντρια ΠΜΣ

     

     


     

    ΑπάντησηΑπάντηση σε όλουςΠροώθηση


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012