Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κ. Προκόπου Τρύφωνα, Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 13-05-2024 09:34 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Τόπος: Εξ αποστάσεως-Με Τηλεδιάσκεψη
    Σύνδεσμος τηλεδιάσκεψης
    Έναρξη: 15/05/2024 11:00
    Λήξη: 15/05/2024 12:00

    Θέμα: Διερεύνηση εμπλουτισιμότητας και κατανομής κρίσιμων μετάλλων σε φωσφορίτες.

    Title: Investigation of beneficiation and distribution of critical raw materials in phosphate ores.

     

    Τριμελή εξεταστική επιτροπή:

    1. Επ. Καθ. Ευάγγελος Πετράκης (επιβλέπων)

    2. Καθ. Κωνσταντίνος Κομνίτσας

    3. Δρ. Αντώνιος Στρατάκης (ΕΔΙΠ)

    Περίληψη;

    Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά την εμπλουτισιμότητα καθώς και την κατανομή κρίσιμων μετάλλων σε δείγμα ελληνικού φωσφορίτη από την περιοχή της Ηπείρου. Ο φώσφορος χαρακτηρίζεται ως ένα σημαντικό στοιχείο της ζωής, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους οργανισμούς. Τα φωσφορικά πετρώματα είναι η κυρίαρχη πηγή φωσφόρου για την ενίσχυση της παραγωγικότητας των φυτών και για την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής. Περίπου 200 ορυκτά εμπεριέχουν P2O5 με ποσοστό που είναι μεγαλύτερο του 1%, αλλά ο φώσφορος ανακτάται πιο οικονομικά από τον απατίτη και το φωσφορίτη.

    Η εργασία διακρίνεται σε τέσσερα μέρη. Στο πρώτο κεφάλαιο παρέχονται γενικές πληροφορίες σχετικά με τους φωσφορίτες, την παραγωγή, τις χρήσεις και τις διαδικασίες εμπλουτισμού τους. Το δεύτερο κεφάλαιο αποτελεί το θεωρητικό μέρος όπου περιγράφονται οι διαδικασίες μηχανικής προπαρασκευής, οι μέθοδοι εμπλουτισμού και οι αναλυτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της χημικής και ορυκτολογικής σύστασης των υλικών.

    Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφεται αναλυτικά η πειραματική διαδικασία καθώς και τα αποτελέσματα που προέκυψαν κάθε φορά. Συγκεκριμένα το κεφάλαιο αυτό περιλαμβάνει τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες που χρειάστηκε να γίνουν (θραύση/λειοτρίβηση, ταξινόμηση κ.α.) για την προετοιμασία του δείγματος και την περιγραφή όλων των επιμέρους διαδικασιών και συνθηκών που ακολουθήθηκαν, όπως δοκιμές πύρωσης-ενυδάτωσης, οπτικός διαχωρισμός, καθώς και δοκιμές επίπλευσης. Το δείγμα αποσαρθρωμένου φωσφορίτη Ηπείρου που εξετάστηκε, έχει 16,6% P2O5, 37,3% CaO, 22,4% SiO2 και υψηλή περιεκτικότητα τιτανίου ίση με 2246 ppm TiO2. Οι δοκιμές πύρωσης-ενυδάτωσης έδειξαν ότι α) μεγάλο μέρος του ασβεστίου απομακρύνθηκε στο λεπτομερές κλάσμα με τη μορφή του υδροξειδίου του ασβεστίου, β) στο κλάσμα +0,063 mm το P2O5 έφτασε περιεκτικότητα περίπου ίση με 24% και γ) στο ψιλό κλάσμα  -0,063 mm το CaO αυξήθηκε σε 63%. Λόγω του χρωματισμού των τεμαχιδίων (γκρι, καφέ και άσπρα) που επέφεραν οι δοκιμές πύρωσης-ενυδάτωσης εφαρμόστηκε ο οπτικός διαχωρισμός σε συγκεκριμένα κοκκομετρικά κλάσματα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το προϊόν του οπτικού διαχωρισμού με τα καφέ τεμαχίδια έδωσε υψηλή περιεκτικότητα σε P2O5 (28%) και αντίστοιχες υψηλές τιμές σε πολλά κρίσιμα μέταλλα (La, Ti, Υ κ.α.). Επίσης, τα γκρι και άσπρα τεμαχίδια ήταν πλούσια σε SiO2 (67,5-73,7%), ενώ το κλάσμα -2 mm που προέκυψε από την κοσκίνιση ήταν πλούσιο σε CaO (~64%).

    Για τον εμπλουτισμό του αποσαρθρωμένου φωσφορίτη με επίπλευση πραγματοποιήθηκαν τρεις σειρές δοκιμών. Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη δοκιμή επίπλευσης χρησιμοποιήθηκε ελαϊκό οξύ (συλλέκτης) και κηροζίνη, ενώ το pH του πολφού ρυθμίστηκε σταθερά σε τιμή 5 με προσθήκη θειϊκού οξέος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι έπειτα από τρία στάδια επέπλευσε μόνο το 8 % του υλικού χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις στα επιμέρους προϊόντα. Κατά την δεύτερη δοκιμή επίπλευσης χρησιμοποιήθηκε ελαϊκό οξύ (συλλέκτης) και κηροζίνη, ενώ προστέθηκε φωσφορικό οξύ μέχρι pH=5. Έπειτα από τρία στάδια δοκιμών επέπλευσε το 20% του υλικού με μικρές, επίσης, διαφοροποιήσεις στην ποιότητα των επιμέρους προϊόντων. Η τρίτη δοκιμή επίπλευσης πραγματοποιήθηκε σε δύο διαφορετικά στάδια. Στο πρώτο στάδιο χρησιμοποιήθηκε ελαϊκό οξύ, ανθρακικό νάτριο και πυριτικό νάτριο, ενώ κατά το δεύτερο στάδιο προστέθηκε αμίνη (κατιονικός συλλέκτης) για την επίπλευση των πυριτικών ορυκτών. Με τη δοκιμή αυτή επιτεύχθηκε η καταβύθιση των πυριτικών ορυκτών κατά το πρώτο στάδιο και η λήψη ενός προϊόντος με περιεκτικότητα 14% P2O5 που αντιστοιχεί σε κατανομή 80%, ταυτόχρονα με χαμηλή περιεκτικότητα σε SiO2 (20,7%). Στο 2ο επιπλεύσαν το SiO2 εμφανίζει ποσοστό 50,1%, ενώ το P2O5 και το CaO συμμετέχουν σε ποσοστό 9,8% και 15,3%, αντίστοιχα. Σε αυτές τις δοκιμές τα κρίσιμα μέταλλα φαίνεται ότι συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο στο 1ο επιπλεύσαν.



© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012