Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κ.Βασιλειάδη Δημητρίου - Σχολή ΧΗΜΗΠΕΡ
Αναγνώσεις: 204 / Συνδρομές: 0

  • Συντάχθηκε 24-06-2025 14:59 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Τόπος:
    Σύνδεσμος τηλεδιάσκεψης
    Έναρξη: 26/06/2025 09:00
    Λήξη: 26/06/2025 10:00

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Όνοματεπώνυμο Φοιτητή: Δημήτριος Βασιλειάδης

    Α.Μ.: 2011050003

    Ημερομηνία Παρουσίασης: 26/6/2025

    Ώρα: 9:00-10:00

    Αίθουσα:

    https://tuc-gr.zoom.us/j/94745923461?pwd=4udC2wTN9jVEvlnDuyJMShkw5iiatD.1       

     

    Θέμα ΔE: «Έλεγχος βιοαποδόμησης της A-Cypermethrin από τον Saccharomyces cerevisiae»

     

    Title: «Investigation of A-Cypermethrin biodegradation by Saccharomyces cerevisiae»

     

     

    Επιβλέπουσα: Δανάη Βενιέρη

     

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:

    1. Δανάη Βενιέρη
    2. Νικόλαος Καλογεράκης
    3. Βασίλειος Ντουρτόγλου

     

    Περίληψη:

    Στην παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε μελέτη της αποικοδομητικής δράσης του κλασικού σακχαρομύκητα Saccharomyces cerevisiae έναντι της εντομοκτόνου ουσίας A-cypermethrin σε υγρές καλλιέργειες του μύκητα και σε νωπά φρούτα (πορτοκάλια). Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία προκύπτει ότι οι σακχαρομύκητες παρουσιάζουν ενζυμική (εστερική) δράση εναντίον των συνθετικών πυρεθροειδών. Κατά συνέπεια, ο συγκεκριμένος σακχαρομύκητας επιλέχθηκε και αναπτύχθηκε με τη μέθοδο της υγρής καλλιέργειας και τη χρήση της A-cypermethrin ως κύριας πηγής ενέργειας. Στη συνέχεια, απομονώθηκε και χρησιμοποιήθηκε εκ νέου σε μελέτες αποικοδόμησης, με σκοπό τον προσδιορισμό τόσο του εύρους των συγκεντρώσεών της A-cypermethrin στα οποία ο σακχαρομύκητας έχει σημαντική επίδραση αλλά και τον προσδιορισμό/ταυτοποίηση των προϊόντων διάσπασής της. Απώτερος στόχος ήταν ο προσδιορισμός της συγκέντρωσης της A-cypermethrin, αλλά και η σκιαγράφηση του τοξικολογικού προφίλ των προϊόντων διάσπασης. Η τελευταία πραγματοποιήθηκε έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει επικινδυνότητα για τον τελικό καταναλωτή μέσω της διατροφικής οδού, τόσο από τα υπολείμματα της κύριας δραστικής ουσίας όσο και από τα προϊόντα διάσπασης αυτής. Ο σακχαρομύκητας παρουσίασε ισχυρή ενζυμική δράση διασπώντας την A-cypermethrin ακόμα και σε υψηλές συγκεντρώσεις έως 100 ppm.

    Από τη μελέτη των προϊόντων διάσπασης προέκυψε ότι ο βασικός μεταβολίτης της A-cypermethrin (3-phenoxy-benzaldehyde), ο οποίος παρουσιάζει υψηλή τοξικότητα, με τη πάροδο του χρόνου δεν ανιχνεύεται ή ανιχνεύεται σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Από τη μείωση της συγκεκριμένης ουσίας και της Α-cypermethrin προκύπτει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, δεδομένου του χαμηλού επιπέδου τοξικότητας των προϊόντων διάσπασης.

    Κατά συνέπεια, ο συγκεκριμένος σακχαρομύκητας θα μπορούσε να ενταχθεί στα πλαίσια της παρούσας ερευνητικής πρότασης, θέτοντας μια ακόμη παράμετρο για τη διερεύνηση και επιλογή των ενζύμων του που διασπούν την A-cypermethrin, αυτή του τοξικολογικού προφίλ των προϊόντων διάσπασης της ουσίας.

     

     

    Abstract:

    The current study investigated the biodegradative potential of the conventional yeast Saccharomyces cerevisiae against the insecticidal compound A-cypermethrin, both in liquid fungal cultures and on fresh fruit (oranges). According to the international literature, yeasts demonstrate esterase enzymatic activity capable of degrading synthetic pyrethroids. Based on this, S. cerevisiae was selected and cultured in liquid medium using A-cypermethrin as the primary energy source.

    Following initial cultivation, the yeast was isolated and further applied in degradation studies to determine the concentration range of A-cypermethrin at which the yeast exerts a significant effect, as well as to identify and characterize its degradation products. The ultimate aim was to quantify residual A-cypermethrin and assess the toxicological profile of its breakdown products. This evaluation was essential to determine potential dietary risks to the end consumer, both from the parent compound and its metabolites.

    The yeast exhibited strong enzymatic activity, successfully degrading A-cypermethrin even at elevated concentrations (up to 100 ppm).

    Analysis of degradation products revealed that the major metabolite, 3-phenoxy-benzaldehyde—known for its high toxicity—was either not detected or detected only at trace levels over time. The observed reduction in both A-cypermethrin and this metabolite indicates a favorable outcome, as the remaining degradation products were found to exhibit low toxicity.

    Therefore, this strain of S. cerevisiae may be considered within the scope of the current research framework, adding value through the investigation and selection of its enzymatic systems that degrade A-cypermethrin, particularly in terms of the toxicological profile of its degradation byproducts.

     



© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012