Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Ερευνητικής εργασίας κ.Δελλατόλα Αικατερίνης κ.Μουρούλη Φωτεινής- Σχολή ΑΡΜΗΧ
Αναγνώσεις: 142 / Συνδρομές: 0

  • Συντάχθηκε 27-06-2025 10:48 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Τόπος: Γ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
    Έναρξη: 03/07/2025 15:00
    Λήξη: 03/07/2025 16:00

    Ονοματεπώνυμο:ΔΕΛΛΑΤΟΛΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ και ΜΟΥΡΟΥΛΗ ΦΩΤΕΙΝΗΣ

    Τίτλος:Το Οινοποιείο ως φορέας πολιτισμού: Μελέτη περιπτώσεων οινοποιείων που συνδέονται με τον πολιτισμό ενός τόπου

    Τitle:The Winery as a Cultural Carrier: A Case Study of Wineries Connected to the Culture of a Place

    Πέμπτη 03 Ιουλίου 2025, 15.00 μ.μ.
    Σχεδιαστήριο 3ου έτους 

    Εξεταστική Επιτροπή

    Καθηγητής Γιάννης Τσάρας (επιβλέπων)
    Επίκουρος Καθηγητής Δημήτρης Ρότσιος 
    Επίκουρος Καθηγητής Χρήστος Τέσσας 

    Περίληψη

    Το Οινοποιείο ορίζεται ως μία μονάδα παραγωγής, μικρής ή μεγάλης κλίμακας, στην οποία πραγματοποιούνται όλες οι διαδικασίες παραγωγής  του οίνου. Η ιστορία του κρασιού, η σύνδεση του με πολλές πτυχές του ανθρώπου και η διαχρονικότητα των μεθόδων παραγωγής του, προσδίδουν στο οινοποιείο μια πολιτιστική χροιά. Η παρούσα ερευνητική εργασία εντοπίζει  εκείνα τα σημεία ενός οινοποιείου που το διαχωρίζουν από μία απλή μονάδα παραγωγής και το αναδεικνύουν σε έναν πολυδιάστατο, ΄΄ανοιχτό΄΄ χώρο, ο οποίος συνδέεται με τον πολιτισμό και αλληλεπιδρά με το κοινωνικό σύνολο. Στη συνέχεια, η εργασία μελετά παραδείγματα οινοποιείων στην Ελλάδα, τα οποία παράλληλα με τη λειτουργία τους συνδιαλέγονται με ενσωματώνουν χρήσεις που σχετίζονται άμεσα με τον πολιτισμό ή τα ίδια τα οινοποιεία φέρουν στοιχεία που συνδέονται με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Τα οινοποιεία που μελετώνται ορίζουν πέντε ενότητες: οινοποιεία που λειτουργούν ως μουσεία, οινοποιεία, που σχετίζονται με την ιστορία του τόπου, οινοποιεία που συνδιαλέγονται με την τέχνη, την εκπαίδευση και τέλος οινοποιεία που θεωρούνται τοπόσημα. Μέσω της ανάλυσης των παραδειγμάτων αυτών, η εργασία επιχειρεί να προσδιορίσει τη δομή ενός οινοποιείου, να ανακαλύψει τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν φορέα πολιτισμού, να εντοπίσει τους λόγους που ένα οινοποιείο επιλέγει να συμπεριλάβει μια πολιτιστική χρήση και τον τρόπο που το επιτυγχάνει αυτό.


     



© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012