Συντάχθηκε 11-11-2025 10:35
Τόπος:
Έναρξη: 14/11/2025 12:30
Λήξη: 14/11/2025 13:30
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης
Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2025, 12:30
[Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης ]Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
Ονοματεπώνυμο: ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑΜ
Θέμα: Ετικέτες τροφίμων eco-score και nutri-score: Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση του ρόλου τους στην καταναλωτική συμπεριφορά και τις πρακτικές παραγωγής
Title: Eco-score and nutri-score food labels: A literature review of their role in consumer behavior and production practices
Εξεταστική Επιτροπή
- ΖΟΠΟΥΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Καθηγητής (επιβλέπων)
- ΔΟΥΜΠΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, Καθηγητής
- ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής
Περίληψη
Η επισήμανση τροφίμων στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας (FOP), όπως είναι το Nutri-Score και το Eco-Score, προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την προστασία της περιβαλλοντικής ευημερίας. Το Nutri-Score πρόκειται για ένα έγχρωμο λογότυπο το οποίο απονέμεται στα τρόφιμα σύμφωνα με τη συνολική θρεπτική τους ποιότητα και κυμαίνεται από την πράσινη ένδειξη Α (υγιεινό) έως την κόκκινη ένδειξη Ε (ανθυγιεινό). Ομοίως με το Nutri-Score, το Eco-Score είναι ένας χρωματικός δείκτης ο οποίος εκφράζει τη βιωσιμότητα των προϊόντων κατατάσσοντας τα τρόφιμα ανάλογα με το συνολικό περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο από το Α (πιο φιλικό προς το περιβάλλον) έως το Ε (λιγότερο φιλικό προς το περιβάλλον). Το Nutri-Score και το Eco-Score αναπτύχθηκαν με πρωταρχικό σκοπό να συμβάλουν στην προώθηση μιας πιο συνειδητής καταναλωτικής συμπεριφοράς, η οποία να λαμβάνει υπόψη τόσο την υγεία όσο και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Μια άλλη αναμενόμενη θετική επίδρασή τους είναι το ενδεχόμενο να παρακινήσουν τους παραγωγούς τροφίμων να ανασυνθέσουν τα προϊόντα τους ώστε να καταστούν πιο θρεπτικά ή πιο βιώσιμα. Επί του παρόντος, το Nutri-Score και το Eco-Score δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς ως προς την αποτελεσματικότητά τους κυρίως λόγω του ότι πρόκεινται για πρόσφατα ανεπτυγμένες και προαιρετικές πρωτοβουλίες. Για τον λόγο αυτό, η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει να συγκεντρώσει και να συνθέσει την υπάρχουσα βιβλιογραφία προκειμένου να συμβάλει στην καλύτερη κατανόησή τους. Παρουσιάζει το μεθοδολογικό τους πλαίσιο και τη διαδικασία υπολογισμού τους, ερευνά τον ρόλο τους στην καταναλωτική συμπεριφορά και ιδίως στις αγοραστικές αποφάσεις και εξετάζει την επιρροή τους στην παραγωγή τροφίμων. Τέλος, μελετά το ενδεχόμενο της καθολικής εφαρμογής τους ως προς τυχόν προκλήσεις που ενδέχεται να συνεπάγεται και εξετάζει την σκοπιμότητα της υποχρεωτικής υιοθέτησής τους.
Abstract
Front of pack (FOP) food labelling, such as Nutri-Score and Eco-Score, is intended to be used as a means of protecting public health and ensuring environmental well-being. Nutri-Score is a colorful logo awarded to foods according to their overall nutritional quality, ranging from the green sign A (healthy) to the red sign E (unhealthy). Similar to Nutri-Score, Eco-Score is a color based indicator that expresses the sustainability of products by ranking foods according to their overall environmental impact from A (more environmentally friendly) to E (less environmentally friendly). Nutri-Score and Eco-Score were developed with the primary objective of contributing to the promotion of a more conscious consumer behaviour, which takes into account health as well as environmental sustainability. Another anticipated positive effect is the possibility of motivating food producers to reformulate their products to make them more nutritious or more sustainable. Currently, Nutri-Score and Eco-Score have not been extensively studied in terms of their effectiveness, mainly due to the fact that they are recently developed and voluntary initiatives. For this reason, this thesis aims to gather and synthesize the existing literature in order to help better understand them. It explains their methodology and their calculation process, investigates their role in consumer behavior and specifically in purchasing decisions and examines their influence on food production. Finally, it studies the possibility of their universal application in terms of any challenges that it may entail and examines the feasibility of their mandatory adoption.