Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση διπλωματικής εργασιας κ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, Σχολή ΜΠΔ
Αναγνώσεις: 55 / Συνδρομές: 0

  • Συντάχθηκε 19-11-2025 13:39 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Τόπος:
    Έναρξη: 24/11/2025 15:00
    Λήξη: 24/11/2025 16:00

    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης
    Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών


     

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2025, 15:00
    [ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΜΠΔ]ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΜΠΔ

    Ονοματεπώνυμο: ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Θέμα: Μελέτη επικινδυνότητας του παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου κατά την παρουσία εύφλεκτων υλικών

    Title: Risk study of pulsed electric field (PEF) in the presence of flammable materials

    Εξεταστική Επιτροπή

    • ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Καθηγητής (επιβλέπων)
    • ΑΛΕΥΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Επίκουρος Καθηγητής
    • ΜΠΑΚΑΤΣΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, ΕΔΙΠ

    Περίληψη

    Η τεχνολογία του Παλλόμενου Ηλεκτρικού Πεδίου (Pulsed Electric Field – PEF) αποτελεί μια σύγχρονη, μη θερμική μέθοδο επεξεργασίας υγρών και ημιστερεών υλικών, με αυξανόμενο ενδιαφέρον στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Στόχος της παρούσας εργασίας ήταν η πειραματική αξιολόγηση της ασφάλειας εφαρμογής της PEF σε μείγμα αιθανόλης και ξύλου οξιάς, με έμφαση στον εντοπισμό πιθανών κινδύνων που σχετίζονται με την παραγωγή ανεπιθύμητων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων ή τη μεταβολή της χημικής σύστασης του δείγματος. Για την υλοποίηση της μεθόδου, κατασκευάστηκε πρότυπη, αυτοσχέδια πειραματική κυψελίδα με πλήρη ηλεκτρική μόνωση και σταθερή θερμική συμπεριφορά, προσαρμοσμένη για την ασφαλή διοχέτευση παλμών υψηλής τάσης. Η πειραματική διαδικασία περιλάμβανε τη μέτρηση κρίσιμων παραμέτρων, όπως η θερμοκρασία, το pH του μείγματος και η ένταση ηλεκτρικού/μαγνητικού πεδίου στο περιβάλλον του δοχείου, με χρήση εξειδικευμένου οργάνου μέτρησης . Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι κατά τη διάρκεια και μετά την εφαρμογή των ηλεκτρικών παλμών, δεν παρατηρήθηκε μεταβολή της χημικής ή φυσικής σύστασης του δείγματος, ούτε υπέρβαση ασφαλών ορίων έντασης ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Η θερμοκρασία και το pH παρέμειναν σταθερά, ενώ οι τιμές του πεδίου κυμάνθηκαν εντός του φυσιολογικού υποβάθρου του εργαστηρίου. Η επαναληψιμότητα των μετρήσεων επιβεβαίωσε την αξιοπιστία των ευρημάτων. Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή PEF στο εξεταζόμενο σύστημα είναι ασφαλής, ελεγχόμενη και τεχνικά εφαρμόσιμη, χωρίς να εγκυμονεί κινδύνους για το υλικό ή το περιβάλλον του πειράματος. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η προοπτική αξιοποίησης της τεχνολογίας σε νέες εφαρμογές εκχύλισης ή βελτίωσης προϊόντων, καθώς και η ανάγκη περαιτέρω πειραματικής διερεύνησης σε ποικίλα υποστρώματα φυτικής προέλευσης.

    Abstract

    Pulsed Electric Field (PEF) technology is a modern, non-thermal method for processing liquid and semi-solid materials, with growing interest in the food and beverage industry. The aim of this work was to experimentally evaluate the safety of PEF application in a mixture of ethanol and beech wood, with emphasis on identifying potential risks related to the production of unwanted electromagnetic fields or the change in the chemical composition of the sample. To implement the method, a standard, improvised experimental cell with complete electrical insulation and stable thermal behavior, adapted for the safe transmission of high voltage pulses, was constructed. The experimental procedure included the measurement of critical parameters, such as temperature, pH of the mixture and the electric/magnetic field intensity in the environment of the container, using a specialized measuring instrument. The results showed that during and after the application of the electrical pulses, no change in the chemical or physical composition of the sample was observed, nor was the safe limits of electromagnetic field intensity exceeded. The temperature and pH remained constant, while the field values ​​fluctuated within the normal laboratory background. The repeatability of the measurements confirmed the reliability of the findings. The study confirms that the application of PEF in the examined system is safe, controllable and technically applicable, without posing risks to the material or the experimental environment. At the same time, the prospect of utilizing the technology in new applications of extraction or product improvement is underlined, as well as the need for further experimental investigation in various plant-based substrates.



© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012