Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Αναβάθμιση και Επέκταση της Φοιτητικής Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού εγκρίθηκε, σε αντικατάσταση της Πράξης «Αναβάθμιση και Επέκταση Φοιτητικής Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά (κατ 3.0)» προϋπολογισμού 4.499.953.60 €, η Ένταξη της Πράξης «Αναβάθμιση και Επέκταση Φοιτητικής Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά (κατ. 3)» στο «Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων 2021-2025» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός υποδομών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (μετάβαση σε αποκεντρωμένο σύστημα μεγαλύτερων και λιγότερων μονάδων, ενίσχυση ψηφιακών και λοιπών υποδομών, επιμόρφωση εκπαιδευτικών κλπ)», συνολικού προϋπολογισμού 7.500.000,00€ που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ). Η Πράξη αφορά στην ανέγερση νέου κτηριακού συγκροτήματος Δ΄ Φάσης της Φοιτητικής Εστίας και σε παρεμβάσεις αναβάθμισης και λειτουργικής ολοκλήρωσης των δύο προγενέστερων Φάσεων (Β΄ και Γ΄).

Η Δ΄ Φάση της Φοιτητικής Εστίας περιλαμβάνει κτηριακό συγκρότημα οκτώ ανεξαρτήτων κτιρίων τριών επιπέδων που θα ανεγερθούν εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Πολυτεχνειούπολης στο Ακρωτήρι Χανίων, βορείως των αθλητικών εγκαταστάσεων. Κάθε επίπεδο (όροφος) θα στεγάζει πέντε διαμερίσματα (δωμάτια) με ιδιωτικό χώρο υγιεινής και ημιυπαίθριο χώρο, καθώς και κοινόχρηστο καθιστικό με χώρο κουζίνας-τραπεζαρίας. Κάθε όροφος θα διαθέτει τρία μονόκλινα και δύο δίκλινα διαμερίσματα. Σε κάθε ισόγειο, ένα εκ των διαμερισμάτων είναι σχεδιασμένο με προδιαγραφές για πρόσβαση ΑμΕΑ.

Αθροιστικά, τα οκτώ νέα κτήρια θα φιλοξενούν 168 φοιτητές, καθώς υλοποιούνται 120 αυτοτελή δωμάτια (48 δίκλινα και 72 μονόκλινα), καθώς και 24 κοινόχρηστα καθιστικά με κουζίνες και λοιπούς βοηθητικούς χώρους. Το όλο συγκρότημα περιλαμβάνει 2.706  τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας, καθώς και 870 τ.μ. υπογείων και 894 τ.μ. ημιυπαίθριων χώρων.

Στην πρόταση περιλαμβάνεται, επίσης, η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου πέριξ της Φοιτητικής Εστίας, καθώς και η προμήθεια και εγκατάσταση του απαιτούμενου ηλεκτρομηχανολογικού και ενεργού εξοπλισμού, ο οποίος θα βελτιστοποιεί την ενεργειακή εξοικονόμηση και θα συνδράμει στην ασφαλή και άνετη διαβίωση των ενοίκων.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της Πράξης, θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις αναβάθμισης και λειτουργικής ολοκλήρωσης των δύο προγενέστερων κτηριακών συγκροτημάτων (Β΄ και Γ΄ Φάση Φοιτητικής Εστίας) με την εγκατάσταση τεσσάρων ανελκυστήρων στη Β΄ και Γ΄ Φάση, καθώς και με την τοποθέτηση και λειτουργία ενός ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους (γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος), πλησίον του κεντρικού ηλεκτροστασίου διανομής ισχύος των Φοιτητικών εστιών, ικανού για την κάλυψη των κρίσιμων φορτίων σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου ορίζει ως ημερομηνία έναρξης της πράξης την ημερομηνία της απόφασης ένταξης, ήτοι 01.11.2023 και ως ημερομηνία λήξης το τέλος του Τομεακού Προγράμματος, ήτοι 31.12.2025.

Λαμβάνοντας υπόψη και το υφιστάμενο Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης που είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και περιλαμβάνει την αναβάθμιση της παλαιότερης Α' Φάσης της Φοιτητικής Εστίας, σε συνδυασμό και με το έργο για την Μερική Ανακαίνιση της Φάσης αυτής, σε περίπου δύο χρόνια από τώρα, το Πολυτεχνείο Κρήτης θα έχει στη διάθεσή του ένα αναβαθμισμένο συγκρότημα Φοιτητικών Εστιών 472 θέσεων για τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών του.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012