Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Βράβευση Καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη από την Περιφέρεια Κρήτης

Η Περιφέρεια Κρήτης βράβευσε τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν φίλοι, συγγενείς, συνεργάτες και συνάδελφοι του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη από το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νικόλαος Καλογερής, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Καθηγητής Μιχαήλ Ζερβάκης και ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων «Άγιος Γεώργιος» Γεώργιος Μπέας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, επίσης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Παντελής Πετσετάκης, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στον τομέα Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων Σοφία Μαλανδράκη-Κρασουδάκη και εκλεγμένοι Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης Καθηγητής Ευάγγελος Γρηγορούδης παρουσίασε το Έργο του τιμώμενου και ο κ. Φαίδων Καλφάογλου, Στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος πραγματοποίησε Ομιλία για την Κλιματική Αλλαγή.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Διευθυντής του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων Δρ. Γιώργος Μπαουράκης.

Κατά την παρουσίαση του Έργου του τιμώμενου ο κ. Γρηγορούδης ανέφερε:

«Ο Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης είναι Καθηγητής Επιστημών Διοίκησης & Λήψης Αποφάσεων στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και Διευθυντής των Εργαστηρίων Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης και Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης. Επίσης, είναι Διακεκριμένος Καθηγητής Έρευνας στο Audencia Business School (Γαλλία) και Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο ΕΑΠ.

Ο Καθηγητής Ζοπουνίδης έχει ένα εντυπωσιακό δημοσιευμένο έργο:

  • Έχει συγγράψει περίπου 500 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, βιβλία, εγκυκλοπαίδειες και πρακτικά συνεδρίων πολύ υψηλού κύρους
  • Έχει συγγράψει ή επιμεληθεί περισσότερα από 150 βιβλία, συλλογικούς τόμους ή ειδικά τεύχη σε επιστημονικά περιοδικά.

Επίσης, ο Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης είναι Αρχισυντάκτης Έκδοσης σε 4 επιστημονικά περιοδικά, ενώ συμμετέχει στην εκδοτική επιτροπή πολλών άλλων επιστημονικών περιοδικών. Το έργο του έχει πολύ μεγάλη διεθνή αναγνώριση. Έχει περισσότερες από 21000 αναφορές σύμφωνα με τη βάση του Google Scholar (h-index 76, i10-index 248).

Ο Καθηγητής Ζοπουνίδης έχει ήδη τιμηθεί από πολλούς φορείς, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα:

  • Είναι μέλος σε 2 μεγάλες Ακαδημίες του εξωτερικού, στη Royal Academy of Economic and Financial Sciences της Ισπανίας και την Royal European Academy of Doctors. Μάλιστα, στην πρώτη συμμετέχουν και 12 περίπου Νομπελίστες Οικονομίας.
  • Έχει λάβει χρυσά μετάλλια ή βραβεία από την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακών Ερευνών, το MOISIL International Foundation και τη Διεθνή Εταιρεία Πολυκριτήριας Ανάλυσης Αποφάσεων.
  • Επιπλέον, έχει αναγορευτεί Επίτιμος Διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ κατέχει τον τίτλο του Επίτιμου Καθηγητή από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Η επιστημονική προσφορά του Κώστα Ζοπουνίδη αφορά την ανάπτυξη ή τη συμμετοχή του στην ανάπτυξη δύο νέων ερευνητικών περιοχών, που προάγουν την επιστήμη της χρηματοοικονομικής διοίκησης.

  1. Η πρώτη είναι η χρηματοοικονομική μηχανική (Financial Engineering). Όταν ο Καθηγητής Ζοπουνίδης πριν από κάποιες δεκαετίες μιλούσε για αυτόν τον επιστημονικό χώρο, πολλοί αναρωτιόντουσαν για τη χρησιμότητα αυτού του κλάδου στο σύγχρονο engineering και μάνατζμεντ. Σήμερα όμως ο συγκεκριμένος κλάδος αποτελεί το σημαντικότερο παράδειγμα διεπιστημονικότητας, έχοντας φέρει κοντά την χρηματοοικονομική επιστήμη με την επιστήμη των υπολογιστών και τα εφαρμοσμένα μαθηματικά. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κώστας Ζοπουνίδης ίδρυσε το Εργαστήριο Χρηματοοικονομικής Μηχανικής στο Πολυτεχνείο Κρήτης πριν από 25 χρόνια, καθώς και την Επιστημονική Εταιρεία Χρηματοοικονομικής Τραπεζικής και Μηχανικής πριν από 15 χρόνια, στην οποία μάλιστα εξακολουθεί να είναι Πρόεδρος.
  2. Η δεύτερη επιστημονική περιοχή είναι αυτή της Βιώσιμης Χρηματοοικονομικής (Sustainable Finance) , η οποία δίνει έμφαση στην υπευθυνότητα των σημερινών επιχειρήσεων σε θέματα ηθικής και προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Σήμερα, η βιώσιμη χρηματοοικονομική αποτελεί ίσως το σημαντικότερο χώρο του μάνατζμεντ, μέσω των προτύπων και των κανονισμών που καλούνται να εφαρμόσουν οι σύγχρονες επιχειρήσεις.

Ο κ. Ζοπουνίδης είναι πράγματι από τους πρωτοπόρους στα συγκεκριμένα θέματα.

Από την άλλη πλευρά, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης έχει επιβλέψει εκατοντάδες προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές τα τελευταία 35 χρόνια. Αρκετοί φοιτητές του είναι σήμερα Καθηγητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και στελέχη μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Πολλοί μάλιστα από τους φοιτητές του είναι στελέχη φορέων και επιχειρήσεων της Κρήτης.

Τέλος, αναφορικά με την κοινωνική προσφορά του Καθηγητή Ζοπουνίδη θα πρέπει να τονιστούν οι συνεργασίες που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια με φορείς και ιδρύματα των Χανίων και της Κρήτης, αλλά ιδιαίτερα την αρθρογραφία του στον εθνικό και περιφερειακό τύπο, με την οποία έχει καταφέρει να φέρει κοντά τον απλό αναγνώστη με σύγχρονα θέματα μάνατζμεντ, τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και κοινωνίας (ανάλυση τροχαίων ατυχημάτων και οδικής ασφάλειας).»

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012