Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Διαδικτυακή ομιλία για τον ρόλο του υδρογόνου στην ενεργειακή μετάβαση | Φοιτητικό Παράρτημα SPE Πολυτεχνείου Κρήτης | Τετάρτη 20.03.2024 | 18:00

To Φοιτητικό Παράρτημα SPE του Πολυτεχνείου Κρήτης σας προσκαλεί στην ομιλία του Καθηγητή Γεώργιου Μαρνέλλου του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το θέμα της ομιλίας είναι "Ο ρόλος του υδρογόνου στην ενεργειακή μετάβαση: Τεχνολογίες, Προκλήσεις και Προοπτικές".
Η ομιλία θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 στις 18:00 EET (UTC+2).
Μπορείτε να συμμετάσχετε μέσω της πλατφόρμας Google Meet χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://meet.google.com/zgh-ueoy-izz


Περίληψη Ομιλίας
Το υδρογόνο βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των εξελίξεων τόσο σε ερευνητικό όσο και σε βιομηχανικό και πολιτικό επίπεδο αναφορικά με την αναγκαιότητα μετάβασης προς μία ανθρακικά ουδέτερη και αειφόρο ανάπτυξη, η οποία θα στηρίζεται σε εγχώριες πηγές (π.χ., ήλιος, άνεμος, βιομάζα, απορρίμματα, υπολείμματα) και όχι στις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Τόσο στο Green Deal όσο και στο πρόσφατο σχέδιο REPowerEU της ΕΕ, με σκοπό την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας για το 2030 και απεξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, αντίστοιχα, οι τεχνολογίες υδρογόνου διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο και το υδρογόνο θεωρείται ως ο ιδανικός μελλοντικός ενεργειακός φορέας.
Το υδρογόνο αντιπροσωπεύει έναν καθαρό και ευέλικτο φορέα ενέργειας για τον μελλοντικό βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό. Παρόλο που το υδρογόνο δεν είναι πηγή ενέργειας από μόνο του, η χρήση του ως ενεργειακός φορέας μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ενσωμάτωσης των ΑΠΕ σε μεγάλη κλίμακα σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, επειδή επιτρέπει την αποτελεσματική μετατροπή, αποθήκευση, μεταφορά και χρήση της πλεονάζουσας ισχύος από ΑΠΕ, όποτε, οπουδήποτε και σε οποιοδήποτε βαθμό είναι αυτό επιθυμητό διασυνδέοντας διαφορετικούς τομείς της οικονομίας σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η διάλεξη έχει ως στόχο να παρουσιάσει συνοπτικά την ευρεία γκάμα των τεχνολογιών παραγωγής, αποθήκευσης, μεταφοράς και χρήσης του υδρογόνου αλλά και τις διάφορες τεχνολογικές, οικονομικές, νομικές και κοινωνικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να επιταχύνουν την εξάπλωσή του. Σήμερα, το κόστος της πάγιας επένδυσης των τεχνολογιών υδρογόνου παραμένει αρκετά υψηλό αλλά αναμένεται με οικονομίες κλίμακας και με οικονομικά κίνητρα, να μειωθεί σημαντικά το κόστος επένδυσης ώστε οι τεχνολογίες υδρογόνου να καταστούν οικονομικά ανταγωνιστικές σε σύγκριση με τις τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα. Είναι βέβαιο ότι με την εξάπλωση της οικονομίας του υδρογόνου ανοίγεται μία τεράστια νέα αγορά με πολύ σημαντικές προοπτικές για κέρδη και νέες θέσεις εργασίας.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα Ομιλητή
Ο Γιώργος Μαρνέλλος είναι διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός και διδάκτορας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και σήμερα υπηρετεί ως Καθηγητής στο ίδιο Τμήμα. Παράλληλα είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η ερευνητική του δραστηριότητα βασίζεται στα επιστημονικά πεδία της ετερογενούς κατάλυσης, της μηχανικής ηλεκτροχημικών διεργασιών, της αξιοποίησης της βιοενέργειας και του σχεδιασμού/προσομοίωσης συνδυασμένων διατάξεων μετατροπής ενέργειας με εφαρμογές σε θέματα τεχνολογιών επεξεργασίας υδρογονανθράκων, καταλυτικής και ηλεκτρο-καταλυτικής παραγωγής υδρογόνου και εναλλακτικών/συνθετικών καυσίμων, ηλεκτροχημικής αποθήκευσης της ενέργειας, ανάπτυξης και λειτουργίας κεραμικών κυψελών καυσίμου υψηλών θερμοκρασιών (SOFC), θερμοχημικών διεργασιών ενεργειακής μετατροπής της βιομάζας καθώς και ανάπτυξης καταλυτικών συστημάτων για την απομάκρυνση αέριων ρυπαντών. Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε > 100 άρθρα σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά καθώς και σε > 150 άρθρα σε πρακτικά διεθνών & εθνικών επιστημονικών συνεδρίων ( > 3250 ετεροαναφορές, Η= 31 – Google Scholar). Μέσω της ερευνητικής του δράσης έχει αναπτυξεί ένα αξιόλογο δίκτυο συνεργασιών με ακαδημαϊκά ιδρύματα και βιομηχανίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το 2010 του απονεμήθηκε η ερευνητική υποτροφία του ιδρύματος Fulbright για σύναψη συνεργασίας με το Massachusetts Ιnstitute of Τechnology (ΜΙΤ), σε θέματα ανάπτυξης μικρό-κυψελών καυσίμου (m-SOFCs). Έχει συμμετάσχει σε οργανωτικές και επιστημονικές επιτροπές συνεδρίων και ημερίδων που σχετίζονται με ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα, ενώ έχει διατελέσει κριτής επιστημονικών άρθρων σε συναφή επιστημονικά περιοδικά καθώς και αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων για διεθνή (H2020, FCH-JU, CEF Transport, κα) και εθνικά (ΓΓΕΤ, ΕΛΙΔΕΚ, ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ, κα) κέντρα χρηματοδότησης της έρευνας. Από το 2016 έως και τον Μάιο του 2023 ήταν Πρόεδρος του ΔΣ του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, ενώ από το 2022 είναι Αναπληρωτής επιμελητή έκδοσης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού “Hydrogen” του εκδοτικού οίκου MDPI.


Μετά το τέλος της εκδήλωσης, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικά παρακολούθησης ως αναγνώριση της συμμετοχής τους.
Ελάτε να ανακαλύψουμε το μέλλον της ενέργειας και το ρόλο του υδρογόνου.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012