Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Εκπαιδευτικό εργαστήριο “Visualising the Voice of Maria Callas”

Μια συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) με το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων (DmLab) του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του αφιερώματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας. Αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων σχετικά με την επέτειο της UNESCO για τη Μαρία Κάλλας το έτος 2023, που υλοποιούνται με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 7 Δεκεμβρίου 2023 στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων του Πολυτεχνείου Κρήτης, διοργανώνεται από κοινού, από τους δύο φορείς, ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό εργαστήριο (workshop) με τίτλο “Visualising the Voice of Maria Callas”. Με αφορμή το αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, το εργαστήριο αυτό θα επικεντρωθεί στην περαιτέρω διερεύνηση των σχέσεων μεταξύ αρχιτεκτονικής και μουσικής, χώρου και ήχου και -μέσω της χρήσης νέων ψηφιακών μέσων- θα επιδιώξει να οπτικοποιήσει πειραματικά τον ίδιο τον ήχο της σημαντικότερης υψιφώνου όλων των εποχών.

Πιο συγκεκριμένα, στόχος αυτού του εργαστηρίου είναι να προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να κατανοήσουν τη χρήση δημιουργικών εργαλείων νέων μέσων. Οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν με τα τρισδιάστατα μοντέλα (3D point clouds) των σαρωμένων εσωτερικών χώρων του κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπως προέκυψαν από το προηγούμενο ερευνητικό πρόγραμμα του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ θα αναζητήσουν τρόπους αποτύπωσης των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στη φωνή της Μαρίας Κάλλας και των χώρων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Αυτό θα οδηγήσει στη δημιουργία εικονικών και υβριδικών εγκαταστάσεων που, στο σύνολό τους, θα φωτίσουν την εμβληματική αυτή μορφή από μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία.

Οι δημιουργίες που θα προκύψουν πρόκειται να εκτεθούν σε ψηφιακή μορφή στο GNO TV, το διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και σε κατάλληλα διαμορφωμένους εκθεσιακούς χώρους στην Αθήνα και τα Χανιά. Η πρώτη έκθεση θα εγκαινιαστεί στο φουαγέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στις 7 Δεκεμβρίου 2023, και η δεύτερη στα Χανιά την άνοιξη του 2024.

Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε όλους, απευθύνεται όμως περισσότερο σε όσους έχουν ισχυρό υπόβαθρο στην αρχιτεκτονική, τις εικαστικές τέχνες, τη μουσική σύνθεση, τη σκηνογραφία ή την επιστήμη των υπολογιστών και μπορούν να επιδείξουν τις ψηφιακές καλλιτεχνικές τους δεξιότητες και την πειραματική τους δουλειά επάνω σε advanced 3D modeling ή/και VR.

Θα επιλεγούν μέχρι δέκα (10) συμμετέχοντες/ουσες από την Επιστημονική Επιτροπή και θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία δωρεάν το εργαστήριο. Θα εργαστούν πάνω σε παρεχόμενα τρισδιάστατα μοντέλα χρησιμοποιώντας σχεδιαστικά εργαλεία όπως το TouchDesigner και το Blender.

Οι συμμετέχοντες/ουσες θα παρακολουθήσουν μια σειρά διαλέξεων και πρακτικών σεμιναρίων, αλλά και ξεναγήσεων στους χώρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Χώρος διεξαγωγής του εργαστηρίου: Εθνική Λυρική Σκηνή, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αθήνα

Διάρκεια εργαστηρίου: 1 – 7 Δεκεμβρίου 2023

Δίδακτρα εγγραφής: δωρεάν

Υποβολή αίτησης / δικαιολογητικά (μέγιστο μέγεθος 11 mb ή σύνδεσμος wetransfer)

  • Σύντομο βιογραφικό σημείωμα με στοιχεία επικοινωνίας (doc, docx, ή pdf)
  • Σύντομη συνοδευτική επιστολή που θα αναφέρει τα κίνητρα ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο workshop, καθώς και γνώσεις software (μέγιστο 500 λέξεις, doc, docx ή pdf)
  • Δείγματα επιλεγμένων projects

Αποστολή υλικού της αίτησης έως 17 Νοεμβρίου 2023 στο  dm_lab<στο>tuc.gr 

Επιστημονική Επιτροπή Εκπαιδευτικού Εργαστηρίου:
Καθηγητής Πάνος Παρθένιος

Επ. Καθηγήτρια Άννα Καραγιάννη

Eπ. Καθηγήτρια Βασιλική Γεροπάντα

Main Tutor: Georgios Cherouvim
Keynote Lecturers: Ioannis Markopoulos, John Bardakos
Lecturers: tba

Υπεύθυνος Έργου:
Πάνος Παρθένιος
Καθηγητής Ψηφιακών Τεχνολογιών στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό
Διευθυντής Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων – DmLab | Σχολή Αρχιτεκτονικής | Πολυτεχνείο Κρήτης

Περισσότερες πληροφορίες στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://dmlab.tuc.gr/project/visualising-the-voice-of-maria-callas/

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012