Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Νέο βιβλίο του Καθηγητή Μιχάλη Λαζαρίδη

Ο Καθηγητής Μιχάλης Λαζαρίδης της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης εξέδωσε το νέο βιβλίο με τίτλο «Ανρί Ματίς (1869-1954)» των εκδόσεων Gutenberg.

 

Περιγραφή

«Εάν η ιστορία μου ήταν να γραφεί πραγματικά από την αρχή μέχρι το τέλος, θα τους συνέπαιρνε όλους»

Ανρί Ματίς

Ποιος είναι ο λόγος που μας συνεπαίρνει σήμερα η ζωγραφική του Ματίς; Ποια αλήθεια μάς ενώνει με το έργο του και ποια η ψυχική συγγένειά μας σήμερα; Βλέποντας τα έργα του Ματίς είναι σχεδόν αδύνατο να πω το πώς και για ποιον λόγο η τέχνη του μας γεμίζει με συναισθήματα. Είναι μήπως η ισορροπία των χρωμάτων που ικανοποιεί βασικές χορδές της δικής μας ισορροπίας στον κόσμο; Είναι το σχέδιο, απλό αλλά ουσιαστικό, που μας θυμίζει τη δική μας ύπαρξη; Είναι ο τρόπος γραφής και οι πινελιές, πολλές φορές απότομες και νευρικές, που μας φέρνουν νοσταλγικές θύμησες; Ίσως αυτές οι ξαφνικές πινελιές να μας θυμίζουν το ξαφνικό τέλος της ζωής. Και τελικά, ποιο το νόημα της ζωγραφικής αλλά και της ίδιας της ζωής; Ίσως είναι απλώς η παρουσία μας μέσα στον κόσμο, το πρωινό ξύπνημα στο δωμάτιο λουσμένο από φως, το πρωινό μας, τα φρούτα στο πιάτο και η παρουσία ενός μήλου, η παρουσία του ίδιου του ζωγραφικού έργου που μας βάζει στο προσκήνιο. Και οι ζωγραφισμένες εικόνες διαπερνούν τις σκέψεις, εμάς τους ίδιους και τη λογική, και δείχνουν την παρουσία μας στον κόσμο.

 

https://www.dardanosnet.gr/product/anri-matis-1869-1954/

 

  • Εκδόσεις: Gutenberg
  • ISBN:  978-960-01-2549-8
  • Έκδοση:  1η, Ιούνιος 2024
  • Κωδ. καταλόγου:  9581126
  • Εξώφυλλο:  Μαλακό
  • Σχήμα: 15.6 x 24.3
  • Σελίδες:  135

 

 

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012