Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Συμμετοχή της αγωνιστικής ομάδας FSTUC του Πολυτεχνείου Κρήτης στον διαγωνισμό “Formula ATA 2023” στην Ιταλία

Η FSTUC (Formula Students Technical University of Crete) είναι η νέα αγωνιστική φοιτητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, που ασχολείται με τον σχεδιασμό, ανάπτυξη, κατασκευή και εξέλιξη ενός μονοθέσιου αγωνιστικού οχήματος υψηλών επιδόσεων. Από την ίδρυσή της το 2020 και με την συνεχή υποστήριξη του Εργαστηρίου Στροβιλομηχανών και Ρευστοδυναμικής (TurboLab-TUC) της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, έχει ως στόχο τη συμμετοχή στο διαγωνισμό Formula Student, που διεξάγεται σε διάφορες αγωνιστικές πίστες ανά τον κοσμο, κάθε χρόνο.

Η φετινή χρονιά αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία της ομάδας FSTUC, καθώς σε λιγότερο από τρία χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της και σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα του θεσμού, διαγωνίστηκε με το πρώτο της όχημα. Το πρωτότυπο αγωνιστικό όχημα, μετά από περίοδο μελέτης και ανάπτυξης περίπου δύο ετών, κατασκευάστηκε από τα μέλη της ομάδας με ιδιαίτερα εντατική και φιλότιμη εργασία, με την οκονομική και σε είδος συνδρομή των χορηγών της ομάδας, καθώς και του Πολυτεχνείου Κρήτης. Έτσι, μετά από μια εντατική περίοδο προετοιμασίας, μέλη της ομάδας FSTUC ταξίδεψαν στο Autodromo Riccardo Paletti στο  Varano, στην περιοχή της Πάρμας στην Ιταλία, για να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό Formula ATA 2023”, μεταξύ 11 και 17 Ιουλίου 2023, εκπροσωπώντας για πρώτη φορά την Κρήτη και το Πολυτεχνείο Κρήτης στον πιο διαδεδομένο φοιτητικό διαγωνισμό μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο.

Η ομάδα αξιολογήθηκε στα Static Events (Business Plan Presentation, Cost & Manufacturing Event και Design Event) και υποβλήθηκε σε τεχνικούς ελέγχους. Η συμμετοχή στα Dynamic Events του διαγωνισμού δεν κατέστη δυνατή, λόγω απρόβλεπτου τεχνικού προβλήματος. Όμως, τα μέλη είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με κριτές και ειδικούς του χώρου, καθώς και με μέλη άλλων ομάδων, λαμβάνοντας πολύτιμα σχόλια και πληροφορίες, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για την περαιτέρω βελτίωση και εξέλιξη του οχήματος. Η εμπειρία της αγαστής συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των μελών διαφορετικών αγωνιστικών ομάδων ήταν επίσης μοναδική!

Μέσω του συγκεκριμένου διαγωνισμού δίνεται μια μοναδική ευκαιρία στους φοιτητές να εφαρμόσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στη μηχανολογία, στην εφαρμοσμένη τεχνολογία και στην επιχειρηματικότητα, στα πλαίσια ενός ιδιαίτερα απαιτητικού διαγωνισμού και ενός πολύπλοκου και δύσκολου project (της σχεδίασης και υλοποίησης ενός αγωνιστικού οχήματος με μοναδικές οδηγίες τους αυστηρούς κανονισμούς του διαγωνισμού). Η συμμετοχή των φοιτητών στους συγκεκριμένους αγώνες αποτελεί πλέον προαπαιτούμενο για την μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία τους στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Με το ξεκίνημα του νέου ακαδημαϊκού έτους, το έργο της ομάδας FSTUC συνεχίζεται δυναμικά, θέτοντας υψηλότερους στόχους και με την ομάδα να αναζητά νέα ικανά μέλη, που θα ανταποκριθούν στην πρόκληση της σχεδίασης και κατασκευής ενός εξελιγμένου αγωνιστικού οχήματος.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την FSTUC εδώ

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012