Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης διεκδικεί το Βραβείο REGIOSTARS 2023 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής | Ψηφοφορία κοινού ανοικτή έως 14 Νοεμβρίου

Sustainable Energy Planning Toolbox. Το καινοτόμο εργαλείο βιώσιμου ενεργειακού σχεδιασμού από το εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Eφαρμογές βιώσιμης ενέργειας με το μοντέλο COMPOSE σε 11 Μεσογειακές χώρες

Η ομάδα συνεργατών COMPOSE σε μια από τις διακρατικές συναντήσεις εργασίας

Tελετή απονομής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εβδομάδας των Δήμων και των Περιφερειών, τον Οκτώβριο 2023 στις Βρυξέλλες από την Elisa Maria da Costa Guimarães Ferreira, Ευρωπαία Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων. Στη βράβευση συμμετέχει η κα Σταυρούλα Τουρνάκη, διευθύντρια της ομάδας Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων

Το ερευνητικό έργο COMPOSE (Νησιωτικές και αγροτικές κοινότητες με έργα θετικής ενέργειας), υποστηρίζει τοπικές αρχές και αναπτυξιακούς φορείς στην πορεία για κλιματική ουδετερότητα και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με προσαρμοσμένα εργαλεία και συστηματικές δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων. Ένα καινοτόμο αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στις αρχές του συμμετοχικού σχεδιασμού και της ενεργειακής δημοκρατίας και μια πρακτική διαδικτυακή εργαλειοθήκη βιώσιμου σχεδιασμού, που αναπτύχθηκαν από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθοδηγούν τις τοπικές αρχές σε μια πιο αποτελεσματική διαδικασία για το σχεδιασμό, υλοποίηση και παρακολούθηση έργων βιώσιμης ενέργειας μέσω της αξιοποίησης του τοπικού δυναμικού και της ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας.

Το έργο COMPOSE διακρίθηκε μέσα ανάμεσα από εκατοντάδες υποψηφιότητες ως φιναλίστ για τα φετινά βραβεία REGIOSTARS 2023 που διοργανώνονται από την DG Regio, τη Γενική Διεύθυνση για την περιφερειακή και αστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αποτελεί και τη μοναδική υποψηφιότητα με ελληνική συμμετοχή στο φετινό διαγωνισμό.

Επιλέχθηκε από εξειδικευμένη διεθνή κριτική επιτροπή και διαγωνίζεται σήμερα στον τελικό γύρο του διαγωνισμού, την ψηφοφορία κοινού, στην κατηγορία «Μια πράσινη Ευρώπη» (Α Green Europe). Η αναγνώριση αυτή υπογραμμίζει την σημαντική συμβολή του έργου στην περιφερειακή ανάπτυξη, την ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και οικονομικής ανάπτυξης σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ευρώπης με εργαλεία που κάνουν πραγματική διαφορά στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Mπορείτε με την ψήφο σας να βοηθήσετε το COMPOSE να κερδίσει και στην 3η φάση του διαγωνισμού, στην ψηφοφορία κοινού. Πως;

  1. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://regiostarsawards.eu
  2. Κάντε κλικ στην επιλογή “Vote now
  3. Πηγαίνετε στην κατηγορία A Green Europe και επιλέξτε το “COMPOSE” Project
  4. Κάντε κλικ στην επιλογή “Submit my vote” που θα βρείτε στο κάτω μέρος της σελίδας

Η ψηφοφορία είναι ανοικτή μέχρι τις 14 Νοεμβρίου

 

ΤΟ ΕΡΓΟ COMPOSE

Στο COMPOSE (Νησιωτικές και αγροτικές κοινότητες με έργα θετικής ενέργειας), το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG MED, συνεργάστηκαν ερευνητικοί φορείς και τοπικές αρχές σε 11 μεσογειακές χώρες (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Κύπρος, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία και Σλοβενία). Προτείνει μια ολιστική και περιεκτική προσέγγιση αναπτυξιακού σχεδιασμού που ενσωματώνει όχι μόνο τεχνικές, αλλά και κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους. Η κοινωνική αποδοχή είναι βασικός πυλώνας για την αποτελεσματική εφαρμογή των τοπικών σχεδίων. Το πρότυπο ολιστικό αναπτυξιακό μοντέλο του δοκιμάστηκε με επιτυχία στο πεδίο, με την υλοποίηση 18 καλών πρακτικών βιώσιμης ενέργειας που οδηγούν σε αποφυγή 500.000 τόνων CO2 ετησίως και με άμεσο θετικό αντίκτυπο σε 2,5 εκατομμύρια πληθυσμού, ενώ υιοθετήθηκε από 250 φορείς χάραξης πολιτικής. Οι συνεργάτες του COMPOSE επένδυσαν ιδιαίτερα στην ενίσχυση δεξιοτήτων μέσω πολυάριθμων εξατομικευμένων δραστηριοτήτων πραγματοποιώντας πάνω από 45 εργαστήρια στα οποία συμμετείχαν πάνω από πάνω από 1,100 εκπρόσωποι τοπικών/περιφερειακών αρχών.

Το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης (www.resel.tuc.gr) είχε τον πανευρωπαϊκό ερευνητικό και τεχνικό συντονισμό, ως αρμόδιος φορέας για την διαμόρφωση πρότυπου μοντέλου αναπτυξιακού σχεδιασμού καθώς και για την τεχνική καθοδήγηση όλων των πιλοτικών δράσεων στις 11 χώρες. Στην Ελλάδα ο Δήμος Ρεθύμνης, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και ο Δήμος Ανωγείων συμμετείχαν ως συνεργαζόμενοι φορείς μέσω της εφαρμογής καινοτόμων δράσεων βιώσιμης ενέργειας.

To 2019 το COMPOSE επέκτεινε τις δραστηριότητες του σε περισσότερες μεσογειακές περιφέρειες, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία του μέσω του COMPOSE PLUS, στο οποίο συμμετείχε ενεργά, ως εταίρος, και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Τα Βραβεία REGIOSTARS

Τα βραβεία REGIOSTARS αναδεικνύουν τα πιο εμπνευσμένα και καινοτόμα έργα, που έχουν κάνει πραγματική διαφορά στη ζωή των ανθρώπων και που εμπνέουν άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, ως τα καλύτερα παραδείγματα περιφερειακής ανάπτυξης σε δράση. Διοργανώνονται κάθε χρόνο, από το 2008, από την DG Regio, τη Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Περιφερειακή και Αστική Πολιτική. Με τα χρόνια το REGIOSTARS έχει καταξιωθεί ως σήμα αριστείας της Ευρώπης για έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπής και καταδεικνύουν τον αντίκτυπο και τη συνεκτικότητα της περιφερειακής πολιτικής προτείνοντας αποτελεσματικές λύσεις σε κοινές προκλήσεις με εφαρμογή στις συγκριτικά λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ευρώπης.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012