Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Παγκόσμια Ημέρα Κβαντικής 2021

Την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 το Πολυτεχνείο Κρήτης διοργάνωσε ψηφιακή εκδήλωση εορτασμού της Παγκόσμιας Κβαντικής Ημέρας. Η Παγκόσμια Κβαντική Ημέρα στοχεύει στο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το ευρύ κοινό για την Κβαντική Επιστήμη και Τεχνολογία, συγκεκριμένα:

  • πώς μας βοηθά να κατανοήσουμε τη Φύση στο πιο θεμελιώδες επίπεδο,
  • πώς μας βοήθησε να αναπτύξουμε τεχνολογίες που είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή μας σήμερα και
  • πώς μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικές επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις, καθώς και πώς αυτές μπορούν να επηρεάσουν την κοινωνία μας.

Η Παγκόσμια Κβαντική Ημέρα είναι μια πρωτοβουλία κβαντικών επιστημόνων σε όλο τον κόσμο, που ξεκινάει εφέτος στις 14 Απριλίου 2021 ως αντίστροφη μέτρηση προς την πρώτη παγκόσμια γιορτή που θα διοργανωθεί το ερχόμενο έτος, στις 14 Απριλίου 2022.

Προσκεκλημένη Ομιλία


Το Πολυτεχνείο Κρήτης συμμετείχε στην Παγκόσμια Κβαντική Ημέρα με ανοικτή ομιλία του Δημήτρη Αγγελάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ιδρύματος.

Ξεκινώντας με τις δηλώσεις των κορυφαίων θεωρητικών φυσικών Niels Bohr και Richard Feynman:

  • "Όποιος μελέτησε την κβαντική μηχανική χωρίς να αρχίσει να ζαλίζεται δεν την έχει καταλάβει!" [Niels Bohr]
     
  • "Μπορώ να πω με ασφάλεια ότι κανείς δεν καταλαβαίνει την κβαντική μηχανική, απλά την συνηθίζει μετά από λίγο!" [Richard Feynman]

ο κ. Αγγελάκης έδωσε ομιλία με τίτλο "Από την Κβαντική Φυσική στους Κβαντικούς Υπολογιστές: Η Εξελισσόμενη Δεύτερη Κβαντική Επανάσταση".

Περισσότεροι από 130 συμμετέχοντες, φοιτητές, απόφοιτοι, μέλη του διδακτικού, επιστημονικού, εργαστηριακού και διοικητικού προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης πήραν μέρος στην ανοικτή ομιλία. Παράλληλα, η ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης για κάθε ενδιαφερόμενο στην επίσημη σελίδα facebook του Ιδρύματος ξεπέρασε τις 2000 θεάσεις! Μετά την ομιλία ακολούθησε συζήτηση με τον κ. Αγγελάκη.

Τον κ. Αγγελάκη προλόγισε ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Αναπληρωτής Καθηγητής Μιχαήλ Λαγουδάκης.

Δείτε την Ανακοίνωση της Ψηφιακής Εκδήλωσης [link]

Βίντεο


Δείτε το βίντεο της ζωντανής μετάδοσης από τη σελίδα FB του Πολυτεχνείου Κρήτης
 

Ανοικτή Διάλεξη Αν. Καθ. Δημήτρη Αγγελάκη - World Quantum Day (14.04.2021), Technical University of Crete
Ανοικτή Διάλεξη Αν. Καθ. Δημήτρη Αγγελάκη - World Quantum Day (14.04.2021)
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012