Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Ενημέρωση για την Επαναληπτική Εξεταστική Περίοδο 2019-2020

Αγαπητά μέλη της Πολυτεχνικής Κοινότητας,

όλοι μαζί ως κοινότητα κάναμε μεγάλες προσπάθειες για να ολοκληρωθεί ομαλά η εξεταστική του εαρινού εξαμήνου 2020. Καλούμαστε τώρα να καταβάλλουμε αντίστοιχες προσπάθειες και για τη διεξαγωγή της επαναληπτικής εξεταστικής 2019-2020, η οποία ξεκινάει στις 26 Αυγούστου 2020 και τελειώνει στις 22 Σεπτεμβρίου 2020, κάτω από τις αντίξοες και απρόβλεπτες συνθήκες της πανδημίας. Μέσα στις 4 εβδομάδες της επαναληπτικής εξεταστικής περιόδου θα εξεταστούν συνολικά περίπου 400 προπτυχιακά μαθήματα όλου του ακαδημαϊκού έτους και όλων των Σχολών του Πολυτεχνείου Κρήτης. 

Το τελευταίο διάστημα δημοσιεύθηκαν δύο αποφάσεις που οριοθετούν τις διαδικασίες της επαναληπτικής εξεταστικής, τόσο από ακαδημαϊκής πλευράς, όσο και από υγειονομικής πλευράς: 

  1. Υπουργική Απόφαση για τη διεξαγωγή των εξετάσεων κατά την επαναληπτική εξεταστική
    (ΦΕΚ 3073, τ. Β’, 23.07.2020) [pdf]

  2. Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα κατά του COVID-19 στα ΑΕΙ κατά την επαναληπτική εξεταστική
    (ΦΕΚ 3473, τ. Β’, 20.08.2020) [pdf]

Κάθε μέλος της Πολυτεχνικής Κοινότητας ας διαβάσει τα παραπάνω κείμενα, ώστε να έχει ακριβή, προσωπική γνώση του πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργούμε ως Ίδρυμα. Στις 24 Ιουλίου 2020 η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης (συνεδρίαση 531/24.07.2020) πήρε την απόφαση να εφαρμοστεί χωρίς μεταβολές η πρόσφατη απόφαση Συγκλήτου για τους διαθέσιμους τρόπους εξέτασης. Στις 31 Ιουλίου 2020 ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της επαναληπτικής εξεταστικής, το οποίο περιλαμβάνει τόσο διά ζώσης, όσο και εξ αποστάσεως, εξετάσεις, σύμφωνα με τις επιλογές των διδασκόντων.

Μέχρι σήμερα παρακολουθούσαμε με προσοχή τις εξελίξεις και τις ανακοινώσεις για τις τελικές οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την επαναληπτική εξεταστική, οι οποίες δημοσιεύθηκαν μόλις χθες. Η νέα ΚΥΑ οριοθετεί τη διαδικασία σε πιο αυστηρό πλαίσιο σε σχέση με την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου. Συνοψίζουμε παρακάτω τα βασικά στοιχεία που πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη μας. 

  • Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο για τους φοιτητές, όσο και το διδακτικό και λοιπό προσωπικό καθ΄ όλη τη διάρκεια της εξέτασης και για όλες τις μορφές των διά ζώσης εξετάσεων (γραπτές και προφορικές). 

  • Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική και στους ανοικτούς και κλειστούς κοινόχρηστους χώρους των Α.Ε.Ι. λόγω του υψηλού συγχρωτισμού των φοιτητών, καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους των εστιών.

Συνεπώς, βάσει των παραπάνω θα πρέπει όλοι οι συμμετέχοντες στις διά ζώσης εξετάσεις να φροντίσουν να φορούν μάσκα από την αρχή έως το τέλος της εξέτασης. Σε κάθε χώρο εξέτασης, θα υπάρχουν διαθέσιμες μάσκες για όσους δεν έχουν ήδη μεριμνήσει μόνοι τους. Ακόμη και εκτός εξέτασης, θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας όλες τις ώρες σε κάθε κοινόχρηστο χώρο της Πολυτεχνειούπολης.

  • Κατά τη διενέργεια των διά ζώσης γραπτών και προφορικών εξετάσεων συστήνεται η χρήση αιθουσών, αμφιθεάτρων ή γραφείων με φυσικό αερισμό

  • Σε περίπτωση που δεν υφίσταται επαρκής διαθεσιμότητα χώρων με φυσικό αερισμό, συστήνεται η χρήση αιθουσών, αμφιθεάτρων και γραφείων που έχουν εξαερισμό ή/και κλιματιστικές μονάδες σύμφωνα με τα οριζόμενα στην πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Η πλειονότητα των διά ζώσης εξετάσεων θα διεξαχθεί στον στεγασμένο χώρο στάθμευσης του Κτηρίου Επιστημών, ο οποίος έχει άφθονο φυσικό αερισμό και επιτρέπει την τήρηση μεγάλων αποστάσεων μεταξύ των εξεταζομένων. Επιπρόσθετα, θα χρησιμοποιηθούν και κάποιες αίθουσες (π.χ. μηχανογραφικού), οι οποίες θα αερίζονται με φυσικό τρόπο (ανοικτές πόρτες και παράθυρα). Ωστόσο, επειδή οι χώροι αυτοί από μόνοι τους δεν επαρκούν, θα γίνει χρήση και ορισμένων μεγάλων αμφιθεάτρων και αιθουσών που κλιματίζονται με τρόπο σύμφωνο με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας (εν συντομία: τακτική συντήρηση, καθαρισμός φίλτρων, παροχή νωπού αέρα, συνεχής λειτουργία).  

  • Συστήνεται τα Α.Ε.Ι. να λαμβάνουν ειδική μέριμνα για τους φοιτητές που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (ευπαθείς ομάδες) προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός τους με άλλους φοιτητές κατά τη διάρκεια των δια ζώσης εξετάσεων. 

  • Αντίστοιχα, η Συνέλευση κάθε Τμήματος συστήνεται να λαμβάνει ειδική μέριμνα για το διδακτικό προσωπικό των Α.Ε.Ι. που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (ευπαθείς ομάδες).

Η Απόφαση της Συγκλήτου (τελευταία ενότητα) ήδη προβλέπει εναλλακτικές επιλογές για τις παραπάνω ειδικές περιπτώσεις. Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής θα πρέπει να καταθέσει ηλεκτρονικά το αίτημά του στη Γραμματεία της Σχολής (όχι στους διδάσκοντες) αποκλειστικά από το ιδρυματικό του email, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (ιατρική βεβαίωση ή υπεύθυνη δήλωση) για να τεκμηριώσει τα αναγραφόμενα στο αίτημα. Τα αιτήματα πρέπει να υποβληθούν πριν την έναρξη της εξεταστικής (πλην εκτάκτων περιπτώσεων) και αφορούν στο σύνολο των εξεταζόμενων μαθημάτων. Τα αιτήματα εξετάζονται από τον Κοσμήτορα και, εφόσον υπάρχει έγκριση, τότε ο ενδιαφερόμενος φοιτητής επικοινωνεί με τους διδάσκοντες για να γίνει η σχετική συνεννόηση για τον εναλλακτικό τρόπο εξέτασης. Αναλόγως εφαρμόζονται τα παραπάνω και στο διδακτικό προσωπικό, όπου τα αιτήματα εξετάζει και εγκρίνει η Συνέλευση του αντίστοιχου Τμήματος/Σχολής. 

Ευελπιστούμε στη συνεργασία και στη συνδρομή όλων των μελών της Πολυτεχνικής Κοινότητας για την επιτυχία αυτού του δυσκολότερου εγχειρήματος. Θα παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και θα είμαστε σε ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπίσουμε έκτακτες καταστάσεις και να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα. Καλή υπομονή στη δοκιμασία που όλοι βιώνουμε ως άτομα και ως κοινωνία. 

 

O Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης

Καθηγητής Ευάγγελος Διαμαντόπουλος

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012