Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Διεθνές συνέδριο εργασίας «International Review Workshop on Satellite Altimetry Cal/Val Activities and Applications» | 23-26 Απριλίου 2018


Το διεθνές συνέδριο εργασίας «International Review Workshop on Satellite Altimetry Cal/Val Activities and Applications» ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες του την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων στη Κρήτη, το διάστημα μεταξύ 23-26 Απριλίου 2018. Η διοργάνωση υποστηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency-ESA), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αξιοποίησης Μετεωρολογικών Δορυφόρων (European Organization for the Exploitation of Meteorological Satellites-EUMETSAT), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα το πρόγραμμα Copernicus, και τη Διεθνή Ένωση Γεωδαισίας (International Association of Geodesy-IAG). Τη ευθύνη οργάνωσης του συνεδρίου είχε το Πολυτεχνείο Κρήτης και η Space Geomatica, ενώ η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ συγκαταλέγεται στους συν-διοργανωτές του συνεδρίου. 

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν περισσότεροι από 70 επιστήμονες από 17 χώρες (ΗΠΑ, Καναδά, Ινδία, Κίνα, Ταϊβάν, Αυστραλία, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Εσθονία, Ουγγαρία). Οι επικεφαλής διεθνών οργανισμών, όπως European Space Agency (ESA), EUMETSAT, NASA Jet Propulsion Laboratory, Ινδικός Οργανισμός Διαστημικών Ερευνών (Indian Space Research Organization), Γαλλική Υπηρεσία Διαστήματος (CNES), τα Διεθνή Κέντρα Μέτρων και Σταθμών στην Αγγλία και ΗΠΑ, Διεθνής Ένωση Γεωδαισίας και Γεωφυσικής, κ.ά. συνεργάστηκαν με κύριο στόχο τη δημιουργία ενός κοινού «Οδικού Χάρτη» βαθμονόμησης υφιστάμενων και μελλοντικών δορυφορικών αποστολών αλτιμετρίας όπως Sentinel-3, CryoSat-2, Sentinel-6/Jason-CS (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος), Jason, SWOT (Αμερικανο-γαλλική συνεργασία), HY-2 (Κίνα), κ.ά. 

Αντικείμενο του Διεθνούς αυτού Συνεδρίου αποτελούσε η παρουσίαση των πλέον πρόσφατων επιστημονικών αποτελεσμάτων στους τομείς της βαθμονόμησης δορυφόρων αλτιμετρίας, εφαρμογών της αλτιμετρίας στην παρακολούθηση των αλλαγών στη στάθμη της θάλασσας, του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά και των λιμνών και ποταμών καθώς και στην παρακολούθηση του κλίματος της Γης με αντικειμενικό, αδιάλειπτο, ομοιογενή και αξιόπιστο τρόπο, διαχρονικά και συνεχώς. 

Πρόθεση των συμμετεχόντων αποτέλεσε η υποστήριξη της διαχρονικής και αντικειμενικής παρακολούθησης των κλιματικών αλλαγών με τους δορυφόρους αλτιμετρίας για την πλήρη κατανόηση των επερχόμενων μεταβολών στους ωκεανούς, τις λίμνες, τα ποτάμια, καθώς επίσης και τις πολικές περιοχές της Αρκτικής και Ανταρκτικής. 

Το συνέδριο αποτέλεσε εφαλτήριο δημιουργίας και προώθησης ενός κοινού επιστημονικού «Οδικού Χάρτη» δίνοντας στρατηγικές κατευθύνσεις για το μέλλον, με προκαθορισμένες και σαφείς οδηγίες, προδιαγραφές, και βέλτιστες πρακτικές, ελεύθερα διαθέσιμες, που οφείλουν όλοι να ακολουθήσουν στην αλτιμετρία δορυφόρων για δορυφορικές μετρήσεις, αποτελέσματα και επιστημονικά συμπεράσματα που είναι αξιόπιστα, αδιαμφισβήτητα και αντικειμενικά με μέτρα και σταθερές όπως είναι η ταχύτητα του φωτός, ο απόλυτος χρόνος, κ.ά.

Κατά γενική ομολογία όλων των συμμετεχόντων, το συνέδριο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία τόσο ως προς το επιστημονικό του περιεχόμενο όσο και τη διεθνή απήχηση που είχε. Ο συνεδριακός χώρος, το γενικότερο φυσικό περιβάλλον καθώς και η άρτια οργάνωση και φιλοξενία συνετέλεσαν στο να θεωρηθεί από πλήθος συνέδρων ως ένα από τα καλύτερα και αποδοτικότερα συνέδρια που έχουν παραβρεθεί. 

Τα πρακτικά του συνεδρίου θα δημοσιευθούν από τον εκδοτικό οργανισμό Springer. 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012