Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

"Internet of Plants" του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Scientific American 

Η ομάδα του Άγγελου Μπλέτσα

Ο Γεώργιος Βουγιούκας, υποψήφιος διδάκτορας της Σχολής ΗΜΜΥ

Scientific American, τεύχος Ιουνίου 2019

Το επιστημονικό περιοδικό Scientific American, στο νέο τεύχος Ιουνίου 2019, φιλοξενεί στην ενότητα ADVANCES (κατηγορία Environmental Tech), άρθρο με τίτλο An "Internet of Plants" Could Tell Farmers When Crops Need Watering: Scientists turn lemons into tiny "radio stations'' that signal when a tree needs watering. Το άρθρο αναφέρεται στην έρευνα της ομάδας του Άγγελου Μπλέτσα, Καθηγητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ηλεκτρομαγνητικά τηλεπικοινωνιακά σήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον ανακυκλώνονται, χρησιμοποιώντας τεχνικές ανάκλασης και επαναδιαμορφώνονται, «κουβαλώντας» νέα πληροφορία σχετικά με το περιβάλλον, που μπορεί να ληφθεί από έναν συμβατικό και φτηνό δέκτη, όπως ένα κινητό ή ένα smartphone, χωρίς καμία μετατροπή. Οι ασύρματοι αισθητήρες που αναπτύχθηκαν είναι τόσο απλοί (εξαιτίας της επαναχρησιμοποίησης/ανακύκλωσης προϋπαρχόντων ηλεκτρομαγνητικών σημάτων), που δεν χρειάζονται μπαταρία αλλά μπορούν να τροφοδοτηθούν ενεργειακά από ένα λεμόνι!

Η εργασία αυτή είναι το τελευταίο κομμάτι του ερευνητικού παζλ σε ασύρματα δίκτυα οπισθοσκέδασης χωρίς μπαταρία, στα οποία εργάζεται εντατικά η ομάδα τα τελευταία 10 χρόνια, με στόχο νέα τεχνολογία διαδικτύωσης αισθητήρων τουλάχιστον μίας με δύο τάξεις μεγέθους χαμηλότερου ενεργειακού και οικονομικού κόστους, σε σχέση με τις συμβατικές ασύρματες τεχνολογίες.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στις παρακάτω δημοσιεύσεις (με πρώτο συγγραφέα τον υποψήφιο διδάκτορα της Σχολής ΗΜΜΥ Γεώργιο Βουγιούκα) και τις εντός των άρθρων αναφορές:

Σχετικός σύνδεσμος στο Scientific American: 
https://www.scientificamerican.com/article/an-internet-of-plants-could-tell-farmers-when-crops-need-watering/ 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012