Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Συνέδριο «1922-2022, 100 χρόνια Μικρασιάτες στην Κρήτη: Αποκατάσταση, Ενσωμάτωση, Μνήμη»

1922-2022, 100 χρόνια Μικρασιάτες στην Κρήτη: Αποκατάσταση, Ενσωμάτωση, Μνήμη

10-11 Νοεμβρίου 2022

Χανιά - Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

H Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος», το Εργαστήριο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Πόλης και Πολιτισμού του Πολυτεχνείου Κρήτης, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, του Δήμου Χανίων και του Τεχνικού Επιμcελητηρίου Ελλάδας-Τμήματος Δυτικής Κρήτης, έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν σε συνέδριο το οποίο διοργανώνουν με θέμα «1922-2022, 100 χρόνια Μικρασιάτες στην Κρήτη: Αποκατάσταση, Ενσωμάτωση, Μνήμη».

Η ενσωμάτωση και η δυναμική παρουσία των Μικρασιατών προσφύγων εμπλούτισε επιδραστικά την ελληνική κοινωνία μετά το 1922. Η Κρήτη είναι από τις περιοχές της Ελλάδας που κατεξοχήν μετείχαν σε αυτές τις εξελίξεις. Σε συνδυασμό με την πρόσφατη ένωσή της με την Ελλάδα (1913) και με δεδομένο τον πολυθρησκευτικό και πολυκοινοτικό χαρακτήρα της νήσου, η ένταξη των Μικρασιατών εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στόχος του Συνεδρίου είναι να μελετηθεί η διαμόρφωση των κοινωνικών και πολιτισμικών εξελίξεων της περιόδου, ιδιαίτερα μετά την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών στην Κρήτη.

Την κεντρική ομιλία του Συνεδρίου θα εκφωνήσει ο διακεκριμένος Βρετανός ελληνιστής Roderick Beaton με θέμα «Η «ιδέα του έθνους» και η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922».

 

Επιστημονική Επιτροπή

Νίκος Ανδριώτης, Διδάκτωρ Ιστορίας

Ηλίας Κολοβός, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

Γιώργος Κουκουράκης, Επιστημονικός Συνεργάτης Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»

Αμαλία Κωτσάκη, Καθηγήτρια Πολυτεχνείου Κρήτης

Κωνσταντίνος Φουρναράκης, Προϊστάμενος Ιστορικού Αρχείου Κρήτης

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012