Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Τελετή Απονομής του Χρυσού Μεταλλίου του Πολυτεχνείου Κρήτης στον κ. Μίκη Θεοδωράκη


Τον παγκοσμίου εμβέλειας Χανιώτη μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, τίμησαν ο Δήμος Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου το Σάββατο 4/6/2016, αποδίδοντάς του, αντίστοιχα, το Χρυσό Κλειδί της Πόλης και το Χρυσό Μετάλλιο του Πολυτεχνείου Κρήτης. Στην τιμητική εκδήλωση συμμετείχαν και τα μέλη του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη. 

Κατά την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου του Πολυτεχνείου Κρήτης, που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση του Ιδρύματος, πραγματοποιήθηκε η προσφώνηση, η ανάγνωση του ψηφίσματος της Συγκλήτου και η επίδοση του Χρυσού Μεταλλίου στον κ. Θεοδωράκη, ως ένδειξη αναγνώρισης του παγκοσμίου εμβέλειας έργου του και της εθνικά ενωτικής στάσης του, από τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Καθηγητή κ. Βασίλειο Διγαλάκη. 

 «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είναι από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του τόπου. Εκπληρώνει τον ρόλο και την αποστολή του πνευματικού ανθρώπου, όχι μόνο στον πνευματικό, αλλά και στον κοινωνικό – πολιτικό και ηθικό τομέα.», είπε στο λόγο του ο Πρύτανης.  «…..ο Μίκης Θεοδωράκης προσέφερε στον πολιτισμό, όχι αποκομμένα από τον κοινωνικό ιστό. Η χειμαρρώδης μουσική παραγωγή του έγινε το μέσο για τους αγώνες του για τις ανθρωπιστικές αξίες. Η τέχνη του, με όλους τους τρόπους εξέφραζε την αντίθεσή του σε ό,τι προσέβαλε την ανθρώπινη υπόσταση κι αξιοπρέπεια. Διώχθηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε αυτός και η οικογένειά του. Ήταν και εξακολουθεί να είναι ένας αληθινός ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ με κεφαλαία με δράση εντός κι εκτός συνόρων σε όλη του την πορεία. Ένας άτυπος πρεσβευτής της ειρήνης και της δημοκρατίας σε χώρες που αντιμετώπιζαν καθεστώτα και πολέμους. Με περιοδείες, συναυλίες, συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και προσωπικότητες, συνέδρια για την ειρήνη, πήρε δυναμική θέση σε όλα τα σημαντικά γεγονότα της εποχής. Η αντικαθεστωτική του δράση  και οι διαμαρτυρίες του έγιναν βήμα διεκδίκησης και για άλλους λαούς. Ακόμη κι όταν τοποθετήθηκε στον πολιτικό χώρο, δεν φοβήθηκε να αποστασιοποιηθεί και να ασκήσει κριτική. Χρησιμοποίησε την τεράστια επιρροή του όχι για διχασμό, αλλά για ενότητα. Γιατί διαθέτει εκείνο το σπάνιο πολιτικό ήθος, που διαποτίζεται από την αλήθεια. Γιατί, όπως είπε και ο ίδιος, «Δεν άλλαξα εγώ, τα κόμματα άλλαξαν».

«Σας είμαστε ευγνώμονες κύριε Θεοδωράκη! Άξιος εστί», κατέληξε ο κ. Πρύτανης.

Κατά την αντιφώνησή του, που διήρκησε 40’, ο κ. Μίκης Θεοδωράκης συγκίνησε το κοινό που στην κυριολεξία «πλημμύρισε» το ΚΑΜ, ενώ ακολούθησαν και οι πιο συγκινητικές στιγμές στο τέλος της εκδήλωσης όταν ο κος Θεοδωράκης διηύθυνε τη μουσική ομάδα “passe-pARTout” αλλά και όλους τους παραβρισκόμενους, καθώς τον αποχαιρετούσαν τραγουδώντας το "Άρνηση" (Στο Περιγιάλι το κρυφό).

Δημοσιεύσεις από τον ημερήσιο τύπο:

Hania.news, 5/6/2016   

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012