Η απόφαση του ΥΠΕΠΘ να μην συμπεριλάβει την χρηματοδότηση των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στην νέα αναπτυξιακή στρατηγική περιόδου 2007-2013, χωρίς ταυτόχρονα να δεσμεύεται για την ένταξή της στους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων (με ανάλογη αύξηση της χρηματοδότησής τους), αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση υποβάθμισης της δημόσιας ανώτατης παιδείας.

Οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες παράγουν πολύπλευρο έργο και αποτελούν ζωτικό κύτταρο υποστήριξης του εκπαιδευτικού (προπτυχιακού και μεταπτυχιακού) και ερευνητικού έργου των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Αρκεί να αναφέρουμε την πρόσβαση σε περισσότερα από 13 χιλιάδες επιστημονικά περιοδικά, τις πλούσιες συλλογές με δεκάδες χιλιάδες τόμων βιβλίων, αλλά και τις σύγχρονες ηλεκτρονικές-ψηφιακές υπηρεσίες που αναπτύχθηκαν και προσφέρονται σήμερα στους χρήστες.

Η Βιβλιοθήκη του Πολυτεχνείου Κρήτης υποστηρίζεται από 4 μόνιμους/ΙΔΑΧ και 7 συμβασιούχους (6 εκ των οποίων υποστηρίζονται μέσω προγραμμάτων ΕΠΕΑΕΚ) βιβλιοθηκονόμους. Είναι προφανές ότι πιθανή απομάκρυνση των συμβασιούχων, πέραν του σημαντικού κοινωνικού προβλήματος που θα δημιουργήσει στους εργαζόμενους, θα δημιουργήσει και τεράστια προβλήματα στην λειτουργία και στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης.

Ως μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας αγωνιούμε για το μέλλον των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και συντασσόμαστε με τις θέσεις του Συλλόγου Συμβασιούχων Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και όλων των πανεπιστημιακών οργάνων και φορέων που βρίσκονται σε αυτήν την κατεύθυνση. Επιπλέον, ως υποψήφιο πρυτανικό σχήμα, επεξεργαζόμαστε λύση για το σημαντικότατο αυτό πρόβλημα.

 

Γ. Φίλης – Θ. Μαρκόπουλος – Γ. Σαριδάκης

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012
--