Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Το Ανεξίτηλο Αποτύπωμα της Θέλμας: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την αγαπητή και αείμνηστη Θέλμα Μαυρίδου

Την Τρίτη 30 Αυγούστου 2022, σύσσωμη η Πολυτεχνική Κοινότητα, αποτελούμενη από μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού, μέλη του διοικητικού προσωπικού και μέλη φοιτητικών ομάδων, μαζί με φίλους, επισκέπτες και συγγενείς, συγκεντρώθηκαν στο Αμφιθέατρο του Κτιρίου Επιστημών για να τιμήσουν τη μνήμη και το έργο της αγαπητής και αείμνηστης Θέλμας Μαυρίδου. [δείτε εδώ την ανακοίνωση της εκδήλωσης]

Περίπου έναν χρόνο πριν, την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021, η Θέλμα έφυγε αιφνίδια από κοντά μας σε τροχαίο δυστύχημα [δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Ιδρύματος], αφήνοντας πίσω της ένα δυσαναπλήρωτο κενό και μια ηχηρή απουσία. Άνθρωποι και τόποι στο Πολυτεχνείο Κρήτης φέρουν ανεξίτηλο πάνω τους το αποτύπωμα από τις ποικίλες δράσεις της. Οι καινοτόμες προσεγγίσεις της στη διαμόρφωση της εξωστρεφούς ταυτότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης αντηχούν ακόμη εντός και εκτός Πολυτεχνειούπολης.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο, όλοι οι συμμετέχοντες έζησαν μοναδικές στιγμές, γεμάτες ενθυμήσεις, ανθρωπιά και συγκίνηση, αναλογιζόμενοι τη Θέλμα μέσα από τις φωτογραφίες της, τις αγαπημένες της μουσικές, αλλά και τις εκ βαθέων αναφορές από συνεργάτες, φίλους και συγγενείς. Το Πολυτεχνείο Κρήτης στηρίζεται στους ανθρώπους του και στις μεταξύ τους σχέσεις, στοιχεία που η Θέλμα ως μαγνητικός πόλος έλξης πάντα γεφύρωνε, ενθάρρυνε και καλλιεργούσε με θετική σκέψη, χαμόγελο και αστείρευτη νεανική ενέργεια.

Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Καθ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, άνοιξε την εκδήλωση με έναν σύντομο, αλλά μεστό, χαιρετισμό, όπου ξεδίπλωσε το ιστορικό πίσω από την απόφαση της Συγκλήτου και την επιθυμία που εξέφρασε η Διοίκηση, μαζί με όλη την Πολυτεχνική Κοινότητα, να τιμήσουν τη Θέλμα με μια εκδήλωση, όπου θα παρουσιάζονταν οι σχετικές τιμητικές δράσεις, όπως η ονοματοδοσία του Αμφιθεάτρου του Κτιρίου Επιστημών σε Αμφιθέατρο «Θέλμα Μαυρίδου», η μετονομασία της σειράς εκδηλώσεων "Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας" σε "Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας «Θέλμα Μαυρίδου»", καθώς και η δημιουργία ενός αφηρημένου πορτραίτου (mural) εις μνήμην της Θέλμας στην είσοδο του αμφιθεάτρου.

Με την ολοκλήρωση του χαιρετισμού του Πρύτανη, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τη Θέλμα. Κατά την προτροπή του Πρύτανη, ήταν μια ιδιαίτερη ευκαιρία για να θυμηθούμε όλοι μας μια προσωπική ευχάριστη στιγμή με τη Θέλμα, ώστε να της αποδοθεί ένας διαφορετικός φόρος τιμής μέσα στο κλίμα που θα επιθυμούσε και η ίδια.

Ακολούθησαν αναφορές από τον Αντιπρύτανη Καθ. Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκη, ο οποίος μίλησε για το έργο της Θέλμας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, και από τη στενή συνεργάτιδα και φίλη της στο Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων Ζίνα Τζομπανάκη, η οποία μίλησε εκ μέρους του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Ιδρύματος. Σε κλίμα άκρως προσωπικό και συγκινητικό, οι δύο αυτές αναφορές σκιαγράφησαν διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητας της Θέλμας, όπως την ανθρωπιά, το φιλότιμο, την εργατικότητα, το ήθος, τον επαγγελματισμό, την περιέργεια και το ενδιαφέρον για καινούργιες τεχνολογίες, την καλλιτεχνική της ευαισθησία, τη ζεστασιά και την προσήνεια της, τον ατέρμονο ενθουσιασμό της και την αγάπη της για τους φοιτητές και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Οπτικοακουστικές προβολές τόνισαν το πολυσχιδές έργο της Θέλμας μέσα από τις φωτογραφικές αποτυπώσεις της, πίσω και μπροστά από τον φακό, συνοδευόμενες από τις αγαπημένες της μουσικές, παρουσιάζοντας τη Θέλμα μαζί με τους ανθρώπους που τη συνόδεψαν σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι της, με τη Θέλμα να απαθανατίζει τους ανθρώπους που συμμετείχαν και πλαισίωναν τις δράσεις του Ιδρύματος, αλλά και την ιδιαίτερη ματιά και αγάπη της για τα τοπία και την αρχιτεκτονική της Πολυτεχνειούπολης.

Αναπόσπαστο κομμάτι της εκδήλωσης αποτέλεσαν και οι αναμνήσεις από μέλη φοιτητικών ομάδων, με τις οποίες η Θέλμα διατηρούσε μια στενή και αμφίδρομη επικοινωνία και συνεργασία. Ο Κωνσταντίνος Βούλγαρης (πρόεδρος) και ο Στέργιος Χαΐτογλου (μέλος) της φοιτητικής ραδιοφωνικής ομάδας Ράδιο Ένταση 93,5 μίλησαν για την αγάπη της Θέλμας για τη μουσική, την τέχνη και το ραδιόφωνο. Η Νέλια Μανωλάκη, πρόεδρος της φοιτητικής ομάδας Εrasmus Student Network (ESN), αλλά και ο Φραγκίσκος Μαραγκουδάκης, πρόεδρος της φοιτητικής ομάδας Board of European Student of Technology (BEST), εστίασαν στην αστείρευτη ενέργεια της Θέλμας, να εμψυχώνει και να στηρίζει τις ιδέες και τις προτάσεις των φοιτητών.

Ακολούθησε σύντομο μουσικό διάλειμμα. Ο Επ. Καθ. Αλέξανδρος Στεφανάκης της Σχολής ΧΗΜΗΠΕΡ στη λύρα, σε συνεργασία με τον φοιτητή Ελευθέριο Δουνδουλάκη της Σχολής ΗΜΜΥ στο λαούτο, έκαναν πραγματικότητα μια επιθυμία της Θέλμας, δηλαδή να παίξουν ζωντανά μουσική σε μια επίσημη εκδήλωση του Πολυτεχνείου Κρήτης, προσφέροντας έτσι ένα ευχάριστο μουσικό άκουσμα με κατάλληλα επιλεγμένους για την περίσταση παραδοσιακούς κρητικούς σκοπούς.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, ο Αντιπρύτανης Καθ. Μιχαήλ Ζερβάκης διάβασε τη σχετική απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης (συνεδρίαση 599/29.07.2022), με την οποία αποτυπώθηκε η βούληση του Ιδρύματος να τιμηθεί η μνήμη της Θέλμας, με την παρουσία των μελών της οικογένειάς της, αλλά και των μελών της ευρύτερης Πολυτεχνικής οικογένειάς της.

Τέλος, ο Πρύτανης παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον Δρ. Σωτήριο Καμενόπουλο, σύζυγο της αείμνηστης Θέλμας και απόφοιτο-διδάκτορα του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Καμενόπουλος, βαθιά συγκινημένος, ξεδίπλωσε τα αισθήματά του, πάνω στη βάση της τιμητικής αναγνώρισης του έργου της Θέλμας, για τις δυνατότητες συμβολής όλου του προσωπικού και φίλων του Ιδρύματος στην υλοποίηση των οραμάτων της Πολυτεχνικής Κοινότητας. Βέβαια, δεν παρέλειψε να τονίσει ιδιαίτερα την αγάπη και τον θαυμασμό που η Θέλμα έτρεφε για τους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, τα «αστέρια» της, όπως η ίδια τους χαρακτήριζε.

Αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους η συντονίστρια της εκδήλωσης, Δρ. Μαρία-Ευτυχία Παπαδομανωλάκη, η εκδήλωση τιμής και μνήμης έκλεισε με τα αποκαλυπτήρια των τιμητικών δράσεων για τη Θέλμα, συγκεκριμένα με την αποκάλυψη της πινακίδας με τη νέα ονομασία του Αμφιθεάτρου του Κτιρίου Επιστημών ως "Αμφιθέατρο «Θέλμα Μαυρίδου»", καθώς και του αφηρημένου πορτραίτου (mural) της Θέλμας στην είσοδο του Αμφιθεάτρου.

Το mural επιμελήθηκε και δημιούργησε με τον κατάλληλο ρομποτικό εξοπλισμό ο απόφοιτος της Σχολής ΑΡΜΗΧ και εξωτερικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων κ. Δημήτριος Μαϊρόπουλος, υπό την επίβλεψη του Καθ. Κωνσταντίνου Αλκέτα-Ουγγρίνη.

Ακολούθησε κέρασμα για όλους τους συμμετέχοντες και πηγαδάκια συζητήσεων με κύριο θέμα φυσικά τις αναμνήσεις από τη ζωή και την προσφορά της Θέλμας.

Βίντεο και Φωτογραφίες

Πατήστε στην παρακάτω φωτογραφία για να δείτε το πλούσιο λεύκωμα φωτογραφιών της εκδήλωσης.
Photo Credits: Fanis Film, Δήμητρα Αθενάκη, Άννα-Μαρία Παπαλοπούλου.

Πατήστε στο παρακάτω εικονίδιο για να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης. Είναι η καταγραφή από το σύστημα zoom με πολλαπλά σημεία λήψης για τις ανάγκες της ζωντανής μετάδοσης και μετέπειτα επεξεργασμένο ήχο και περιλαμβάνει μόνο τις δράσεις εντός του αμφιθεάτρου, όχι όμως και τις αποκαλυπτήριες δράσεις που έγιναν στο τέλος στην είσοδο του αμφιθεάτρου.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την αγαπητή και αείμνηστη Θέλμα Μαυρίδου (30.08.2022) [zoom], Technical University of Crete
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την αγαπητή και αείμνηστη Θέλμα Μαυρίδου (30.08.2022) [zoom]

Πατήστε στο παρακάτω εικονίδιο για να δείτε το εναλλακτικό βίντεο της εκδήλωσης. Είναι η καταγραφή από φορητή κάμερα σε σταθερό σημείο της αίθουσας και περιλαμβάνει τόσο τις δράσεις εντός του αμφιθεάτρου, όσο και τις αποκαλυπτήριες δράσεις που έγιναν στο τέλος στην είσοδο του αμφιθεάτρου.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την αγαπητή και αείμνηστη Θέλμα Μαυρίδου (30.08.2022) [hall], Technical University of Crete
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την αγαπητή και αείμνηστη Θέλμα Μαυρίδου (30.08.2022) [hall]

Τέλος, πατήστε στα παρακάτω εικονίδια για να δείτε τις τρεις βιντεο-παρουσιάσεις με φωτογραφίες της Θέλμας που προβλήθηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης. Τα τρία βίντεο επιμελήθηκε και δημιούργησε η συντονίστρια της εκδήλωσης, Δρ. Μαρία-Ευτυχία Παπαδομανωλάκη.

[δυστυχώς, το πρώτο βίντεο είναι "βουβό" (χωρίς ήχο), λόγω σοβαρού θέματος copyright που εμφάνισε το youtube με τη μουσική]

Φωτογραφικές αποτυπώσεις της Θέλμας: Η Θέλμα μπροστά από τον φακό, Technical University of Crete
Φωτογραφικές αποτυπώσεις της Θέλμας: Η Θέλμα μπροστά από τον φακό
Φωτογραφικές αποτυπώσεις της Θέλμας: Άνθρωποι και προρτραίτα, Technical University of Crete
Φωτογραφικές αποτυπώσεις της Θέλμας: Άνθρωποι και προρτραίτα
Φωτογραφικές αποτυπώσεις της Θέλμας: Τοπία και Αρχιτεκτονική, Technical University of Crete
Φωτογραφικές αποτυπώσεις της Θέλμας: Τοπία και Αρχιτεκτονική

Δημοσιότητα

Τίτλος

Μέσο

Ημερομηνία

Έναν χρόνο μετά, η Θέλμα είναι ακόμα ανάμεσά τους...

cretalive.gr

24.08.2022

Ρεπορτάζ για την εκδήλωση τιμής και μνήμης για την αγαπητή Θέλμα

neatv.gr

31.08.2022

Τη μνήμη της Θέλμας Μαυρίδου τίμησε το Πολυτεχνείο Κρήτης

haniotika-nea.gr

30.08.2022

Συγκινητική εκδήλωση στο Πολυτεχνείο Κρήτης για τη Θέλμα που έφυγε νωρίς… | Photos + Video

zarpanews.gr

30.08.2022

Πολυτεχνείο Κρήτης: Τιμούν τη μνήμη της δικής τους Θέλμας

neakriti.gr

26.08.2022

Πολυτεχνείο Κρήτης: Εκδήλωση μνήμης στην Θέλμα Μαυρίδου

alfavita.gr

24.08.2022

Πολυτεχνείο Κρήτης: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την αγαπητή και αείμνηστη Θέλμα Μαυρίδου

kriti24.gr

24.08.2022

Τιμητική εκδήλωση στο Πολυτεχνείο για την συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο της Θέλμας Μαυρίδου

zarpanews.gr

24.08.2022

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την αγαπητή και αείμνηστη Θέλμα Μαυρίδου

haniotika-nea.gr

24.08.2022

Χανιά | Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Θέλμα Μαυρίδου

hania.news

24.08.2022

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012