Με μεγάλη επιτυχία στέφτηκε η οργάνωση Εσπερίδας από την Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης & το Επιμελητήριο Χανίων με θέμα:
Η εκδήλωση έλαβε χώρα τη Τετάρτη, 17 Απριλίου του 2013 και ώρα 18:30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Χανίων (4ος όροφος) και ήταν ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη τόσο από φοιτητές, νέους, αλλά και επιχειρηματίες της Κρήτης, ενώ γενικά το κοινό επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις ιδέες των φοιτητών.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα πρωτότυπα οκτώ ομάδων φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης που αναπτύχθηκαν ή αναπτύσσονται στα πλαίσια της δράσης «Φυτώριο Ιδεών», βάσει μιας καινοτόμας ιδέας που υπέβαλαν οι φοιτητές και αξιολογήθηκε από καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η δράση υλοποιείται στα πλαίσια της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης
Αναλυτικά, τα οκτώ πρωτότυπα που παρουσιαστηκαν είναι τα εξής:
Ομάδα φοιτητών:
-Αντρέας Καμπιανάκης, Φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Π.Κ.
- Ανδρέας Γραμμένος και Χρήστος Κωνσταντόπουλος, Φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Π.Κ.
Ομάδα καθοδηγητών:
- Σάββας Πιπερίδης, ΕΤΕΠ του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Π.Κ.Η
Ιδέα:
Η ιδέα αφορά στην κατασκευή ενός υποβρύχιου σκάφους, μικρής κλίμακας, στεγανό, με αξιόπιστο σύστημα ελέγχου και πλοήγησης, με μεγάλη ενεργειακή αυτονομία, χαμηλό κόστος κατασκευής, εξοπλισμένο με σύστημα ηχοβολιστικό για την εύρεση αντικειμένων στο χώρο, αλλά και δυνατότητα λήψης εικόνων, που θα είχε μεγάλο εύρος εφαρμογών.
Ενδεικτικά, κάποιες από τις πιθανές εφαρμογές του σκάφους είναι οι εξής: υποθαλάσσιες έρευνες, παρατήρηση θαλάσσιων υποσυστημάτων, επιτήρηση υποθαλάσσιων αγωγών και γεωτρήσεων, φωτογράφιση υφάλων πλοίων για τη δρομολόγηση επισκευής τους, συλλογή δεδομένων μετρήσεων από τον βυθό με την χρήση αισθητήρων, χαρτογράφηση βυθού, δειγματοληπτικός έλεγχος υδάτων μετρήσεις στο βυθό και πολλές άλλες.
Ομάδα φοιτητών:
-Βιλελμίνη Καλαμπρατσίδου, Φοιτήτρια του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Π.Κ.
Ομάδα καθοδηγητών:
-Σταύρος Χριστοδουλάκης, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Π.Κ.
Η Ιδέα:
Στόχος του πρωτοτύπου είναι να λύσει το πρόβλημα επικοινωνίας των ατόμων που στερούνται έκφρασης λόγου και εμφανίζουν κινητικά βαριές μορφές αναπηρίας, χρησιμοποιώντας απλές και χαμηλού κόστους τεχνολογίες. Το πρωτότυπο απευθύνεται σε νοητικά υγιείς χρήστες, οι οποίοι κινητικά μπορούν να εκτελέσουν μία και μόνο κίνηση, για παράδειγμα να κουνήσουν μόνο ένα δάκτυλο ή χέρι ή να κλωτσήσουν με πόδι.
Πηγή έμπνευσης για την φοιτήτρια αποτέλεσε ένα κορίτσι 17 χρονών που πάσχει από τετραπληγία και η μοναδική κίνηση που μπορεί να ελέγχει καλύτερα ο εγκέφαλός της είναι η κίνηση τους δεξιού της ποδιού. Ωστόσο, το κορίτσι νοητικά είναι υγιέστατο, με οξεία αντίληψη και εξαιρετική μνήμη.
Με τη χρήση της εφαρμογής που αναπτύχτηκε , οι χρήστες μπορούν να μιλήσουν μονολεκτικά, να συντάξουν προτάσεις, να ψυχαγωγηθούν διαβάζοντας ηλεκτρονικά βιβλία, ακούγοντας μουσική ή παρακολουθώντας ταινίες και βλέποντας φωτογραφίες.
Ομάδα φοιτητών:
-Ιάσωνας Πατεράκης, Άλμα Τράλο, Γεωργία Βοραδάκη,
Φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Π.Κ.
-Άγγελος Κλωθάκης, Μεταπτυχιακός Φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Π.Κ.
Ομάδα καθοδηγητών:
-Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Π.Κ.
Η Ιδέα:
Η ιδέα ξεκίνησε από μια ομάδα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών που σκέφτηκε να αξιοποιήσει τις εξωτερικές μονάδες κλιματισμού που δεσπόζουν σε πολλά κτίρια, σχεδιάζοντας μια κατασκευή που καταρχήν θα παρήγαγε ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα θα βελτίωνε την αισθητική των κτιρίων.
Έτσι, κατασκεύαστηκε το AirPOTition, μια κατασκευή που τοποθετείται μπροστά από τις εξωτερικές μονάδες των air-condition και μετατρέπει την κινητική ενέργεια που παράγεται από την πτερωτή του μηχανήματος σε ηλεκτρική με τη χρήση πιεζοηλεκτρικών υλικών. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται φωτοβολταϊκές λωρίδες για την συλλογή της ηλιακής ενέργειας και την μετατροπή της σε ηλεκτρική. Το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα συλλέγεται σε μια μπαταρία και τροφοδοτεί πίσω το κτήριο.
Ταυτόχρονα, η κατασκευή χρησιμοποιεί το νερό που αποβάλλει το air-condition για να αναπτυχθούν κάθετοι κήποι στις όψεις των κτηρίων.
Απώτερος στόχος είναι η σταδιακή ανάπτυξη πράσινων πυρήνων στις πόλεις και ειδικότερα στα κέντρα των μεγάλων, αστικών πόλεων που πάσχουν ιδιαίτερα από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Ομάδα φοιτητών:
-Χρύσα Καπριδάκη και Αναστασία Βεργανελάκη, Υποψήφιοι Διδάκτορες του Γενικού Τμήματος του Π.Κ.
Ομάδα καθοδηγητών:
-Παγώνα (Νόνη) Μαραβελάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Γενικού Τμήματος του Π.Κ.
Η Ιδέα:
Η ιδέα ξεκίνησε από την ανάγκη για προστασία και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που απειλείται από τη συνεχώς αυξανόμενη διάβρωση των μνημείων από φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς παράγοντες.
Το πρωτότυπο που αναπτύχτηκε αφορά στη σύνθεση ενός καινοτόμου προστατευτικού προϊόντος νανοτεχνολογίας, το οποίο είναι διαφανές, παρέχει αρχικά προστασία και υδροφοβίωση σε επιφάνειες δομικών υλικών χωρίς να μεταβάλλει το χρώμα τους, ενώ ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενο την ηλιακή ακτινοβολία, είναι δυνατόν να προσδώσει στις επιφάνειες αυτές αντιβακτηριδιακές και αυτοκαθαριζόμενες ιδιότητες, αποτρέποντας την συσσώρευση ρύπων και βιολογικών επικαθήσεων.
Το εν λόγω προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στον τομέα της σύγχρονης οικοδομικής όσο και στον τον τομέα της συντήρησης αρχιτεκτονικών και παραδοσιακών μνημείων, όπου η οποιαδήποτε επέμβαση απαιτεί πλήρη έλεγχο των προϊόντων που εφαρμόζονται σε αυτά.
Ομάδα φοιτητών:
- Ιωάννης- Γιώργος Ιγγλεζάκης, Γιώργος Ανδρεσάκης, Νίκος Ασημάκης, Φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης
Ομάδα καθοδηγητών:
-Κωνσταντίνος Προβιδάκης, Καθηγητής του Γενικού Τμήματος του Π.Κ.
- Κωστας- Αλκέτας Ουγγρίνης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Π.Κ.
- Ιάκωβος Ρήγος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Π.Κ.
- Εμμανουήλ Στειακάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Π.Κ.
Η Ιδέα:
Η ιδέα προήλθε από την διαπίστωση της μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας για την κατασκευή των κτιρίων, η οποία σχετίζεται με την παραγωγή των οικοδομικών υλικών που χρησιμοποιούνται και συγκεκριμένα τη σπατάλη της πρώτης ύλης. Τα κτίρια έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον σε όλα τα στάδια ζωής τους: από την κατασκευή, τη χρήση, τη συντήρηση, την ανακαίνιση, ως και την κατεδάφισή τους.
Για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά προτείνεται ένα δομικό υλικό, το οποίο δεν θα απαιτεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας για την κατασκευή του, θα είναι εύκολα ανακυκλώσιμο και θα έχει ικανοποιητική αντοχή στον χρόνο. Θα αποτελεί μονάδα ενός εναλλακτικού τρόπου κατασκευής, που θα δίνει τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του μετά το πέρασμα της χρήσιμης διάρκειας ζωής του κτιρίου και δεν θα κατατάσσεται στην κατηγορία των αποβλήτων.
Ομάδα φοιτητών:
- Γιάννης Στρατηγός και Παναγιώτης Μπάζιος,
Φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Π.Κ.
Ομάδα καθοδηγητών:
-Νίκος Τσουρβελούδης, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Π.Κ.
- Πολυχρόνης Σπανουδάκης, ΙΔΑΧ του Π.Κ.
Η Ιδέα:
Το πρωτότυπο αυτό αφορά μια προσπάθεια από φοιτητές και καθηγητές του ιδρύματος για την κατασκευή πρωτότυπων οχημάτων πόλης μηδενικής εκπομπής ρύπων. Η ομάδα TUC Eco Racing (www.tucer.tuc.gr) του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει κατασκευάσει ήδη οχήματα με τα οποία έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς με σημαντικές διακρίσεις.
Το τμήμα του έργου που έχει ενταχθεί στα πλαίσια του Φυτωρίου Ιδεών αφορά στη βελτιστοποίηση κάποιων κατασκευαστικών χαρακτηριστικών του οχήματος, με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης οικονομίας καυσίμου και συγκεκριμένα τη βελτιστοποίηση του συστήματος διεύθυνσης και του συστήματος διαχείρισης ενέργειας.
Η ομάδα των φοιτητών βρίσκεται σε φάση κατασκευής των νέων συστημάτων και τον Μάιο προτίθεται να συμμετάσχει στο διεθνή διαγωνισμό οχημάτων χαμηλών εκπομπών ρύπων που θα γίνει στο Rotterdam της Ολλανδίας.
Κατεβάστε την παρουσίαση!
Ομάδα φοιτητών:
- Γιώργος Καστρινάκης, Κώστας Καστρινάκης, Χαράλαμπος Παράβαλος,
Φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Π.Κ.
Ομάδα καθοδηγητών:
-Μίνως Γαροφαλάκης, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Π.Κ.
- Αντώνιος Δεληγιαννάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Π.Κ
Η Ιδέα
Η ιδέα αφορά στην κατασκευή μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που θα χρησιμοποιείται από ομάδες ερασιτεχνών αθλητών ποδοσφαίρου, μπάσκετ ή οποιουδήποτε άλλου ομαδικού αθλήματος, οι οποίοι θα μπορούν να διαχειριστούν την ομάδα τους διαδικτυακά, καταγράφοντας τα σημαντικά γεγονότα, δηλώνοντας νέους παίκτες ή παίκτες που αποχωρούν, καταγράφοντας τα αποτελέσματα από τις αναμετρήσεις της ομάδας, ενώ μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να επικοινωνούν και τα μέλη της ομάδας.
Επίσης, θα υπάρχει ένα σύστημα αντιστοίχησης ή «ταιριάσματος», το οποίο συνυπολογίζοντας την απόσταση, το επίπεδο δεξιότητας του κάθε παίκτη από παλιότερες αναμετρήσεις και άλλους παράγοντες θα προτείνει κάθε φορά μια ομάδα νέων αντιπάλων και θα προγραμματίζει τις επόμενες αναμετρήσεις. Τέλος, με τη χρήση συσκευών εντοπισμού απόδοσης, θα μπορούν να γίνονται συγκρίσεις της απόδοσης του κάθε παίκτη, παράγοντας χρήσιμα και ελκυστικά για το χρήστη δεδομένα και στατιστικά τα οποία θα δημοσιεύονται στην πλατφόρμα.
Ομάδα φοιτητών:
- Γιάννης Μανδουραράκης και Αντώνιος Ιγγλεζάκης, Μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών του Π.Κ.
- Αθανάσιος Παράσχος, Φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Π.Κ.
-Κατερίνα Τσακαλάκη, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγή και Διοίκησης του Π.Κ.
- Μάριος Ανδρεόπουλος, Φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών του Π.Κ.
Ομάδα καθοδηγητών:
- Ευτύχιος Κουτρούλης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών του Π.Κ
- Κωνσταντίνος Καλαϊτζάκης, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών του Π.Κ Η ιδέα
Η Ιδέα:
Η ιδέα αφορά την κατασκευή μίας πλατφόρμας που θα ίπταται με τη βοήθεια ενός μετεωρολογικού μπαλονιού που περιέχει ήλιο (He). Η πλατφόρμα θα φέρει εξοπλισμό που θα αποτελείται από μικρο-κάμερα υψηλής ανάλυσης και ποικίλους αισθητήρες που θα συλλέγουν φωτογραφίες και δεδομένα μετρήσεων. Σε δεύτερη φάση θα χρησιμοποιεί σύστημα αναμετάδοσης των δεδομένων που συλλέγονται από την πλατφόρμα σε επίγειο κόμβο.
Η πλατφόρμα μπορεί να έχει πολλαπλές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα συμβολή σε διάφορα πεδία ακαδημαϊκής έρευνας, αλλά και να χρησιμοποιηθεί για διαφημιστικούς σκοπούς, για την αναμετάδοση γεγονότων, για ψυχαγωγία, για την ασφάλεια και φύλαξη ενός του χώρου κ.λπ.
Κατεβάστε την παρουσίαση!
Επίσης, το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να το βρίσκεται εδώ.
Η εκδήλωση απευθυνόταν τόσο σε επιχειρηματίες της Κρήτης και σε παράγοντες της τοπικής οικονομίας, όσο και στο ευρύ κοινό και έχει ως βασικό στόχο την ενημέρωση για τις δράσεις καινοτομίας που αναπτύσσονται στο Πολυτεχνείου Κρήτης, την περαιτέρω υποστήριξη και προώθηση των προσπαθειών των φοιτητών, αλλά και τη σύνδεση του Πολυτεχνείου Κρήτης με την τοπική κοινωνία.
Η Δράση του «Φυτωρίου Ιδεών» είναι μία από τις κύριες δράσεις της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και έχει ως στόχο τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας φοιτητών/τριών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Συγκεκριμένα, το «Φυτώριο Ιδεών» δίνει τη δυνατότητα σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές να αναπτύξουν πρωτότυπα προϊόντων ή υπηρεσιών βασισμένα σε μία καινοτόμα ιδέα τους που δυνητικά μπορεί να αποτελέσουν το πρόπλασμα για νέα επιχείρηση, αξιοποιώντας αφενός τις γνώσεις που έχουν, την υλικοτεχνική υποδομή των εργαστηρίων του ιδρύματος, αλλά και τη συμβουλευτική υποστήριξη για το εγχείρημά τους.
Η Δράση υλοποιείται σε δύο κύκλους, ο πρώτος εκ των οποίων έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ ο δεύτερος βρίσκεται σε εξέλιξη. Συνολικά, θα αναπτυχθούν 8 πρωτότυπα.Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση ή για κάποια από τα πρωτότυπα μπορείτε να επικοινωνείτε με την Μονάδα Κανοτομίας και Επιχειρηματικότητας.
Η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθησης», ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.