Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

21
Ιουν

Παρουσίαση διπλωματικής εργασιας κ. Αλέξανδρου Ρασούλη, Σχολή ΜΠΔ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας   ΜΠΔ  
Τοποθεσία
Ώρα21/06/2023 12:30 - 13:30

Περιγραφή:

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

Ονοματεπώνυμο: Αλέξανδρος Ρασούλης

Αριθμός Μητρώου: 2015010123

 

Θέμα

Τίτλος στα Ελληνικά: Οι μακροχρόνιοι οικονομικοί κύκλοι των 56 ετών και η 4η βιομηχανική επανάσταση

 

Εξεταστική Επιτροπή:

Επιβλέπων: Γεώργιος Ατσαλάκης

Πρώτο Μέλος: Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης

Δεύτερο Μέλος: Στέλιος Τσαφαράκης

 

Περίληψη

Περίληψη της εργασίας στα Ελληνικά:

Οι μακροχρόνιοι οικονομικοί κύκλοι έχουν διάρκεια 56 έτη. Τα πρώτα 28 χρόνια χαρακτηρίζονται από σημαντική οικονομική ανάπτυξη και τα άλλα 28 χαρακτηρίζονται από στασιμότητα ή ύφεση.

Ο παρόν οικονομικός κύκλος κορυφώνεται το 2024 όπου θα έχει διανύσει 28 χρόνια από το 1996. Τα προηγούμενα 28 χρόνια της ύφεσης και στασιμότητας 1968 με 1996, ήταν τα χρόνια όπου πολλές νέες βιομηχανίες αναπτύχθηκαν γύρω από την πληροφορική και τους υπολογιστές. Νέες τεχνολογίες δημιούργησαν πολλούς νέους βιομηχανικούς τομείς για πρώτη φορά. Όταν οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα εισήλθαν σε κάθε σπίτι και κάθε επιχείρηση, ξεκίνησε η δυναμική ανάπτυξη διάρκειας 28 ετών. Αυτοί οι νέοι τομείς ώθησαν την ανάπτυξη των ετών 1996-2024. Τα ερχόμενα 28 έτη στασιμότητας και ύφεσης 2024-2052 θα εξελιχθούν οι τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Θα καταφέρουν να επιφέρουν το επόμενο ανοδικό κύμα των 56 ετών 2052-2080;

Η τρίτη βιομηχανική επανάσταση βρίσκεται σε κορεσμό. Επίσης η επέλαση του διαδικτύου καθώς και άλλων εφευρέσεων που εντάσσονται στις ζωές μας με σφοδρή ταχύτητα καθιστά ιδανικές τις συνθήκες για μια συνταρακτική αλλαγή. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας επανάστασης που αλλάζει ριζικά τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και αλληλοεπιδρούμε μεταξύ μας. Ως προς την κλίμακα, το εύρος και την πολυπλοκότητά, αυτό που την καθιστά τόσο ξεχωριστή την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι πως δεν μοιάζει με οτιδήποτε έχει βιώσει η ανθρωπότητα στο παρελθόν.

Στην συγκεκριμένη εργασία συντάσσεται αναλυτικά η μετατροπή που φέρνει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση στους οικονομικούς κύκλους του μέλλοντος. Συγκεκριμένα, η ανάλυση εμπίπτει στην καταγραφή και διαχωρισμό των

νέων τεχνολογιών που καθορίζουν την διέλευση του Industry 4.0. Όπως για παράδειγμα, το IOT (internet of things), τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση, αυτόνομα οχήματα, τρισδιάστατη εκτύπωση, νανοτεχνολογία, βιοτεχνολογία, η αποθήκευση ενέργειας και κβαντικοί υπολογιστές. Οι συγκεκριμένες τεχνολογίες θα δημιουργήσουν έναν νέο κόσμο με εντελώς καινούργια δεδομένα. Αυτός είναι και ο στόχος της εργασίας. Δηλαδή να προσδιορίσει με ακρίβεια τη δημιουργία του επόμενου οικονομικού κύκλου των βιομηχανιών, των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων. Περιγράφοντας τους νέους κλάδους αλλά και τον μετασχηματισμό της οικονομίας που θα προκύψει μέσω αυτών καθώς και την εγκατάλειψη πρώην και πλέον μη-βιώσιμων οικονομικών μοντέλων.

 

Ημερομηνία Εξέτασης

Ημέρα/Μήνας/Έτος: 21/06/2023

Ώρα: 12:30 μ.μ.

 

Χώρος Εξέτασης

Αίθουσα: Διαδικτυακή Παρουσίαση Μέσω πλατφόρμας Zoom

Σύνδεσμος: https://tuc-gr.zoom.us/j/82617003433?pwd=ZVJoemtxa2JHYUtkYW9Nd0RpQlpzdz09

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012