Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

05
Ιουλ

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας κ.Κατζουράκη -Αρβανίτη Μόνικας- Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΓ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
Ώρα05/07/2023 13:00 - 14:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο:Μόνικα Αρβανίτη - Κατζουράκη


Τίτλος :Από το ρούχο στον χώρο: Σχεδιασμός μίας παρουσίασης ενδυμάτων για τον οίκο “Iris van Herpen” σε τοπίο ιδιαίτερης μορφολογίας.

Title:From clothing to space: Design of a fashion show for "Iris van Herpen" in a landscape of special morphology.

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023, 13:00 μ.μ.
Σχεδιαστήριο 4ου έτους

Εξεταστική Επιτροπή

Καθηγητής: Κωνσταντίνος – Αλκέτας Ουγγρίνης (επιβλέπων
Επίκουρη Καθηγήτρια : Μανδαλάκη Μαρία
Αναπληρωτής Καθηγητής:Ανδρεαδάκης Δημήτριος


Περίληψη

Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τον σχεδιασμό μίας εφήμερης παρουσίασης ενδυμάτων για την ολλανδή σχεδιάστρια υψηλής ραπτικής, Iris van Herpen, σε ένα τοπίο με ιδιαίτερη μορφολογία. 
Στον οίκο της Iris van Herpen, η υψηλή ραπτική αποτελεί μια μεταμορφωτική δύναμη που ξεπερνά τα όρια και ενώνει τις διεπιστημονικές τεχνολογίες με την περίτεχνη χειροτεχνία. Οι οραματικές δημιουργίες του οίκου συνδυάζουν πρωτοποριακές τεχνικές και γεωμετρίες με πολυτελή υλικά, προκαλώντας συχνά μια αίσθηση θαυμασμού. Ο οίκος αμφισβητεί τις παραδοσιακές έννοιες του χειροποίητου ενδύματος και δημιουργεί αιθέρια ρούχα που χαρακτηρίζονται από οργανικότητα, δυναμικότητα και θηλυκότητα. Κάθε δημιουργία υποστηρίζεται από τους πυλώνες που στηρίζουν τη μάρκα - τη φύση, την αρχιτεκτονική, την τέχνη και το χορό. Κάθε συλλογή είναι μια προσπάθεια να επιχειρήσει να ξεπεράσει τον σημερινό ορισμό του ενδύματος, εξερευνώντας νέες μορφές έκφρασης για μια πιο ουσιαστική, διαφορετική και συνειδητή μόδα για το μέλλον. Η επιλογή της περιοχής οπού η συγκεκριμένη παρουσίαση ενδυμάτων σχεδιάστηκε, βασίστηκε στην ανάδειξη των φυσικών κλίσεων, γεωμετριών και υλικών της «γκρίζας» αυτής περιοχής όπου για περίπου τέσσερις δεκαετίες (από το 1937 έως το 1976) λειτούργησαν γνωστά λατομεία της Αθήνας. Πρόκειται για έναν ελεύθερο χώρο περίπου 550x330 μέτρων με έντονες υψομετρικές κλίσεις και λόφους στα όρια του με αποτέλεσμα να χαρίζει μια φυσική οργανική εσωστρέφεια. Για την συγκεκριμένη παρουσίαση ενδυμάτων, σχεδιάστηκαν τρείς διαφορετικοί χώροι όπου μοντέλα και θεατές ακολουθούν οργανικές πορείες για τους σκοπούς της εκδήλωσης. Επίσης έχει γίνει ο σχεδιασμός τοπίου της εισαγωγικής ζώνης της περιοχής επέμβασης όπου «οδηγεί» τους επισκέπτες στα επίκεντρα της παρουσίασης. Έχοντας ως αφετηρία τη συλλογή ενδυμάτων, των χαρακτηριστικών της και υπάγοντας την μέσα σε ένα τοπίο όπου αυτή αναδεικνύεται, δημιουργείται μία οργανική σχεδιαστική εμπειρία όπου αντικατοπτρίζει το όραμα του οίκου.  

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012