Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

05
Ιουλ

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας κ.Πασχαλίδη Αικατερίνης- Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΓ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
Ώρα05/07/2023 18:00 - 19:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο:Πασχαλίδη Αικατερίνη


Τίτλος:Σχεδιασμός ενός πάρκου στον υγρότοπο του Ξηροπόταμου
Τitle:Design of a park in the Xiropotamos wetland

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023, 18 μ.μ.
Σχεδιαστήριο 1ου έτους

Εξεταστική Επιτροπή

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Καραμανέα Παναγιώτα (επιβλέπουσα)
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διμέλλη Δέσποινα  
Αναπληρωτής Καθηγητής Τζομπανάκης Αλέξανδρος 


Περίληψη
Στην παρούσα διπλωματική εργασία σχεδιάζεται περιβαλλοντικό πάρκο στον υγρότοπο του ποταμού του Ξηροπόταμου, στο δυτικό παραλιακό μέτωπο της πόλης του Ηρακλείου, δυτικά από το Παγκρήτιο στάδιο. Στόχος της πρότασης είναι η αποκατάσταση του χαρακτήρα και η ανάδειξη του φυσικού τοπίου του υγροτόπου του Ξηροπόταμου, η ενοποίηση του πάρκου με το υπάρχον δίκτυο κοινόχρηστων χώρων αλλά και η ενεργοποίηση της περιοχής μέσω της ανθρώπινης παρουσίας, στο βαθμό που δεν απειλεί το τοπίο αλλά το σέβεται και συνεργάζεται με αυτό. 
Είναι μια περιοχή  που έχει λεηλατηθεί αρκετά τα προηγούμενα χρόνια και τώρα λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα και προνομιακά χαρακτηριστικά της, δίνεται προτεραιότητα στην αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, στην ανάδειξη του φυσικού τοπίου με έμφαση στην τοπιακή ταυτότητα του τόπου. Το περιβαλλοντικό πάρκο θα αποτελέσει μια όαση φυσικού παράκτιου οικοσυστήματος, τόπος προστασίας της πανίδας και χλωρίδας που ενδημεί εκεί. Σχεδιάζεται ένα πάρκο με στοιχείο νερού-λίμνη με νησίδα, δίκτυο κίνησης και στάσεων, με υπαίθριες δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες, με εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, αναψυχής και εστίασης που θα λειτουργεί ως ένας ζωντανός οργανισμός ενεργός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012