Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

05
Ιουλ

Παρουσίαση Ερευνητικής εργασίας κΔαγαλάκη Ζαχαρία - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Ερευνητικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΚ4 - Κτίριο Κ4
Ώρα05/07/2023 15:00 - 16:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο:ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ

Τίτλος:Τοπίο επιτήρησης. Από την Παχιά Άμμο στην Ιεράπετρα.
Title:Surveillance land space. The case of Pachia Ammos to Ierapetra

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023, 15.00 μ.μ.
K4

Εξεταστική Επιτροπή

Καθηγητής Νίκος Σκουτέλης  (επιβλέπων)
Καθηγήτρια Κωτσάκη Αμαλια
Επίκουρος  Καθηγητής Κεφαλογιάννης Νεκτάριος


Περίληψη


Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση της μεθόδου επιτήρησης από τα οθωμανικά οχυρωματικά φρούρια, που διαμόρφωσαν τα «τοπία επιτήρησης», όπως ονομάζουμε, καθώς και η πυκνότητα και η χωροθέτησή τους στον τόπο της Ανατολικής Κρήτης. Αντικείμενο μελέτης αποτελεί το δίκτυο των οχυρώσεων που ανέπτυξαν οι Οθωμανοί, κατά την ύστερη περίοδο της κυριαρχίας τους, στον Νομό Λασιθίου, στο στενό πέρασμα που συνδέει τον οικισμό της Παχιάς Άμμου στον βορρά με την Ιεράπετρα στον νότο.
Τα οθωμανικά οχυρωματικά έργα καθώς και η σχέση «τόπος – τοπίο – μνήμη» γύρω απ’ αυτά, είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει διερευνηθεί τμηματικά, με συγγράμματα που αναφέρονται στην ιστορία, εισηγήσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια, διδακτορικές διατριβές και ερευνητικές εργασίες. Η βιβλιογραφία που αφορά, γενικότερα, στις θεωρήσεις του ζητήματος εκείνου, αλλά και οι συσχετισμοί με το τοπίο της ανατολικής Κρήτης δεν απαντώνται συχνά. Τα εν λόγω οχυρά είναι σχεδόν άγνωστα στη βιβλιογραφία, με μόνο απλές αναφορές στην ύπαρξή τους. Αυτό ήταν ένα από τα κύρια προβλήματα κατά την εκπόνηση της εργασίας, που είναι μέχρι στιγμής μια προσπάθεια για την καταγραφή των οθωμανικών οχυρωματικών κτισμάτων, στο στενό Παχιάς Άμμου - Ιεράπετρας.


 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012