Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

05
Ιουλ

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας κ.Δαγαλάκη Ζαχαρία Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΚ4 - Κτίριο Κ4
Ώρα05/07/2023 16:00 - 17:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο:ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ

Τίτλος:Επισκοπή Ιεράπετρας: Ο οικισμός και το οθωμανικό φρούριο.
Title: Episkopi of Ierapetra: The settlement and the ottoman fortress.

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023, 16.00 μ.μ.
Κ4

Εξεταστική Επιτροπή

Καθηγητής Νίκος Σκουτέλης  (επιβλέπων)
Καθηγήτρια Κωτσάκη Αμαλία
Επίκουρος Καθηγητής Κεφαλογιάννης Νεκτάριος


Περίληψη

Η πρόταση τοποθετείται προς την ανατολική γεωγραφική ενότητα το νησιού της Κρήτης. Η απόφαση ενασχόλησης με τα οθωμανικά οχυρά του φυσικού γεωγραφικού στενού Παχιάς Άμμου - Ιεράπετρας, πάρθηκε έχοντας γνωρίσει το κρυμμένο πολιτισμικό απόθεμα της περιοχής, μιας και αποτελεί τόπο καταγωγής. Συγκεκριμένα, το στενό ξεκινάει από το βόρειο παραλιακό μέτωπο της Παχιάς Άμμου, στο νοτιότερο μέρος της κοιλότητας του κόλπου του Μιραμπέλλου, συνεχίζεται, με νότια κατεύθυνση, μέσα από έναν ισθμό / ρήγμα, μεταξύ βουνών και λόφων και σταματάει στο νότιο παραλιακό μέτωπο, με θέα το Λιβυκό πέλαγος, στην πόλη της Ιεράπετρας. Το κεντρικό επαρχιακό φρούριο, στο μέσο περίπου του στενού, ήταν ο Κουλές Επισκοπής, που βρίσκεται σε λόφο βορειοανατολικά του οικισμού, αριστερά από την παράκαμψη της εθνικής οδού Αγίου Νικολάου – Ιεράπετρας.
Στη μελέτη, επιχειρείται η  σύνδεση του κεντρικού αυτού φρουρίου με τον οικισμό της Επισκοπής μέσω μιας περιπατητικής διαδρομής, η οποία προτείνεται ως διακλάδωση του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4, που διατρέχει την ευρύτερη περιοχή. 
Οι δύο περιοχές μελέτης, που αποτελούν την αρχή και το τέλος αυτής της διακλάδωσης είναι η πλατεία του οικισμού της Επισκοπής και ο λόφος που βρίσκεται το φρούριο. Σε αυτές τις δύο περιοχές πραγματοποιούνται σύγχρονες επεμβάσεις δημόσιου χώρου που εντάσσονται ομαλά στο υφιστάμενο ιστορικό περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα το αναδεικνύουν.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012