Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

05
Ιουλ

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας κ.Πασχάλη Στέφανης κΛοϊζου Λοϊζου- Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΓ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
Ώρα05/07/2023 13:00 - 14:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο:Λοΐζου Λοΐζος και Πασχάλη Στέφανη

Τίτλος:Αρχιτεκτονικές και τοπιακές μεθερμηνείες αστικού χώρου και φυσικού τοπίου. Η περίπτωση του Πεδιαίου ποταμού στη Λευκωσία. 

Title:Architectural and landscape interpretations of urban space and natural landscape. A case study of Pedieos river.

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023, 13.00 μ.μ.
Σχεδιαστήριο 3ου έτους

Εξεταστική Επιτροπή

Αναπληρώτρια  Καθηγήτρια  Παναγιώτα Καραμανέα  (επιβλέπουσα)
Αναπληρωτής καθηγητής  Τζομπανάκης Αλέξιος
Επίκουρη Καθηγήτρια  Καραγιάννη Αννα


Περίληψη

Ο Πεδιαίος ποταμός, ο μεγαλύτερος ποταμός της Κύπρου, πηγάζει από την οροσειρά του Τροόδους, διατρέχει την πρωτεύουσα του νησιού διασχίζοντας μια πορεία συνολικού μήκους 98χλμ. και εκβάλλει στον Κόλπο της Αμμοχώστου. Το ποτάμι περνά από τις περισσότερες περιοχές της Λευκωσίας διασχίζοντας τον αστικό ιστό της πόλης. Ακολουθώντας την πορεία του ποταμού στα όρια του Δήμου Στροβόλου διερευνάται η σχέση αστικού χώρου και φυσικού τοπίου, επανεξετάζοντας την έννοια του ορίου-συνόρου. Αναγνωρίζοντας το ποτάμι ως φυσικό σύνορο, η πρόταση εστιάζει στην ενδυνάμωση και εμπλουτισμό του αστικού τοπίου μέσα από μια σειρά αστικών βελονισμών, συστημάτων εγκάρσιων γεφυρώσεων και δημόσιων χώρων. Πιο συγκεκριμένα, αστικές, τοπιακές και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις διαφορετικών ποιοτήτων επιχειρούν την ανάδειξη των ιδιαίτερων ιστορικών, πολιτισμικών και περιβαλλοντικών στοιχείων της περιοχής. Το προτεινόμενο νέο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, ως μέρος ενός συνόλου, ακολουθεί τον αστικό ρυθμό της πόλης και ταυτόχρονα, λειτουργεί ως πύλη εισόδου για το γραμμικό πάρκο.


 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012