Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

12
Ιουλ

Παρουσίαση Ερευνητικής εργασίας κ.Σλάβη Δανάης κΚαστρινάκη Χρήστου- Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Ερευνητικής Εργασίας  
Τοποθεσίαη παρουσίαση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης
Ώρα12/07/2023 11:00 - 12:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο:Σλάβη Δανάη Καστρινάκης Χρήστος

Τίτλος:Η αλλοτρίωση της σύγχρονης Ιαπωνίας μέσα από την κριτική ματιά του Hayao Miyazaki στο Spirited Away
Title:The corruption of modern Japan through Hayao Miyazaki’s critical look in Spirited Away

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023, 11.00 π.μ.
Διαδικτυακή παρουσίαση

Εξεταστική Επιτροπή

Επίκουρος Καθηγητής Δημήτρης Ρότσιος (επιβλέπων)
Καθηγήτρια Αμαλία Κωτσάκη 
Αναπληρωτής Καθηγητής Γιάννης Τσάρας 

Περίληψη

Η Ιαπωνία αποτελεί μία από τις πιο ισχυρές οικονομικά χώρες και συμμετέχει ενεργά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι με τις ποικιλόμορφες επιρροές της. Συνεχώς ο δυτικός άνθρωπος έρχεται σε επαφή με την παραγωγή της τόσο στο πολιτισμικό όσο και στο παραγωγικό/βιομηχανικό πεδίο, από τα manga και τα anime μέχρι τις πιο σύγχρονες και εξελιγμένες τεχνολογίες και μηχανές. Επιπλέον, έχουν παραχθεί πολυάριθμα έργα στο χώρο του κινηματογράφου της αλλά και της λογοτεχνίας της, που προσεγγίζουν και παρουσιάζουν τη ζωή στη μητρόπολη της Ιαπωνίας με τους φρενήρεις ρυθμούς ζωής και την “εξωπραγματική” της αρχιτεκτονική, καθώς και με τις παραδόσεις της χώρας αυτής, τα έθιμα, την ιστορία και τους μύθους της. Ωστόσο, μέσα από συζητήσεις συνειδητοποιεί κανείς πως η εικόνα που έχει ένας δυτικός άνθρωπος για την Ιαπωνία είναι θολή ή προσεγγίζει τα δύο άκρα: την Ιαπωνία της ακραίας τεχνολογικής εξέλιξης και του ανθρώπου – σκλάβου της σύγχρονης ζωής και την Ιαπωνία της πνευματικότητας, της γαλήνης και των γνωστών στους περισσότερους παραδόσεων της.
Στη συγκεκριμένη εργασία μελετάται η περίοδος της οικονομικής φούσκας της Ιαπωνίας μέσα από την ταινία Spirited Away, έργο του βραβευμένου με όσκαρ ιάπωνα σκηνοθέτη Hayao Miyazaki, που με τρόπο αλληγορικό θίγει και κρίνει ζητήματα της εποχής, όπως τον καπιταλισμό, την περιβαλλοντική κρίση και ζητήματα μνήμης και ταυτότητας.
Το συγκεκριμένο θέμα μας αφορά ειδικότερα ως αρχιτέκτονες για το πως η ασύδοτη κατασκευαστική δραστηριότητα, οι απερισκεψίες και οι προσωρινές λύσεις μπορούν να καταστρέψουν το περιβάλλον και πως τα μέσα που χρησιμοποιούμε σαν αρχιτέκτονες αλληλοεπιδρούν με την ταυτότητα και την παράδοση κάθε τόπου. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που βρίσκει την κορύφωσή του στην Ιαπωνία.


 
 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012