05
Μαρ
Θέμα: Απόδοση σε αέριο σύνθεσης από αεριοποίηση αγροτοβιομηχανικών και δασικών αποβλήτων με ατμό και διοξείδιο του άνθρακα.
Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
1. Καθ. Δέσποινα Βάμβουκα (επιβλέπουσα)
2. Επικ. Καθ. Ευάγγελος Πετράκης
3. Δρ. Σφακιωτάκης Στυλιανός (ΕΔΙΠ)
Περίληψη:
Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας, μελετήθηκε η αεριοποίηση βιοεξανθρακωμάτων αγροτοβιομηχανικών και δασικών αποβλήτων με ατμό και διοξείδιο του άνθρακα. Σκοπός ήταν να μεγιστοποιηθεί η απόδοση σε καύσιμο Η2, καθώς επίσης και να εξετασθεί η θερμική συμπεριφορά των βιοεξανθρακωμάτων, η αντιδραστικότητά τους, ο βαθμός μετατροπής τους και να καθοριστούν οι παράμετροι της αεριοποίησης. Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στην επίδραση των παραγόντων αεριοποίησης στην όλη διαδικασία και συγκεκριμένα της θερμοκρασίας και του λόγου ατμού/βιοεξανθρακώματος Τα πειράματα διεξήχθησαν σε σύστημα αντιδραστήρα σταθερής κλίνης και σε σύστημα θερμοζυγού-φασματογράφου μάζας.
Η μείωση της θερμοκρασίας της πυρόλυσης από 600οC σε 400οC προκάλεσε αύξηση της απόδοσης σε βιοεξανθράκωμα από 35% σε 56%, καθώς επίσης και αύξηση της απόδοσης της αεριοποίησης (69.7% από 65%) και της θερμογόνου δύναμης του παραγόμενου αερίου (12.3 MJ/m3 από 11.7 MJ/m3 ). Με την αύξηση του λόγου ατμού/βιοεξανθρακώματος από 1 σε 3, υπήρξε αύξηση της συγκέντρωσης του αερίου σε υδρογόνο και βελτίωση της θερμαντικής αξίας του αερίου. Η μέγιστη περιεκτικότητα σε Η2 μεταξύ των δειγμάτων κυμάνθηκε από 46-60%.
Κατά την αεριοποίηση με διοξείδιο του άνθρακα διαπιστώθηκε πως η αντιδραστικότητα των βιοεξανθρακωμάτων ήταν η εξής: στελέχη βάμβακος>πυρηνόξυλο>αγριαγκινάρα. Όλα τα δείγματα εμφάνισαν πάρα πολύ υψηλή απόδοση σε μονοξείδιο του άνθρακα (94.4-97.6%) και παρόμοιες τιμές θερμογόνου δύναμης. Τέλος τα στελέχη βάμβακος αεριοποιήθηκαν σχεδόν πλήρως έχοντας την υψηλότερη απόδοση αεριοποίησης (94.8%).